Čaňa - Železničná stanica

  • Základné informácie
  • Dokumenty

Umiestnenie na trati

Koľaje v objekte

Dopravné: 6    Manipulačné: 1   

Rozchody koľají

1 435 mm   

Elektrifikácia

1,5 kV =   

Ďalšie informácie

Železnicná stanica Čaňa leží na trati ŽSR č. 169 Košice - Kechnec - Hidasnémethi ( MÁV ).
Poloha budovy : vľavo, v smere od Košíc

O obci

Obec Čaňa leží 15 kilometrov juhovýchodne od Košíc . Je to veľmi stará usadlosť ležiaca v južnej časti Košickej kotliny na pravom brehu rieky Hornád. Obec je situovaná v rovinnej oblasti Abova. Má vyše 5 120 obyvateľov a rozlohu 1 156 ha. Prvá písomná zmienka o Čani bola zaznamenaná v roku 1 164. Názov obce pochádza od slovenského mena Čan. Obecný znak vyjadruje príslušnosť ku korune Uhorska a kraj , bohatý na zver a vtáctvo. Archeologickým výskumom boli v obci odkryté náleziská zo staršej doby kamennej a rozsiahle pohrebisko zo staršej doby bronzovej. V 19.storočí poznamenali v dobrom Čaňu dve udalosti : v r. 1860 sa vybudovala železničná trať z Košíc do Miskolca , ktorá prechádza cez obec a v roku 1865 bol spustený veľký parno elektrický mlyn. Veľký stavebný rast nastal v obci po roku 1970.
Železničná stavebná a priemyselná výroba pri železničnej stanici v Čani bola zriadená v roku 1949 a jestvuje až dodnes. Produkujú železničné podvaly a iné betónové prefabrikáty. V obci bolo založené poľnohospodárske družstvo , agrochemický podnik, uhoľné sklady, silo na obilie a mnoho ďalších podnikov a firiem.
V okolí Čane vznikli 4 štrkoviská, ktoré sa využívajú na rekreáciu. Najznámejšie je jazero Tajvan , kde na jeho pobreží je Hotel Pláž a chatová oblasť. Kúpanie je z hygienických dôvodov zakázané .

Mapy a nákresy

JPG
JPG
92 kB
16.4.2020

Galéria objektu