Návrat Šlechtičny První (Video jako bonus)

15.4.2008 20:40 Milan Vojtek, Jakub Gregor

Návrat Šlechtičny První (Video jako bonus)

Povedlo se. V pondělí ráno stála „na dolním“, jak se stále přezdívá depu v místech budoucího ODSunutého brněnského nádraží, zatopená parní lokomotiva. 475.101 posílala k nebi oblaka bělostné páry, ostře kontrastující se sytou černí nově vylakovaného stroje. První z rodu šlechtičen, hrdá nositelka titulu Národní technická památka, se po dvouleté přestávce vrátila mezi provozní vozidla.

Teď na chvíli zapomenu na první písmenka textu a vrátím se trochu proti proudu času. O prototypovém stroji veleúspěšné řady jsem již psal, když za asistence dvou kolejových jeřábů pojezd lokomotivy opět přijal do svého rámu opravený kotel. Bylo zapotřebí další čas, aby se lokomotiva dostala do funkčního stavu. Vždyť zavázání kotle je úkon, efektní na pohled a zajímavý pro fotografy. Jenže pak je třeba desítek a stovek hodin ne fotogenických, ale nutných. Kotel je důležitý, ale zapojit všechny kohouty, ovladače, táhla, oplášťování atd… No to je také nutné. Nakonec ale přišlo úterý 8. dubna, kdy se ručičky na budících v “kuchyni” lokomotivy dostaly do jiných, než základních poloh a první houkání parní píšťaly potvrdilo úspěšné zatopení lokomotivy. V dalších dnech se šlechtična dočkala kabátku v provedení PUR a v pondělí již stála v depu, připravená na ostré testování na trati.

No, tak jsem se znovu dostal k pondělnímu ránu, kdy Šlechtična První stála připravena ve společnosti doprovodného vozu na kolejích depa. Aby chrlila k nebi oblaka páry, stačily prý jen dvě hodinky práce, holt, nové trubky v kotli se nezapřou.

                   

                   

                   

Z dolního se na trať do Zastávky odjíždělo uhlím napřed. Šlechtična tak dostala od strojvedoucích možnost, aby si na svůj "vynovený" kotel postupně zvykla.

                   

                   

První výjezd, znovu připomínám, že zkušební, měl za cíl Boží Požehnání. Nejsem věřící, ale přeci jen je někdejší jméno dnešní Zastávky u Brna do jisté míry symbolické, kéž by se toho dostalo lokomotivě. Na dalších šest let může dýmat v čele vlaků, jen aby nějaké nostalgické jízdy byly. Ale to už je jiná kapitola.

                   

 

Šlechtična absolvovala testovací jízdu bez ztráty kytičky. V pořádku se vrátila zpět do depa. Brzy je ale znovu opustí. 22. dubna se vydá na vážení, mělo by to být do Českých Velenic. Konvoj s loko 210, T 478.1001, a 475.101 má putovat přes Havl. Brod. Před prvním výjezdem ji ještě čeká dokončení vizuální podoby, na stroji se objeví jeho typické červené linky

                   

Ve Střelicích jsme byli svědky setkání dvou prototypů. Vedle parní šlechtičny zastavil v retrostylu provedený M 286.001, alias 850.001.

                    

Dolní snímek nechal na navém PUR laku vyniknout slunečním odleskům. Zbývá snad si jen přát, kéž by to nebyl ojedinělý úkaz

                    

Oficiální premiéra lokomotivy bude 8. května, kdy se chystá na Pálavský okruh. Brno se bude moci na nějaký čas opět chlubit dvojicí provozních parních lokomotiv (475.101 a 433.001). Ovšem doby, kdy měli 4 lokomotivy (ještě navíc 498.106a 354.1217), jsou již asi nenávratně pryč. A navíc, letošní rok bude smutný pro 433.001, která pro změnu zase ze seznamu provozních vozidel vypadne…

                    

Snímkem z odmašlení lokomotivy před chmatáky všeho druhu končím stručné zpravodajství z návratu jedné lokomotivy. Vemte je jako pozvánku na Pálavský okruh a současně i jako mé poděkování všem, kdo v této pro nostalgii víc než jen složité době jakkoliv pomohli záchraně tohoto stroje.

Jako bonus k reportáži se nezapomeňte podívat také na video, které natočil Kubíček. Patří mu za to mé velké díky.

Když se vázal kotel

 

 

 

 

 

Galéria