GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
Nemám slov, že IC je prežitok a Ex je potom co!? Triafate úplne vedľa.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924425/
Zjednotenie železničných spoločností do jednej je nereálne. Veď už funguje voľný trh a musíte byť voči ostatným(súkromným) dopravcom diskrétni a nesmiete vytvárať 'výhody'. Hlavne išlo o účtovné rozlíšenie týchto spoločností, čoho sme boli nedávno svedkom, keď ZSSK Cargo musela zriadiť dcérsku spoločnosť Depo Services.
Rakúšania, Poliaci i Nemci majú Holding a zo strany EÚ sú vkuse terčom útokov a podnetov. Preto ŽSR existuje u nás ako manažér infraštruktúry s vlastnou právnou normou zriadenou zo zákona NR SR. ZSSK so ZSSK Cargo sú naopak liberalizované zriadené akciové spoločnosti, kde ale všetky akcie vlastní štát. Lenže musia vytvárať zisk(lebo sú akciovky), ŽSR by mala hospodáriť na 'nulu'.
Ja už som Vám minule napísal, že IC je prežitok. Španieli majú AVE, Francúzi TGV, Taliani FR, Francúzi s Britmi majú Eurostar vlaky. Poliaci majú EIP, Česi majú LE(LeoExpress je najprémiovejší, nech sa to niekomu páči, alebo nie), ale takisto majú railjet a SC. Nemci majú ICE, Rakúšania tiež railjet. Choďte do Poľska sa previezť IC vlakom PKP IC. Budete zhrození. A okamžite ho vymeníte za lepšie TLK. O EIC a EIP nehovoriac.
Nech sa Vám to páči alebo nie, IC už dávno nie je záruka top vlaku. Práveže u ZSSK to znamenalo rýchlosť a radený(vraj vždy) reštaurák. Ale Ex mali, majú a budú mať lepšie vozne. 2. trieda Bmz, v IC vlakoch nie je. 1. trieda Ampz, v IC vlakoch nie je. Kľudne niekto môže prísť a povedať, že všetky Ex 6xx budú IC 6xx, pričom nebudú povinne miestenkové. Avšak je povinnosť dodržiavať priemernú rýchlosť 90km/h. To z hľadiska infraštruktúry hlavne skrz 60 minútový interval je nereálne. A takisto keďže podľa našich predpisov v rámci regulácie cestovného je IC vlakom vyššej kvality, tak musíte za takýto priplatiť 1€ vo vnútroštatnej preprave. Vyhláška sa ináč nezmenila od jesene 2011. Nikto Vám ju tak rýchlo nezmení ani teraz. To znamená, že žiadny študent, dôchodca atď, by ho nemal kompletne zadarmo, ako dnes a ako aj od 15.12.2024(ak budú v tej časti vlaku, kde netreba rezervácie). A toto zrovna nie je populistické riešenie. Nech už je tu kto chce fanúšikom vlády akej chce, pravda je, že ani Matovičova a ani Hegerova vláda na BP nesiahla(Ódorova ani nemohla, nemala dôveru v NR SR).
Rakúšania, Poliaci i Nemci majú Holding a zo strany EÚ sú vkuse terčom útokov a podnetov. Preto ŽSR existuje u nás ako manažér infraštruktúry s vlastnou právnou normou zriadenou zo zákona NR SR. ZSSK so ZSSK Cargo sú naopak liberalizované zriadené akciové spoločnosti, kde ale všetky akcie vlastní štát. Lenže musia vytvárať zisk(lebo sú akciovky), ŽSR by mala hospodáriť na 'nulu'.
Ja už som Vám minule napísal, že IC je prežitok. Španieli majú AVE, Francúzi TGV, Taliani FR, Francúzi s Britmi majú Eurostar vlaky. Poliaci majú EIP, Česi majú LE(LeoExpress je najprémiovejší, nech sa to niekomu páči, alebo nie), ale takisto majú railjet a SC. Nemci majú ICE, Rakúšania tiež railjet. Choďte do Poľska sa previezť IC vlakom PKP IC. Budete zhrození. A okamžite ho vymeníte za lepšie TLK. O EIC a EIP nehovoriac.
