Opravovňa parných rušňov Meiningen

30.4.2017 8:00 Helmut Böhme

Opravovňa parných rušňov Meiningen

Už viac ako 100 rokov existuje v durínskom meste Meiningen opravovňa parných rušňov, ktorú som v septembri roku 2014 navštívil. Síce tam existovala už od roku 1863 opravovňa spoločnosti Werra-Eisenbahn-Gesellschaft, ktorá sa ale ukázala ako príliš malá, a tak otvorili 2. marca roku 1914 väčšiu dielňu na inom mieste.

 

 

 


Cez druhú svetovú vojnu dielne napodiv neboli bombardované, asi preto, že nablízko boli úrady, ktorých dokumenty zaujímali americkou armádu. Za NDR najmä rekonštruovali parné rušne a po ropnej kríze v osemdesiatych rokoch prestavovali ich kúrenie z olejového naspäť na uholné. Stavali ale aj úplne nové akumulačné parné rušne.

Na oslavy storočnice dielní dňa 7. septembra 2014 som dorazil až poobede a asi som urobil dobre, lebo toho dňa mali okolo 18 000 návštevníkov a ako bolo vidieť na YouTube, ráno sa tvoril obrovský front na vstupenky.


Zaplnené parkovisko a štrúdľa návštevníkov pred vchodom do dielní

Ako je vidieť, bolo to aj rodinná záležitosť a železničné artefakty pred halami boli používané na rôzne účely.


Bez slov

Zamestnanec nám potom vysvetlil, čo v tých halách robia. Nie som odborník na parné rušne, ale niekto iný z nášho klubu by sa tam ale asi cítil ako doma.


Komentovaná prehliadka opravárenskej haly

Pretože sa oslavovalo 100 rokov od založenia závodu, dorazili z celého Nemecka vlaky s parnými rušňami, ako napríklad ta 52.8154 z Eisenachu.


Zakúrený rušeň 52.8154

Medzi vystavenými historickými fotkami bolo vidieť aj katastrofu z roku 1951, kedy vybuchol kotol rušňa 95.66, ktorý odletel 150 m ďaleko až do záhrady nemocnice. Pritom zahynulo 10 zamestnancov a chodkyňa na ulici.


Vystavené fotografie

Vonku bola vystavená aj slávna 18.201, ktorú práve tu prestavali z vysokorýchlostnej lokomotívy 61.002.


Rušeň 18.201

Nachystané boli aj rôzne atrakcie najmä pre detských návštevníkov.


Kyvadlové jazdy parnou mašinkou na koľajovej spleti

Na cestu zo stanice Meiningen späť do Erfurtu som použil motorový vozeň súkromnej spoločnosti STB (Südthüringenbahn).


Stanica Meiningen

Keď na ceste pristúpili policajti, jeden z cestujúcich dobrovoľne vytiahol občiansky preukaz a akési papiere. Zdravili ho ako dobrého známeho. Bol to totiž väzeň, čo dostal do 18 hod. voľno. Všetko bolo v poriadku a tak mohol cestovať ďalej.

Keď niekto má záujem na návštevu dielní, má na to príležitosť každú sobotu okrem obdobia 3. až 23.7.2017. Najzaujímavejšie to bude 2. a 3.9.2017, keď budú dni pary a opäť dorazia parné vlaky z celého Nemecka.

Viac fotografií nájdete v mojom verejnom albumu. A viac informácií o dielňach na nemeckej Wikipédii.

Prepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský