ShŠŠ – Shalomkova šílená šotoškola, díl třetí: Podmínky při focení (doplněno)

6.11.2007 8:45 Milan Vojtek

ShŠŠ – Shalomkova šílená šotoškola, díl třetí: Podmínky při focení (doplněno)

Právě čtete první řádky třetího dílu Shalomkovy šílené šotoškoly, ve kterém se podíváme, jak podmínky při focení ovlivní výsledek. A taky, že focení proti Slunci není striktně zakázáno. Ale chce to dvojnásobnou pozornost a důslednost při práci.

Ještě, než se pustím do popisu, vzhledem k některým ohlasům na předchozí díly cítím nutnost vložit sem jedno upozornění. Ve čtení následujících řádků pokračujte jen v případě, že si myslíte, že vám informace mohou pomoci. Pokud jste však přesvědčeni o své jedinečnosti a dokonalosti, následující text je pro vás ztrátou času. Příspěvek je opravdu určen těm, kteří se chtějí něco dozvědět a jsou teprve v počátcích cesty za focením.

Třetí díl tohoto projektu drobných rad je věnován podmínkám při focení a mimo jiné se postavím proti některým mýtům a dogmatům.

Slunečný den, sen všech fotografů

Slunce, den s ostrým slunečním svitem

Samozřejmě nejsnadnější cesta k úspěchu vede pomocí fotek, kdy má fotograf Slunce v zádech. Je to v podstatě ideál a sen všech fotografů, ovšem jen v případě, že máme místo, odkud můžeme snímat požadovaný objekt ve vhodném úhlu. Ve dnech s ostrým slunečním svitem to nabízí jasně nasvícenou část lokomotivy, která bude dominovat snímku. Beze stínu bude také čelo a bok lokomotivy, obrácený k fotografovi. V zimě, kdy je Slunce nízko, případně na sklonku dne, ale hrozí riziko že se na snímku objeví stín autora.

Focení se Sluncem v zádech je sice příjemné, ale vedlejším produktem je skutečnost, že v drtivé většině případů pak vlak v opačném směru přijíždí z těch nejméně vhodných podmínek. To znamená, že zejména na dvojkolejné trati musíme počítat s možností urychlených přesunů mezi pozicemi, kde lze uspokojivým způsobem zachytit zase vlak opačného směru, což může být problém. To je současně také návratem k předchozímu dílu, kde jsem mluvil o výběru místa. V této souvislosti je také zjevná výhoda hledání místa již před fotovýpravou s přihlédnutím k mapám a následná korekce na místě samém.

Hledání odrazu

Pro mnohé jsou tedy fotky se Sluncem v zádech jediné přípustné. Jenže zdánlivě propadákové pozice šikmo proti slunci mohou dostat neobvyklé rozměr, pokud dovedeme zakomponovat do snímku odraz slunce na lokomotivě. I tuctová fotka může získat nečekané kouzlo, pokud dokážeme zachytit sluneční odraz na vhodném místě lokomotivy. Samozřejmě musíme počítat s tím, že další části lokomotivy budou v tomto případě ve stínu.

Fotograf by se neměl bát experimetů. Fotit proti slunci či s hledáním odrazů. I když se to nemusí pokaždé podařit.

Difuzní svit

Slušné podmínky pro focení nabízí dny se slunečním svitem jemně zastíněným oblačností. Pak je šance na dobré snímky, aniž by bylo nebezpečí jejich negativního ovlivnění stíny. Dokonce, přestože mnozí fotiči, vyznávající pouze ostrý sluneční svit, nebudou chápat, lze říci, že tento stav patří mezi ideální situace pro focení. Je totiž dost světla na focení a přitom minimální komplikace se zastíněnými částmi lokomotivy.

není tam plno stínů a přesto je výsledek odpovídající. to je difúzní svit

specifickou a hodně efektní situací, je focení před bouřkou.

Zataženo:

Podmínky, které patří pro nejméně příjemné fotografy. Nejlepší je nefotit, ale pokud se jedná o plánovanou fotoakci, nezbývá, než se snažit maximálně zmírnit negativní vliv počasí. Takže u aparátů s možností tvůrčí fotografie budeme hledat cesty k potlačení tohoto vlivů – větší otevření clony, delší čas a vyšší citlivost. Platí, že čím horší počasí, tím větší důraz na promyšlenost focení.

Dva snímky ukazují různé stupně zatažené oblohy.

Nepohoda:

Mlha a opar znamená problémy, pro jednodušší přístroje je občas problém vůbec jen zaostřit, tedy zejména v husté mlze. Jenže technické problémy při focení kompenzuje výsledek, protože se nabízí možnost vyfotit záběr, který je plný emocí. Níže přiložený snímek je porušením všech dogmat o jediném povoleném úhlu focení. Pořízen šikmo proti Slunci ukazuje tmavé čelo vozu s odlesky ranního Slunce na hranách skříně. V kombinaci s oparem v údolí Váhu pak nabízí nikoliv efektní podívanou na sterilně nasvícenou fotku, ale atmosféru boje Slunce s podzimními mlhami. I v tom je smysl focení. Ne jen pěkně nasvícený snímek, ale zachycení atmosféry.

 

Největším nepřítelem fotografa je voda. Déšť, sníh nebo jen orosený objektiv jsou problémem, se kterým se musíme vypořádat. Proti dešti a sněhu je jediná rada, dostatečně volné oblečení (bunda apod.), tak, aby se pod ni vlezl fotoaparát v době, kdy není bezpodmínečně nutné.

Déšť znamená problém. Musíme chránit fotoaparát jako celek a obzvláště objektiv před vodou

Pro vlastní focení pak v dešti doporučuji použít režim, umožňující maximální přijatelné otevření clony, případně i s využitím korekcí, aby byl eliminován negativní vliv tmavé oblohy. Při sněžení toto zřejmě nebude nutné. S těchto případech se snažíme najít místo na focení ne s ohledem na sluneční svit, ale s ohledem na směr větru, snažíme se fotit zády ke směru větru, abychom hned po sundání krytky nebyli vyřazeni z focení mokrou nadílkou. V obou případech najde uplatnění sluneční kryt objektivu, případně se vyplatí vytvořit si něco podobného, ovšem pak je třeba napřed důkladně odzkoušet, aby se kryt neobjevil na záběru.

Jinak je focení v dešti komplikované, ale výsledek, pokud se dobře podaří zachytit nepříznivé počasí, může opravdu dokonale vyjádřit onu deštivou ponurost a výsledkem je snímek, který opravdu umí oslovit svou atmosférou. V podstatě totéž platí i pro sněžení.

Zimní focení vyžaduje odvahu. Specialistou je kolega 362.001, kterému děkuji za foto.

Noční foto:

Specifická kategorie focení jsou noční záběry. S dobrým aparátem a především dobrým objektivem je lze pořídit i bez stativu, jen tak, z ruky. Ale vždy je to tak trochu vabank. Takže obecně – na noční focení – se stativem.

Dva snímky ukazují odlišné řešení. První snímek focený za soumraku z ruky, bez použití blesku. Je vidět, že obloha ještě není tak tmavá, jak se zdá na druhém záběru, který vznikl s bleskem. Rozdíl mezi oběma snímky přitom byla cca jedna minuta.

Další dva snímky ukazují focení se stativem. Jsou zdánlivě stejné. Jenže první snímek vznikl prostou dlouhou expozicí, ve druhém případě odlesk nad běhounem loko 354 prozrazuje, že k focení byl použit i blesk.

K efektnímu focení rozmazané čáry světel končící v siluetě lokomotivy budeme potřebovat aparát s ovládáním blesku zadní závěrkou, tzn, že odpálí výboj blesku před zavřením clony. Nouzovou alternativou, ale současně sázkou do loterie je expozice s klasickým aparátem, ovládajícím blesk přední závěrkou. Hrozí totiž nebezpečí, že výsledkem bude jen stojící vlak, pokud se nepodaří trefit okamžik rozjezdu.

Takto vypadá můj noční snímek, vybraný k použití pro reklamu ČD

Závěrem tohoto dílu bych připomněl, že snímky jsou vybrány pouze za účelem, aby navodily situaci, popsanou v textu. Samozřejmě to nejsou klony a nejsou ani nijak doostřované.

 

 

 

ShŠŠ – Shalomkova šílená šotoškola, díl první

ShŠŠ – Shalomkova šílená šotoškola, díl druhý