Vrútky byly hlavním městem páry II. (VIDEO jako bonus)

11.6.2008 19:20 Milan Vojtek, Ing. Igor Molnár

Vrútky byly hlavním městem páry II. (VIDEO jako bonus)

Není to dlouho, co jsme přinesli příspěvek, ve kterém jsem se za přispění fotek Ing. Igora Molnára snažil o nemožné – tedy pokusit se nějakým způsobem zachytit oslavy 160 let železnice na Slovensku, respektive část oslav, která měla své centrum ve Vrútkách. Teď se podíváme, co se nám podařilo zachytit v neděli prvního června. (DOPLNĚNO VIDEO)

Než ale začnu, musím se několika slovy ohlédnout za událostmi, které byly smutným stínem na akci.

Návštěva Vrútok pro mě přinesla také zklamání. Nejde na vrub organizátorů ale na lidi kolem. Postarali se o to lidé kolem albatrosu 498.104. Halu, kde krásnou lokomotivu oživují, měli otevřenou. Jen jsem ale vstoupil dovnitř, už jsem byl pronásledován se slovy nefotit. Prý je 498.104 v prostorách Carga na dobré slovo a vyfocení by to mohlo ohrozit. Jenže tak už jsem mohl mít lokomotivu dávno zaznamenanou na mobilu. Nebo vyfocený tendr za otevřenými vraty zvenčí. Prostě pánové prominou, je mi to trochu zvláštní…. Nechat lidi dívat se na albatros, otevřít dveře v den, kdy je depo přístupné pro tisíce lidí a pak zakazovat fotit s tím, že by z toho mohl být problém …. Nevím, opravdu mi uniká logika.

Samozřejmě fandím lidem kolem albatrosu, aby se jim dílo povedlo a přeji úspěšný závěr práce. O to víc, že podobné štěstí chybí sesterské lokomotivě 498.106, takže Rebeka bude mít význam nejen pro Slovensko ale i pro lidi z druhé části bývalého společného státu. Jen z toho, co se kolem albatrosa 498.104 děje v posledních měsících, je mi smutno. Není lepší chlapsky říct, práce je hodně, víc, než jsme čekali, proto to bude trvat déle? Všichni by to pochopili. A vypadalo by to lépe, než pronásledování lidí s fotoaparáty.

V neděli pokračovala akce dalšími jízdami Vrcholem dne byla jízda dvou velkých parních lokomotiv z  Vrútek do Kremnických Baní a zpět. Operativně se před akcí upravoval program. Původně měl jet “parní pantograf” s jednou parní lokomotivou na každém čele, takže v obou směrech měl být fotitelný s lokomotivou komínem napřed. Nakonec ale první korekce zajistila vznik velmi fotogenické přípřeže. Druhá znamenala posílení historické soupravy o vozy parního expresu z Prahy. Výsledkem pak byl vznik soupravy o délce, která dala vyniknout impozantnosti přípřeže, kde v čele štěkala domácí 475.196 a za ní odfukoval modrý mercedes 498.022.

Ve stanici Horná Štubňa se pak vlak setkal s další soupravou v čele s párou. To parní reprezentanti Prievidze s jejich chloubou 464.001 spěchali z domovského města do Vrútek. Tak jako dvojspřeží pár pronásledoval požární vlak s pielstickem, chloubu “Prievidzanov” sledovala karkulka T444.0055

Podél trati jsem se opět pohyboval já i Igi, takže vám můžeme předložil malé fotomenu z neděle

ˇ                  

                    Nedělní ráno ve Vrútkách. Parní cirkus nachystaný na startu 

                   

                    síla dvou parních lokomotiv zahalila nádraží do oblaků dýmu

                    

                     Slušivý konvoj vplouvá do stanice Príbovce © Ing. Igor Molnár

                     

                     Klasika. Jazernica a sólo pro slovensko-českou kombinaci strojů.

                    

                     Ještě na dvojkolejném úseku se ke trati postavil také Igi. © Ing. Igor Molnár

                    

                     Parni reprezentace Prievidze stoupá do Horné Štubně.... © Ing. Igor Molnár

                    

                     ............aby po několika minutách, nadjezdu a tunelu vplula do stanice.  © Ing. Igor Molnár

                    

                     Elegantní 464.001 objíždí soupravu © Ing. Igor Molnár

                   

Vlastně již také klasika. Parní vlak v Turčeku. Omlouvám se, pokud jsem zde jako pozdě příchozí kolegům pokazil záběr. Nebylo to úmyslně.

                   

                    Pielstick opouští tunel. Kdysi bylo možné zde fotit i mechanická návěstidla © Ing. Igor Molnár 

                   

Kremnické Bane - tady jsem nestihl před vlakem přeběhnout na tu "správnou" stranu. Nejsem sebevrah. A nakonec, on i pohledz této strany přinesl vcelku slušný záběr. Takže jsem nakonec nenadával.

                

                 A stejné místo, vjezd do stanice Kremnické Bane a albatrosí uhlí v čele.

                

                 Uhlíčko ještě jednou, tentokrát už poblíž Turčeku © Ing. Igor Molnár

               

                Igi vyjel na lov a tak můžeme ukázat i 464.001 na zpáteční cestě.... © Ing. Igor Molnár

               

               ......... a ještě jednou, v detailu © Ing. Igor Molnár

              

               a na závěr ještě karkulka T 444.0055 © Ing. Igor Molnár

Neoznačené fotografie © Milan Vojtek. Na akci zúčastněné kluby mají možnost získat CD, příp. DVD s fotografiemi autora z akce. Vrútky a Čmoudíkovci s nimi mohou počítat automaticky, další zájemci z klubů se prosím přihlaste, přivezu je na rendez. 

Video ze svého domovského kraje nám poskytl Robo. Vzhledem k většímu objemu dat trvá jeho otevření trochu déle.  

Závěrem:

Akce ve Vrútkách byla navzdory již nesčetněkrát probranému stínu kolem pielsticka vydařená a pořadatelům patří dík za péči o lokomotivy, které nezklamaly, za přípravu strojů a vlastně celé akce. A proto žádám ctěné čtenáře a okukovatele tohoto reportu, aby se již zdrželi osobních výpadů.     

Galéria

Súvisiace odkazy