Ďalší pantograf v novom nátere ZSSK

12.4.2007 22:55 Juraj Streber

Ďalší pantograf v novom nátere ZSSK

Slovenské depá a ŽOSky pomaly ale isto pohlcujú park HDV a vozňov ŽSSK a chrlia ich v novom červeno-bielo-šedom firemnom nátere. Ďalším, ktorého táto "choroba" nesúce prezývku "blonski" postihla je pantografová jednotka s označením 560.029 a 560.030.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tento "panťák" ako železničiari túto jednotku familárne prezývajú, bol prevezený zo ŽOS Vrútky do Bratislavy v noci zo štvrtku na piatok 6. apríla 2007 na nákladnom vlaku vedenom 363.106 ZS Cargo.
 
 
Zatiaľ čo hnacie vozidlá pantografu boli radené hneď za rušňom, o pár vozňov ďalej bola do vlaku zaradená nečinná 363.134 ZSSK vracajúca sa zo záručnej opravy v ŽOS Vrútky. Ako sme vás už informovali, táto sa síce už nachádza v novom firemnom nátere ZSSK, avšak neustále bojuje s technickými problémami.
 
 
Tento kuriózny vlak fotograficky zachytil djexpres počas svojej návštevy v Bratislave. Následne boli hnacie vozidlá pantografu odstavené v novej časti depa Bratislava východné. Práve odtiaľto mala byť vykonaná prvá skúšobná jazda jednotky. Najskôr však museli byť poháňané časti oživené. Táto fáza skúšania prebiehala za ostatný týždeň a poskytovala pohľad na nezvyčajné zloženie pantografu.
 
 
 
 
V priebehu včerajšieho dňa pribudli medzi hnacie vozidlá aj samotné vozne pantografu. Hlavná skúšobná jazda bola stanovená na dnes, štvrtok 12. apríla 2007, o 9.00 hod. Mala smerovať z depa Bratislava východné do Galanty, a odtiaľ do Trnavy, kde sú pantografy dislokované. Dnes skoro ráno k personálu ŽOS Vrútky pribudli trnavskí rušňovodiči a posledné prípravy na skúšobnú jazdu mohli začať. Nasledujúca fotografia zachytáva pantograf v depe ešte ráno pred samotnou skúšobnou jazdou...
 
 
Tá sa však nakoniec neuskutočnila podľa plánu o deviatej, ale až o hodinu neskôr. Bolo presne 10.03 hod. keď kompletný pantograf 560.029 + 560.030 opustil stanicu Bratislava Vajnory ako
9. nsl. 2015. Na ceste do Bernolákova ho za Ivánkou pri Dunaji zachytávajú 2 fotografie od TTV.
 
 
 
Nablýskaná súprava pútala pozornosť nie len zelezničných fanúšikov a zamestnancov, ale i ľudí čakajúcich na nasledujúci Os. Pantograf v týchto končinách a navyše priam svietiaci čistotou v nových farbách sa tak často nevidí. Na nasledujúcej fotografii prechádza ŽST Bernolákovo.
 
 
V Senci v odbočke nasledovala 45 minútová pauza. Tú si nevyžiadalo len uhýbanie sa nasledujúcemu Os, ale aj samotný skúšobný personál na kontrolu priebehu skúšania. Krátko po 11. hod. nakoniec pantograf vyrazil na ďalšie pokračovanie svojej dlhej skúšobnej jazdy. Fotografie ho zachytávajú už za Sencom v medzistaničnom úseku Réca - Pusté Úľany, pri obci Nový Svet.
 
 
 
 
Pevne veríme a dúfame, že skúšobná jazda prebehla bez vážnejších komplikácií a pantograf čoskoro uvidíme premávať na svojich pravidelných výkonoch.
 
Dve spomienkové, teraz už historické fotografie tohto "Pantografa" ešte v starom šate, 560.029 v žst. Trnava  22. augusta 2006 na Os 4561 do Galanty. Na druhej fotografii 560.030 v žst. Bratislava hl.st. na osobnom vlaku, 19. novembra 2005, ktoré zachytil Djexpres.
 
 
 
Autori foto/text: Juraj Streber (montoya), Vladimír Hrnčiar (TTV) a Martin Beták (djexpres)