Na Kysuciach cez víkendy ťahá rušeň U 34.901

21.8.2004 9:56

Na Kysuciach cez víkendy ťahá rušeň U 34.901

Vychylovka - Technicky unikátny dlhý úvraťový úsek lesnej železnice je prvou národnou kultúrnou pamiatkou na Slovensku v oblasti dopravy.

Pôvodná 110-kilometrová trať mala byt' celá zrušená, no priaznivci lesných železníc z Česko-Slovenska začali v čase likvidácie trate organizovať rozličné akcie na zachovanie aspoň jedinečného úvraťového úseku. Počas rušenia to bol už jediný existujúci úvraťový systém na našom území a v Európe vôbec. Medzi kysuckým skanzenom vo Vychylovke a osadou Tanečník v katastri obce Oravská Lesná sa na kopci Chmúra zachovalo päť úvratí, ktoré sú v súčasnosti v rekonštrukcii.

Historický vláčik v súčasnosti premáva na trojkilometrovom úseku v areáli kysuckého skanzenu každý deň, parný rušeň U 34 je zavedený iba cez víkendy. Skanzen vo Vychylovke je ideálnym miestom na letnú turistiku, ale aj nenáročný poznávací rodinný výlet s deťmi. Nepríjemne prekvapí fakt, že ak sa chcete po jazde vláčikom dostať aj do skanzenu, musíte priplatiť ešte 40 a deti 20 korún.

Rovnako zaskočia aj pozostatky socialistického myslenia, keď tu aj cez letné prázdniny naďalej platia tzv. voľné pondelky. Čo môže znamenať, že ste desiatky kilometrov merali naprázdno. Dobrou správou však je, že ak sa zíde aspoň desať turistov, nový vedúci historickej železnice ich bez pôžitku previezť sa vláčikom do doliny Chmúra domov nepustí ani v tento deň.

Na snímke je rušeň U 34.901, ktorú nám zaslal Igor Molnár. -rp-

Súvisiace trate

  • HLÚŽ-903: Historická lesná úvraťová železnica - Vychylovka

Súvisiace odkazy