ČD odmítají mediální útok dopravního experta

24.4.2014 19:00Zdroj: České dráhy - tiskové sdělení

V souvislosti s dnes zveřejněným příspěvkem pana profesora Cempírka v Ekonomu bychom Vás rádi upozornili na protikladné názory tohoto autora. Zatímco v odborném dopravním tisku, jakým je specializovaný odborný časopis Logistika, hodnotí tento autor před svými odborně znalými kolegy vlaky ČD railjet pozitivně a upozorňuje na novou éru cestování a posílení pozice Českých drah v mezistátní dálkové dopravě ve střední Evropě, ve sdělovacích prostředcích určených běžné veřejnosti konstatuje fakta opačná [viz text níže]. S ohledem na nekonzistentní, protikladná stanoviska stejného autora šířená přibližně ve stejnou dobu v různých sdělovacích prostředcích bychom Vás chtěli upozornit na tento nesoulad a protiřečení si příslušného autora. Druhý text najdete v příloze.

Nesmyslné vlaky na českých kolejích
24.4.2014 Ekonom str. 35 Komentáře
Václav Cempírek České dráhy

Nákup souprav Railjet Českými drahami se ukazuje jako typický příklad špatného hospodaření s veřejnými financemi. Dráhy dostaly rekordní pokutu 25 milionů korun od antimonopolního úřadu, přesto soupravy pořídí.
Tuto investici považuji za problematickou. V horizontu několika let může národního dopravce výrazně poškodit.
České dráhy dnes nakoupí jiné vozy, než které jim původně v jednacím řízení bez uveřejnění byly nabídnuty. Celá tato situace generuje zcela zásadní otázku, proč dráhy nevypsaly klasické výběrové řízení? Další zásadní otázka se váže k efektivitě: dokážou České dráhy na provozu souprav vydělat? Nejsem o tom zcela přesvědčen.
Soupravy Railjet jsou určené na dlouhé tratě, kde mohou využít rychlost až 230 km/h.
Bude opravdu tato rychlost využita? V Česku rozhodně ne. Přitom údržba i provoz vysokorychlostních jednotek je výrazně dražší než vozů na nižší rychlosti.
ÚOHS udělil za tento nákup jednu z nejvyšších pokut ve své historii. To jen dokazuje, že předchozí management drah schválením nákupu bez výběrového řízení porušil pravidla hospodářské soutěže. Vzhledem k tomu, že České dráhy jsou státní organizací, poškodil i nás, občany. Nový management Českých drah by měl pečlivě zvážit problematické uzavření smlouvy na nákup jednotek Railjet, které jsou evidentně předražené.

O autorovi| Václav Cempírek, dopravní expert