Nech sa Vám to páči alebo nie, IC už dávno nie je záruka top vlaku. Práveže u ZSSK to znamenalo rýchlosť a radený(vraj vždy) reštaurák. Ale Ex mali, majú a budú mať lepšie vozne. 2. trieda Bmz, v IC vlakoch nie je. 1. trieda Ampz, v IC vlakoch nie je. Kľudne niekto môže prísť a povedať, že všetky Ex 6xx budú IC 6xx, pričom nebudú povinne miestenkové. Avšak je povinnosť dodržiavať priemernú rýchlosť 90km/h. To z hľadiska infraštruktúry hlavne skrz 60 minútový interval je nereálne. A takisto keďže podľa našich predpisov v rámci regulácie cestovného je IC vlakom vyššej kvality, tak musíte za takýto priplatiť 1€ vo vnútroštatnej preprave. Vyhláška sa ináč nezmenila od jesene 2011. Nikto Vám ju tak rýchlo nezmení ani teraz. To znamená, že žiadny študent, dôchodca atď, by ho nemal kompletne zadarmo, ako dnes a ako aj od 15.12.2024(ak budú v tej časti vlaku, kde netreba rezervácie). A toto zrovna nie je populistické riešenie. Nech už je tu kto chce fanúšikom vlády akej chce, pravda je, že ani Matovičova a ani Hegerova vláda na BP nesiahla(Ódorova ani nemohla, nemala dôveru v NR SR).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924424/
IC vlaky v Taliansku aj inde na západe sú už len na úrovni bývalých rýchlikov. Značka R (R =rapido; schnelzug apod.) už zmizla, tak na ich úroveň spadli IC vlaky. Podobne je to aj s EC vlakmi. Tie sú bývalé medzinárodné R či Ex vlaky. Aj značka Ex sa už na západe prakticky nepoužíva.
Mne osobne je to jedno, ako sa to volá, nech vymyslia názov hoc aj babkinej pišury, hlavne nech ide a čo s najmenším meškaním.
Mne osobne je to jedno, ako sa to volá, nech vymyslia názov hoc aj babkinej pišury, hlavne nech ide a čo s najmenším meškaním.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924423/
slogan IC alebo EX je úplne jedno......záleží čo bude za tým ...a nepísal som že značka IC nie je ale že je na ústupe
Joyki to akože na mňa ? ja hodinový model nechválim ani nekritizujem.....len sa bavím na hlúposti ako je dôležité nazvať EX IC ...(mimochodon tie zrýchlené EX budú mať neskôr inú značku.....teraz ich odlíšili len názvom ). Tiež si myslím že ZSSK nemá dosť ludí ani železa a pri plánovaných výlukách sa ten grafikon zákonite rozsype a bude sa často otáčať v Trnave o údržbe ani nehovorím , čistiace čaty počas jazdy vlaku....nuž uvidíme., čo sa týka žel dopravy vôbec by som sa neobracal na žiadnu politickú garnitúru a nešiel by som do regresu......ako pán kurier ...kedže ten regres je už 30 rokov , ale ked zachovame začku IC budeme asi v progrese.
Joyki to akože na mňa ? ja hodinový model nechválim ani nekritizujem.....len sa bavím na hlúposti ako je dôležité nazvať EX IC ...(mimochodon tie zrýchlené EX budú mať neskôr inú značku.....teraz ich odlíšili len názvom ). Tiež si myslím že ZSSK nemá dosť ludí ani železa a pri plánovaných výlukách sa ten grafikon zákonite rozsype a bude sa často otáčať v Trnave o údržbe ani nehovorím , čistiace čaty počas jazdy vlaku....nuž uvidíme., čo sa týka žel dopravy vôbec by som sa neobracal na žiadnu politickú garnitúru a nešiel by som do regresu......ako pán kurier ...kedže ten regres je už 30 rokov , ale ked zachovame začku IC budeme asi v progrese.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924422/
Tak IDOS už má aj upravené Ex.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924421/
Zamčan to nie je sen o IC. Ty ako človek co je co sa týka prehľadu ohľadne železnice si v tom majster. A ako môžeš napísať taky blud, že IC mizne inde v EÚ!? Ty si ako zo mňa robíš srandu!? Pre mňa za mňa kľudne sa pobav. A potom co tie takty IC vlakov na prakticky celom území EÚ? Co tie linky IC vlakov u našich susedov? To máš pocit, že som si to vymyslel!? Pre pozornosť a lepší prehľad dávam do pozornosti stránku www.vagonweb.cz. Grafikon ZSSK 2025 až na pár malých chýb je dobrý len stačí tak málo k úplnej dokonalosti a nikdo by nemal pripomienky. Vedel by si si predstaviť taky reklamný slogan: od 15.12.2024 Bratislava-Žilina-Košice vlaky IC každú hodinu! Nastúpte = ideme vlakom! Myslíš si, že Ex niekoho osloví? Nikoho, iba tých co budú musieť nimi ísť. By si sa čudoval koľko ľudí by presadlo z áut alebo autobusov do tých IC vlakov. Diaľnica by zyvala prázdnotou obrazne povedané. ZSSK ma proste ZLÝ marketing lebo si je vedomá dotácií od štátu. Len pre zaujímavosť uvediem, že prečo zrazu keď vznikla ZSSK nám IC 530/531 Hron degradovali na Ex!? Nie je to čírou náhodou len zrazu taká náhoda? Všetkých Banskobystričanov a Zvolenčanov nás to veľmi potešilo. VLAK INTERCITY PRVY KRAT AJ V BANSKEJ BYSTRICI. BOL TO KRASNY VLAK až kým ho ZSSK nezničila. Proste mam pocit, že tí čo robia grafikon sú asi sociopati. Neviem no skrátka mam ten pocit keďže akékoľvek racionálne a pragmatické návrhy ci riešenia ako pozdvihnúť úroveň cestovania na Slovensku zlyháva. IC to nie je len obyčajná značka. To je značka, ktorá predáva a dáva vlakom určitú prestíž. Ale je to už aj tak jedno. ZSSK si urobí vždy po svojom alebo po vláde a to v naprostej väčšine nie práve najlepším smerom aspoň momentálne vďaka primitivnej regresnej vláde. Ficko kedysi sľúbil, že železnice opäť zjednotí pod jednu strechu ŽSR. A ako obyčajne na Slovensku býva, ostalo len pri prázdnych sľuboch.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924420/
Okej, takze cestovny cas: Expresmi to bude vyrazne dlhsie, keďže berme do uvahy aj meskania. No a zssk odkial zoberie tolko prevadzkyschopnych hkv a vozne?
Som si isty, keby dnesna opozícia je na vlade, tak by si najviac krical, a vobec by si sa nepodakoval za hodinovy takt Ex.
Som si isty, keby dnesna opozícia je na vlade, tak by si najviac krical, a vobec by si sa nepodakoval za hodinovy takt Ex.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924418/
kurier ja som nepochopil....čo......tvoj sen o IC vlakoch ako komerčne úspešnej značke? haha dnes je táto značka v Europe okrajová a mizne.......samozrejme že ked ide niečo nové na trh tak sa dopravné spoločnosti snažia niečím upútať, tak sa vymýšlajú nové značky rôzne jety, rapidy, pendolino atd. ..... ale toto asi nie je prípad našho IC,
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924417/
Bubo:
V októbri som cestoval so sestrou z Zurichu do Zell am See.Na rakuskej jednokolajnej trati cez Arlberg priesmyk sme stratili asi 7 min,za Innsbruckom sme kontaktovali vlakový personál s otázkou na čakanie pripoja v stanici Worgl,bolo nás viac cestujúcich na prestup,prípoj nečakal ani 3 min,iný deň sme v salóniku v Salzburgu ukázali platobné karty istej spoločnosti,s ktorými tam je vstup na 30 min zdarma ,tiež až druhý pán z OBB vedel,že to platí.No prozakaznicky prístup OBB po covide ide dole vodou.Ale to je asi všade podobne
V októbri som cestoval so sestrou z Zurichu do Zell am See.Na rakuskej jednokolajnej trati cez Arlberg priesmyk sme stratili asi 7 min,za Innsbruckom sme kontaktovali vlakový personál s otázkou na čakanie pripoja v stanici Worgl,bolo nás viac cestujúcich na prestup,prípoj nečakal ani 3 min,iný deň sme v salóniku v Salzburgu ukázali platobné karty istej spoločnosti,s ktorými tam je vstup na 30 min zdarma ,tiež až druhý pán z OBB vedel,že to platí.No prozakaznicky prístup OBB po covide ide dole vodou.Ale to je asi všade podobne
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924416/
Zamčan Ty si to nepochopil absolútne aleže absolútne.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924415/
No, vsetko, na prvý pohlad zlé, je aj na cosi dobré.
Napr. vo Vrútkach mozno nebudu musiet 933 a 945 vyčkávať rano na 2 zmeškané Ex a večer na jeden.
A možno to aj pár zadarmistov a iných nekupúcich si lístky to odradí a pôjde nimi len ozaj kto to potreuje.
To isté ráno z 932. Od neho tiež priame Ex až o hodinu.
Napr. vo Vrútkach mozno nebudu musiet 933 a 945 vyčkávať rano na 2 zmeškané Ex a večer na jeden.
A možno to aj pár zadarmistov a iných nekupúcich si lístky to odradí a pôjde nimi len ozaj kto to potreuje.
To isté ráno z 932. Od neho tiež priame Ex až o hodinu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924410/
Hradek.. čiže oproti dnešnému stavu sa pridalo kopec vlakov do KE a Ba.. ale ľudia budú trpieť :-D
Inak náklady na prepravenu osobu na ramene Ke-Ba jednoznačne stupnu to nikoho nenapadlo? Nepritiahne sa viac ľudí do vlaku lebo som zriadil spoje akurát sa substrát rozdeli a budú povedzme v niektoré časy možno prazdenejsie vlaky... A garantujem že bez dotácie je tá trať stratová aj tak.... Keď už rozoberáme ziskovosť ....
Inak náklady na prepravenu osobu na ramene Ke-Ba jednoznačne stupnu to nikoho nenapadlo? Nepritiahne sa viac ľudí do vlaku lebo som zriadil spoje akurát sa substrát rozdeli a budú povedzme v niektoré časy možno prazdenejsie vlaky... A garantujem že bez dotácie je tá trať stratová aj tak.... Keď už rozoberáme ziskovosť ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924407/
No .... Tie zrýchlené Ex nech sa volajú ako chcú nepodstatné.. ak naburavaju pripoje vo Vrutkach aj Kráľovanoch mali sa vybrať iné páry...ale súhlasím s nimi dokonca nemali byť že zadarmo.. doprava zadarmo je jedno z komunistickych sociálnych rieseni.... Áno štát to v rámci konsolidácie nestojí veľa ale...
mne nie je jedno či pôjdem do KE o pol hodinu dlhšie... Vidieť že sú tam značne vaty a hlavne spomalenie medzi Ba-Za o cca 10 min čomu nerozumiem...nevidím na to dôvod....
Čomu sa smejem je že trať Ba-Ga má v novom gvd vyššiu priemernú rýchlosť ako Ba-Tt... Je mi úplne jedno že to je priepustnostou trate alebo zahltení Ba Hl. st..
Za druhé skúsenosť pripoje v Breclavi na vlaky do Poľska cista katastrofa, v súčasnosti nie je šanca stíhať. Ospevujeme CD ale nech sa hanbia kvôli reko uzla Bohumin sa tvoria neskutočne meškania, to chcelo spraviť vylukovy CP...
A teraz k EX601.. to zapichne niekde v Bujanovskom tuneli???? Alebo Mala Lodina a bude tam tvrdnut ... To je čo za haluzny čas medzi Margecanmi a Kysakom?
Apropo včera IC Porta Moravica Krakow -Breclav... 1 trieda švajčiarsky panorama vozeň a kufre si môžete dať na hlavu ???? oebb restaurak čistá katastrofa vrátane úrovne vozňa a jedál... Nefunkčný platobný terminál... Atď...
Nie je všetko ideálne zďaleka ani u našich susedov...
mne nie je jedno či pôjdem do KE o pol hodinu dlhšie... Vidieť že sú tam značne vaty a hlavne spomalenie medzi Ba-Za o cca 10 min čomu nerozumiem...nevidím na to dôvod....
Čomu sa smejem je že trať Ba-Ga má v novom gvd vyššiu priemernú rýchlosť ako Ba-Tt... Je mi úplne jedno že to je priepustnostou trate alebo zahltení Ba Hl. st..
Za druhé skúsenosť pripoje v Breclavi na vlaky do Poľska cista katastrofa, v súčasnosti nie je šanca stíhať. Ospevujeme CD ale nech sa hanbia kvôli reko uzla Bohumin sa tvoria neskutočne meškania, to chcelo spraviť vylukovy CP...
A teraz k EX601.. to zapichne niekde v Bujanovskom tuneli???? Alebo Mala Lodina a bude tam tvrdnut ... To je čo za haluzny čas medzi Margecanmi a Kysakom?
Apropo včera IC Porta Moravica Krakow -Breclav... 1 trieda švajčiarsky panorama vozeň a kufre si môžete dať na hlavu ???? oebb restaurak čistá katastrofa vrátane úrovne vozňa a jedál... Nefunkčný platobný terminál... Atď...
Nie je všetko ideálne zďaleka ani u našich susedov...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924406/
Kurier vy progresívni komunisti ste úplne mimo.Cestujúcemu je šuma fuk pod akou značkou vlak ide....aj keby sa volal ''konský ocas'' cestujúceho v dnešnej dobe zaujíma rýchlosť, pohodlie, obsadenosť, jedálenský vozeň, wi - fi nie nejaká značka
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924403/
Bratislava - Košice - bageta to dá do 6 hodín ak pôjde priemernou rýchlosťou 80 k rýchlik to dá za 5 hodín
Hamburk - Vieden
Franfurkt - Miláno
Mníchov - Bolona
Budapešt - Hamburk
toto sú všetko desaťhodinové vlaky, tam je kvalita cestovania o niečom inom