Oprava pary v Topoľčanoch pre zahraničného zákazníka

3.6.2007 18:23 Ľudovít Vanek (foto) Ing. Jiří Kubáček, CSc (text)

Oprava pary v Topoľčanoch pre zahraničného zákazníka

Od jesene roku 2004 prebieha v priestoroch firmy Jozef Majtáň Stroj-mat Topoľčany v bývalom rušňovom depe oprava parného rušňa Energie 507. Rušeň bol vyrobený belgickým výrobcom roku 1946 pre vlečkovú prevádzku a jeho súčasným vlastníkom je pán Jean-Marie Thill z Luxemburska.

Opravu kotla rušňa vykonali ŽOS České Velenice, detailnú opravu zvyšných častí rušňa zveril jeho vlastník firme Stroj-mat na základe dobrých skúseností z realizácie viacerých predchádzajúcich objednávok. Oprava rušňa dospela vďaka intenzívnemu pracovnému nasadeniu zamestnancov firmy do stavu, kedy je možné vykonať prvé funkčné skúšky.

Deň "D" nastal 1.6.2007, kedy sa už na prvý pokus podarilo rušeň nielen zapáliť a nastaviť poisťovacie ventily kotla ale aj najazdiť s ním prvé skúšobné kilometre. Výsledok je povzbudivý, takže sa možno nádejať, že sa s týmto pomerne exotickým, i keď ešte nie úplne dohotoveným strojom bude možné stretnúť na 9. celoslovenskom zraze historických železničných vozidiel na bratislavskom "Rendezi".     

 

A ideme na točňu  

 

 Už behá 

 

 Kontrola po prvých metroch

  

  

 Opätovná kontrola 

 

   

 Pred halou  

 

     

 Výrobný štítok 

    

   

 Tender v príprave (ešte je v dielni) 

   

   

 Kabína rušňovodiča  

 

  

 Skúška prebehla bez závad   

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy