Břeclav: Prosím pozor, na sedmou kolej přijíždí bagr (díl 4.)

14.2.2008 8:00 Milan Vojtek

Břeclav: Prosím pozor, na sedmou kolej přijíždí bagr (díl 4.)

Ba dokonce nejen to. Již pověstný bagr vyráží do akce a hodlá okupovat nejen sedmou, ale i pátou a první kolej. A své si mají schytat i kusé třetí koleje z obou stran druhého nástupiště. Prostě, stavební ruch opanuje osobní nádraží v Břeclavi, které se stane místem bouřlivých stavebních změn.

 

 


Dnem D bude podle přednosty Ing. Libora Semoráda 3. březen, kdy začne sloužit nové nástupiště 1B a provizorní čtvrtý peron a naopak, v provozu bude chybět nástupiště číslo 1, 2 a 4.

V tomto okamžiku si ujasníme pojmy. Místo nástupiště číslo 4 (“znojemské”) budu už napříště ve všech příspěvcích používat označení nástupiště 1A, protože 4. nástupištěm budeme do budoucna rozumět momentálně jen provizorní nástupní plochu za nástupištěm číslo 3. (směrem k depu)


Snímky zachycují dokončované nástupiště 1B

Naplánované práce pocítí i cestující. Železničáři je žádají o pochopení a především opatrnost. A vřele doporučují přijít na nádraží o pár minut dříve. Cesta od osobní pokladny k vlaku bude delší asi o 400 metrů. Železničáři, jak jsem již napsal, dostanou do užívání nové nástupiště 1B a provizorní čtvrtý peron, v místě dnešního prvního a druhého ale bude obrovská díra. Tato etapa prací bude mít dopad na kvalitu cestování. “Já bych cestující požádal, aby nespoléhali, že jako dosud za tři minuty koupí jízdenku a přijdou na nástupiště. Budou muset obcházet část nádraží. Současně připomínám, že budou muset opravdu pořádně poslouchat staniční rozhlas, protože na některých nástupištích nebude informační zařízení v provozu a nahradí je pouze přenosné tabule,” uvedl přednosta břeclavského železničního uzlu Libor Semorád. “Třetí žádost je, aby byli hodně opatrní a dbali na osobní bezpečnost. Budou chodit na staveništi, mezi stavebními stroji a vlaky, takže je opravdu třeba si dávat pozor,” dodal přednosta. Protože mimo provoz bude i budoucí nástupiště 1A, vlaky do Znojma budou zajíždět a odjíždět ze třetího či čtvrtého peronu.


Schéma s červeně vyznačeným přístupem na nástupiště pro období od 3.3. do 31. 5. 

Přístup k ostrovním peronům bude po tři metry širokém koridoru pro pěší na severní (brněnské) straně stanice (viz schéma, zdroj ČD). Pracovníci stavební firmy budou závorou usměrňovat pohyb lidí při jízdě vlaku. Znamená to, že posuvná závora bude řídit příchod na nástupiště a lidem se může stát, že po příjezdu do stanice budou třeba i pět minut čekat na nástupišti, než bude jejich odchod bezpečný. Tento stav má platit od 3. března do konce května, v červnu přijde na řadu další etapa prací, kdy dnešní třetí a provizorní čtvrté nástupiště nahradí novostavby. Vše, včetně nového informačního zařízení, má být dokončeno letos. “Se změnou jízdního řádu na začátku prosince chce Jihomoravský kraj spustit v Břeclavi integrovaný dopravní systém a do té doby musí být osobní stanice dokončena. Do té doby potřebujeme, aby lidé byli shovívaví a hlavně velmi opatrní,” řekl přednosta.


Budování přístupového koridoru na nástupiště 3 a 4

Rekonstrukce břeclavského nádraží je rozdělena na několik stavebních etap. Stavitele čeká náročný úkol, za normálního provozu, který by měl jejich činností minimálně ovlivněn, modernizovat celý uzel. Ten byl dosud problémovým místem, zatímco po okolních koridorových tratích vlaky uhání stošedesátikilometrovou rychlostí, už při vjezdu do uzlů musí zpomalit na polovinu, aby se pak přes nádraží protahovaly pouhou třicítkou. Z hlediska cestujících bude nejnáročnější právě přestavba nástupišť, pro stavaře bude těžkým oříškem výměna pětikolejného mostu přes Dyji, která je v plánu na příští rok.


Budování přístupového koridoru na nástupiště 3 a 4

Závěrem ještě rekapitulace:

Do 28.2. skončí práce na stavbě:

  • nového nástupiště 1B (směr Přerov a Brno)
  • provizorního 4. nástupiště
  • traťových kolejí Břeclav – Hrušky

Od 3. března do 30. května:

  • bude mimo provoz nástupiště 1, 2, a 4 (nově 1A)
  • bude uzavřen podchod pod kolejemi 

Od 1. června do 1. prosince

  • bude již v provozu nástupiště 1A, 1B, 1 a 2, včetně podchodu na nástupiště 2
  • ve výstavbě bude nástupiště 3 a 4, včetně výtahů, staničního rozhlasu a informačního zařízení


Průvodcem po stanici byl přednosta Ing. Libor Semorád

Na závěr poznámka, protože z dosavadních zkušeností bohužel vím, že někteří návštěvníci nemají smysl pro nadsázku. Tak mám extra oznámení: Bagr momentálně z koleje sedmé odjel, aby natankoval, protože jej čeká kopání v kolejích 7, 5, 1 a kusé koleji 3.

Súvisiace odkazy