498.014 v TT

8.1.2007 20:39 Jaroslav Pietrik

498.014 v TT

Predloha modelu, lokomotíva typového radu 498.0, je mohutný stroj značnej dĺžky. S tendrom má viac ako 25 m. Tá s usporiadaním pojazdu 2' D 1', tak typickým pre veľké stroje ČSD, je pre modelárov viac ako tvrdý oriešok. Preto modelov nulkového “Albatrosa“ nie je mnoho aj napriek popularizácii radu živou lokomotívou 498.022.

Modelár musí voliť kompromis medzi možnosťami a realitou. Ošudiť model o typické detaily alebo ho prevádzkovať po tratiach s väčšími polomermi oblúka a štíhlymi výhybkami.

Mojím prvým pokusom o nový prístup ku konštruovaniu a následne zhotovovania modelov  koľajových vozidiel s vlastným pohonom bol model parnej lokomotívy 498.015. V situácii, keď stavba vršku bola prepracovaná na báze niekoľkých osvedčených technológií, pokúsil som sa objavovať novú kvalitu v netradičnom riešení pojazdu. Rozhodol som sa pre pojazd s funkčným pružením "hnacích náprav" a ich kvázi trojbodovým uložením. Štvrté dvojkolie je pevné, prvé, druhé a tretie sú vzájomne prepojené listovými pružinami a tvoria dynamický pojazd ! Osadenie podvozkov behúňov voči rámu je tiež flexibilné.Realizácia trojbodového uloženia hnacích náprav si vynútila zmeny v zaužívanom postupe stavby pojazdu - delené spojnice, zvýšené nároky na presnosť i kvalitu rozvodových pák a tyčí, umiestnenie hnacieho motora do tendra. Netradičné riešenie mi však dovolilo zmenšiť okolky "hnacích" kolies lokomotívy na modelovejšiu mieru 0,6 mm a stalo sa zárukou hladkého, spoľahlivého chodu modelu. Pôvodne som už pri stavbe modelu  498.015  rátal s možnosťou výkyvného rámu aj imitáciou vnútorného rozvodu so zalomeným hriadeľom hnacej nápravy, ale nakoniec som od tohto zámeru upustil. Po dobrých skúsenostiach s pojazdom  498.015  som ho aplikoval aj u ďalších modelov viacnápravových parných lokomotív (498.104, 486.005, 465.051,

 
477.043, 476.003, atď.). Akurát pevný rám 498.015 som nahradil výkyvným. Tak som podľa môjho názoru dospel v istom zmysle k optimálnemu riešeniu pojazdu 2' D 1' - výkonný hnací  tender + tlačená lokomotíva s výkyvným rámom, ktorý minimalizuje jej jazdný odpor. Tlačená lokomotíva síce predstavuje nesporne určité riziká, avšak pri pečlivej údržbe to celkom ide.

    
Náčrt výkyvného rámu modelu
 
 
pohľad na zalomený hriadeľ hnacej nápravy modelu

Popis stavby modelu


Ide o skoro celokovový model. Lokomotíva je z mosadzného plechu rôznych hrúbok. Rám 1mm, kotol 0,5mm, zvyšok prevažne z 0,3mm plechu. Obruče dvojkolí, hriadele, ložiská, príruby bloku valcov sú vysústružené z ocele, bronzu, mosadze a duralu. Iné diely ako dymničné dvere, podvozkové masky tendra, jadra dvojkolí, uhlie a kompresor, som odlial z farbeného epoxidu. Teleso bloku valcov je z organického skla.

 
Model lokomotívy pozostáva z niekoľkých konštrukčných celkov:

-  výkyvný rám s dvojkoliami (1)
-  nosič kulisy s pravítkami a križiakmi (2)
-  valcový kotol s búdkou strojvodcu (3)
-  podlaha kabíny s popolníkom (4)
-  blok valcov (5)
-  predný čelník (6)
-  sústava rozvodových tyčí a pák (7)
-  vršok tendra (8)
-  pojazd hnacieho tendra (9).

    Všetky dvojkolia som si vyrobil sám. Základným materiálom na výrobu dielov rozvodu je oceľový plech hrúbok od 0,3 mm po 0,8 mm. Niektoré diely rozvodu sú zhotovené aj z berýliového bronzu. Odľahčenie dielov spojníc, ojníc a výstredníkových tyčí je naznačené hobľovaním.

 
Náčrt riešenia pohonu hnacieho tendra

Tender  935.0 neposkytuje priveľa priestoru na umiestnenie motoru a realizáciu ozubeného prevodu. Točivý moment motora, pôvodne PIKO 3430, je ozubeným prevodom (2 stupne čelný prevod, tretí závitový) privedený k dvojkoliam zadného podvozku, ktorý je kĺbovým hriadeľom spojený s predným podvozkom. Všetky nápravy tendra sú teda hnacie. Kasňa tendra je zhotovená z oceľového pocínovaného plechu.


Povrchová úprava


Pred farbením jednotlivých dielov modelov je nevyhnutné očistiť a odmastiť ich. Vyčistené odmastené diely som najprv
nastriekal podkladovou farbou Hameritte. Ako vrchné nátery som použil farby Humbrol -  modrú na vršok a karosériu tendra, čiernu na popolník, predný čelník, pojazd tendra a nosič kulisy. Bielu na strechu a zvýraznenie niektorých plôch a hrán. Červenou som nafarbil odľahčenie rozvodových pák a časť predného čelníka s nárazníkmi. Do rámca povrchovej úpravy zapadajúaj tabuľky, znaky a popisy.

 Záver

Po 10 rokoch som počas generálky modelu nahradil pôvodné fototabuľky i znaky leptanými a popisy “vodolepkami“. Súčasne som model remotorizoval motorom Bühler a vybavil digitálnym ovládaním. Nakoľko v čase stavby modelu neexistovali miniatúrne LED, nemá čelné osvetlenie a pravdepodobne pri tom aj zostane.


Podklady : 

            -  typový list 498.0, dobové foto lokomotív 498.0 všeobecne a 498.014
            -  osobný archív (diapozitívy, foto a video 498.022)
            -  časopis Železnice, špecial Lokomotívy řady 498.0
            -  časopis Železničář, 6, 7, 8, 14, 15, 16 a 17/1984
            -  časopis Modelář 3 a 4/1991
            -  Košická koľaj 1/1991, metodický materiál
            -  web http://zmrail.webpark.sk/

foto: Ilustračné foto 498.014 (J. Kocourek, depo Plzeň, 1970, reprodukcia z časopisu Železničář) 

Galéria