Regionálky, ich osudy a život na nich (I. časť)

3.6.2006 15:40 Ing. Tomáš Rotbauer

Regionálky, ich osudy a život na nich (I. časť)

Touto sériou článkov (ešte neviem koľko ich bude) by som chcel priblížiť osudy niektorých „regionálok“. Niektoré som prešiel vlakom iné zase autom. Prvou z nich by mohla byť trať ŽSR č. 142 Zbehy – Radošina. V roku 2003, rozhodnutím Ministerstva dopravy, bola zastavená osobná doprava na niekoľkých regionálnych tratiach. Táto trať, ako väčšina regionálok, je 20 km dlhá.

Začína v Zbehoch, ktoré ležia na trati Leopoldov - Lužianky a má koncovú stanicu, a tou je Radošina, kde trať končí. Skoro celá trať leží na rovine. Súbežne s traťou vedie aj hlavná cesta z Nitry do Radošiny, ktorá niekoľko krát železnicu križuje. Na trati nie sú žiadne návestidlá. Ani jedno priecestie na tejto trati nemá zabezpečovacie zariadenie. Má iba klasické kríže, poprípade na hlavných cestách sú tabule STOP.

V Radošine bola staničná budova obývaná. Prístrešok zast. Behynce bol už pomaly skorodovaný. V Biskupovej a v Malom Záluží boli staničné budovy tiež obývané a dokonca mali udržiavané aj ich predzáhradky. V Malých a Veľkých Ripňanoch to staničné budovy mali pomaly spočítané. Už sa tam poponáhľali traťováci a vytrhali aj niektoré staničné koľaje. Ostali po nich červené terče a iba prvá koľaj a výhybky (viď foto). Jedine v Nových Sadoch boli odstavené vozne, zachovalé koľajisko a otvorená dopravná kancelária, čo mi naznačovalo, že je tu možno aj pohyb tovaru.

 

Z príspevkov na portáli som sa dočítal, že by sa osobná doprava na tejto trati mala znova rozbehnúť od ďalšieho grafikonu. Nechajme sa prekvapiť a možne sa len v kútiku duše ticho tešiť aby to bola pravda.

Dovidenia v druhej časti.

Tomino

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy