Co nového v hradubických depech

12.3.2008 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Co nového v hradubických depech

Já vím, že ten titulek zní poněkud nesmyslně, ale takto jsem ke zkrácení názvu článku o depech v Hradci Králové a Pardubicích žertovně využil někdejšího vážného nápadu na spojení sousedních východočeských měst pod společným názvem Hradubice, z něhož pak zbylo jen pojmenování třídy vedoucí ve městě prvním směrem k tomu druhému (dnes už ovšem zvané místo Hradubická politicky módněji Rašínova) - a také polovážná internetová stránka.

 

 

Vlastně jsem si to mohl zkrátit i tak, že bych v titulku uvedl jen depo pardubické, protože ono „nové“ spočívá hlavně v tom, že zatímco ještě na sklonku minulého roku sídlilo v Hradci Králové samostatné provozní středisko podřízené DKV Česká Třebová, od počátku roku tohoto je zde jen provozní pracoviště podřízené vyšší jednotce v Pardubicích. Vlastně jsou ta pracoviště dvě – jedno nedávno vzniklé společnosti ČD Cargo a druhé samotných Českých drah, tedy její budoucí společnosti zabývající se osobní dopravou.

18.02.2008 - PP Hradec Králové: pohled z lávky na správní budovu © PhDr. Zbyněk Zlinský

Na ceduli u vchodu do správní budovy královéhradeckého depa stojí sice ještě označení "Provozní jednotka H.Králové" a na střeše budovy samé se dokonce skví velká písmena ČD LOKOMOTIVNÍ DEPO, avšak to vše jsou už jen pozůstatky dob minulých, dalo by se říci bývalé slávy - charakterizované mohutnými parními lokomotivami či později třeba legendárními „bobinami“. Čo bolo, to bolo a všechno je zkrátka jinak. Dnes to tady organizačně vypadá (údajně) takto:

České dráhy: DKV Česká Třebová –> PJ Pardubice –> PP Hradec Králové
ČD Cargo: SOKV Ostrava –> PJ Česká Třebová –> komando Pardubice -> PP Hradec Králové

V Hradci Králové je kromě oněch dvou organizačních složek (dvou různých, ale příbuzenským vztahem spojených společností) koexistujících v prostorách původního depa také opravna vozů s moderní myčkou, které jsou umístěny v samostatném areálu za severním zhlavím hlavního nádraží. A když už jsme u těch popisných dat, podívejme se na to, jakými vozidly ta dvě královéhradecká provozní pracoviště disponují.

09.02.2008 - PP Hradec Králové: 814.025-3/914.025-2 při tankování © PhDr. Zbyněk Zlinský

Osobní doprava nasazuje svých pět motorových jednotek řady 814+914 (inventárních čísel 006, 007, 024, 025 a 038) na osobní a spěšné vlaky na tratích z Hradce Králové do Turnova a z Jičína do Nymburka. Kromě nich je v osobní dopravě využívána i řada 714, turnusovaná na osobních a spěšných vlacích mezi Hradcem Králové a Turnovem, která však zajišťuje také staniční posun na královéhradeckém hlavním nádraží. Kromě toho má toto provozní pracoviště k dispozici turnusově také jednu lokomotivu řady 704 pro posun na myčce a jednu řady 799 pro posun ve vlastním depu.

Provozní pracoviště ČD Cargo vystavuje turnusově celkem čtyři lokomotivy řady 730 na manipulační vlaky na ramenech Hradec Králové hl.n. – Chlumec n.C. – Smidary, Hradec Králové hl.n. – Hradec Králové-Slezské Předměstí, Hradec Králové hl.n. – Smiřice, Hradec Králové hl.n. – Ostroměř – Lázně Bělohrad, Hradec Králové hl.n. – Hněčeves a Hradec Králové hl.n. – Opatovice n.L.. Stroje této řady slouží také na místní 1. a 2. záloze. Jedna lokomotiva řady 742 je nasazována na manipulační vlaky na ramenech Hradec Králové hl.n. – Jaroměř – Mostek a Jaroměř – Starkoč.. A konečně jedniná místní „žehlička“ řady 111 slouží na 1. záloze a kromě toho vozí také průběžné vlaky na trati do Jaroměře.

09.02.2008 - PP Hradec Králové: 111.018-8 už s logy ČD Cargo © PhDr. Zbyněk Zlinský

Nyní můžeme přejít od suché teorie k poněkud barvitější praxi. I když ona zase tak moc barvitá není, alespoň ve srovnání s tím, co jsem vám mohl popsat a hlavně ukázat na obrázcích při minulých několika virtuálních výletech do královéhradeckého depa. Mezi zdejšími „ponorkami“ už nenajdeme prototypovou 730.002-3, ta se zjevně odstěhovala do Pardubic – alespoň jsem ji viděl v Rosicích n.L. Na místním „hřbitůvku“ lokomotiv a vagonů pak nic nepřibylo, spíš naopak. Pokud jde o haly, zimní období není moc příznivé na nakukování, takže odtud novinky nepřináším. Nicméně jsem se díky uvedeným okolnostem při svých letošních návštěvách alespoň trochu více zaměřil právě na odstavené železniční vozy, kterým jsem v minulosti takovou pozornost nevěnoval. Ovšem to, co jsem viděl, nebudu suše a možná neuměle popisovat, ale dám raději promluvit fotografiím v připojené galerii.

A vzhledem k tomu, že jsem vám příliš nových zajímavostí z Hradce Králové fotograficky přinést nemohl, přidám něco obrázků také ze sousedních Pardubic. Do tamního depa jsem se vydal ve skutečnosti pátrat po jednom přípojném voze (neúspěšně), takže když už jsem se tam toulal, tak jsem neváhal pořídit i něco obrázků obecněji použitelných. A když jsem se v případě předchozím pustil do onoho výkladu organizačního a provozního, nezbývá mi než to zopakovat i nyní. Kromě oněch už zmíněných vyšších organizačních stupňů odvětví kolejových vozidel jsou v Pardubicích také provozní pracoviště Českých drah i ČD Cargo.

18.02.2008 - PJ Pardubice: pohled na depo © PhDr. Zbyněk Zlinský

První z nich má k dispozici také především motorové jednotky řady 814+914, od nedávné doby rovněž pět (inventárních čísel 018, 019, 030, 031 a 041). Podle oběhů je nasazuje především na osobní a spěšné vlaky na ramenech Pardubice hl.n. - Havlíčkův Brod, Žďárec u Skutče - Polička, Pardubice hl.n. - Přelouč a Pardubice hl.n. – Česká Třebová – Letovice. Na rozdíl od Hradce Králové v Pardubicích nechybí „orchestriony“ řady 810, těch je turnusováno celkem 14. Vozí osobní i spěšné vlaky na tratích Pardubice hl.n. - Havlíčkův Brod, Žďárec u Skutče - Polička, Pardubice hl.n. – Přelouč - Prachovice, Pardubice hl.n - Hlinsko v Čechách, Žďárec u Skutče - Skuteč, Heřmanův Městec - Chrudim – Moravany a Pardubice hl.n – Holice - Týniště nad Orlicí. Kromě těchto vozidel nasazuje osobní doprava v Pardubicích jeden stroj řady 714 na staniční posun a jednu lokomotivu řady 799 na posun v depu.

Pardubické provozní pracoviště ČD Cargo nasazuje turnusově čtyři stroje řady 742 na manipulační vlaky na ramenech Pardubice hl.n.- Chrudim - Hlinsko v Č., Chrudim - Hrochův Týnec, Žďárec u Sk.- Čachnov a Přelouč - Heřmanův Městec – Prachovice. Stejný počet lokomotiv řady 730 má pak na starosti zálohy ve stanicích Pardubice hl.n., Pardubice-Rosice n.L., Přelouč a Řečany n.L. a vozí manipulační vlaky na tratích Pardubice hl.n. - Pardubice-Rosice n.L. a Přelouč – Prachovice.

18.02.2008 - PJ Pardubice: 810.224-6 a 730.018-9 a 810.353-3 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Abych svůj dnešní poněkud suchopárný výklad aspoň trochu zlidštil, přidám na závěr dvě veselé historky z natáčení. No, opravdu veselá byla vlastně jen jedna. Ta první, která se udála v depu hradeckém, totiž spočívala v setkání s pracovníkem střežícím areál v den pracovního volna pomocí kamerového systému. Když zaznamenal na monitoru postavu zjevně se vzhledem vymykající podobě běžného pracovníka, přišel se dotázat po příslušném povolení k pohybu v prostoru Českých drah. Nějak jsme se domluvili, učinil jsem ještě pár záběrů a vyklidil daný prostor.

V Pardubicích jsem se stal účastníkem setkání poněkud jiného druhu, krátce po tom, co jsem si zběžně prohlédl odstavená historická vozidla Pardubického spolku historie železniční dopravy a u nich kdysi pomníkového „Ludvíka“ (který se měl už před časem podrobit renovaci v České Třebové, ale zjevně tomu tak není). Ve změti budov, kolejí a vozidel jsem tam objevil pracovníka, který prožívá stanovenou pracovní dobu v pohotovosti k zásahům na vzpírajících se vagónech - a ve společenství hlídacího kocoura. Oba byli přívětivě naladěni, tak jsme strávili jistý čas v družném hovoru o vozidlech historických i současných a probrali jsme vážně i v rovině švejkovského humoru také něco problematiky celospolečenské, ba přímo globální. Jak už to tak bývá. Nebudu zastírat, že toto setkání druhé ve mně zanechalo daleko příjemnější pocity, když jsem se ubíral dál svou cestou.  

18.02.2008 - PJ Pardubice: lokomotiva "Ludvík" chátrá místo na pomníku u DOMky v ohradě PSHŽD © PhDr. Zbyněk Zlinský

Prameny a odkazy:
  1. Oběhy hnacích vozidel ČD a ČD Cargo
  2. Seznam DKV, PJ, PS a PP Českých drah
  3. Seznam SOKV, PJ a PP ČD Cargo
  4. Hradubice

Titulní snímek: 730.010-6 při zbrojení v PP Hradec Králové dne 18.2.2008 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy