Mikuláš si oblíbil Nedvědici

2.12.2005 18:50 Molan Vojtek

Mikuláš si oblíbil Nedvědici

Nedvědice na dohled od oblíbeného hradu Pernštejn je neméně oblíbenou stanicí pro bytosti z nebe i pekla. Nádraží je již deset let pravidelným cílem návštěv Mikuláše s anděly a čertem.

Kupodivu je nepřitahuje hrad, ale sál v těsné blízkosti nádraží. Nedvědice tak nabízí pořadatelům z Parostrojního spolku Brunensis ideální kombinaci. Je v optimální vzdálenosti od města, takže malé cestující jízda vlakem pobaví, ale neunaví. Sál v sousedství nádraží zase nabízí možnost udělat pro cestující zábavný program. Několik let navíc bylo ještě možné využívat v Tišnově vodní jeřáb, což byl také jeden z argumentů.

Tak se z mikulášských jízd do Nedvědice stala tradice a dokonce oblíbená tradice. Obrázkový archiv z minulých let napovídá, že se tu v minulosti vystřídaly téměř všechny brněnské lokomotivy. 354.1217, 475.101 i 433.001. Mikulášský vlak nevezl do Nedvědice jen albatros 498.106. Ten se k Perštejnu ale také podíval, když zaskakoval za odstavenou šlechtičnu.

Letošní cestu v sobotu 26. listopadu sice poznamenaly problémy skaličáku 433.001 s dmychavkou, nakonec si lokomotiva ale s cestou do cíle poradila a drobotina z vlaku se kromě nezbytného focení u „mašinky“ mohla věnovat hrám a soutěžím v sále. Brněnský Mikuláš byl letos v předstihu. Je to pochopitelné. První prosincový víkend je totiž zasvěcen napoleonským oslavám ve Slavkově a protože jízda vlaku také něco stojí, museli pořadatelé volit termín,, kdy byla větší šance na hojnou účast.

Vzhledem k tomu, že zpáteční cesta už byla naplánována na čas, který v tomto ročním období je vhodný ke spoustě věcí, ale nikoliv k focení, zvolil jsem alternativní program. Z Nedvědice jsem si odskočil k oblíbenému viaduktu u zastávky Dolní Loučky Dokud to bylo technicky možné, věnoval jsem se focení. Vzorek z obvyklých míst je přílohou příspěvku. Kvalita je ovšem úměrná počasí. Přeci jen fotit teleobjektivem na časy kolem 1/60 sec, není snadné.

Galéria