Co nového na hradeckém nádraží (1)

18.3.2007 18:25 PhDr. Zbyněk Zlinský

Co nového na hradeckém nádraží (1)

Kdo (jako já) tak zhruba měsíc absentoval při sledování provozu v žst. Hradec Králové hl.n., musel být překvapen i pro laika patrnými změnami v nasazení hnacích vozidel na vlacích osobní dopravy. Místo příjemně oblých tvarů „hrbatých“ mašinek řady 130, které tu dlouhá léta výrazně dominovaly, tady dnes vidí jen samé (nebo skoro samé) krabice.

Tento úkaz je důsledkem náhlého hromadného stěhování „hrbatých“ z jejich „rodného“ českotřebovského depa, v němž měly své výhradní trvalé bydliště po celých 30 let své existence, na sever Moravy. Takže dnes je možno nemnohé tyto stroje v Hradci zahlédnout už jen stojící v místním depu či projíždějící v čele nákladního vlaku.
Náhradou za ně se tu objevily dříve zde nevídané „degradované peršingy“ řady 163.2, kdysi rychlíkové lokomotivy označené číslem 162, které se staly nedobrovolnými dárkyněmi svých podvozků pro dvousystémová „esa“ řady 363, touto záměnou povýšená na řadu 362. Doplnily tu tak už dříve zde provozované „peršingy obyčejné“.
A důvod onoho stěhování? Zřejmě intenzivní příprava vydělení nákladní dopravy Českých drah do její dceřiné společnosti ČD Cargo, jejíž jedno ze tří dep (resp. středisek oprav kolejových vozidel) má být právě v Ostravě. „Hrbaté“, které všechny připadnou Cargu, tak ztratí své univerzální využití a nadále je budeme vídat už asi jen v čele nákladních vlaků.

Jinou místní novinkou, tentokrát na vlacích trakce nezávislé, jsou dva řídicí vozy řady 954, které se v Hradci objevily s první změnou jízdního řádu a jezdí především na rameni Hradec Králové – Jičín – Turnov. To už je změna laicky poněkud obtížněji postřehnutelná; i já jsem se při letmém zahlédnutí prvního z nich zprvu domníval, že jde o dva spojené motoráky řady 854.
A když už jsme u trakce nezávislé, nelze nevzpomenout, že už od počátku platnosti současného GVD jsou na hradeckém nádraží často k vidění „brejlovci“ řad 750 a 754, což souvisí zejména s tím, že změna trakce na rychlících mezi Trutnovem či Letohradem a Prahou už neprobíhá v Jaroměři nebo Týništi nad Orlicí, ale právě tady.
Od téhož dne se datuje také nasazení motorových souprav řad 843 + 043 na taktovaných rychlících mezi Libercem a Pardubicemi, což je zase důsledek (možná trochu podivné) výhry Českých drah ve výběrovém řízení ministerstva dopravy na vedení těchto spojů. Mohli jsme na nich možná vídat Desira - je ovšem otázka, zda ke spokojenosti cestujících, pokud jde o pohodlí na tak dlouhém rameni.
Obě hradecké Regionovy už sice nejsou domorodci vnímány jako cosi cizorodého, nicméně zejména návštěvníci z jiných oblastí je pro jejich nevšední barvy nikdy nepřehlédnou.

A abych se neomezil jen na suché povídání, přidám také pár obrázků z poměrně nedávné minulosti a zejména žhavé současnosti provozu na královéhradeckém hlavním nádraží. Mají vyloženě dokumentační charakter, takže v nich nemusíte hledat zrovna železniční estetično.

Galéria

Súvisiace odkazy