Historický vývoj zabezpečovacej techniky železníc na Slovensku

22.9.2008 8:00 Ing. Marko Engler

Historický vývoj zabezpečovacej techniky železníc na Slovensku

Zabezpečovacia technika železníc predstavuje v súčasnosti dosť rozsiahlu a významnú časť železníc. Okrem vytvárania bezpečnej jazdy pre vlaky zrýchľuje aj samotný cestovný čas vlakov najmä pripravou ciest pre ne. Používa sa na hlavných, ale aj vedľajších tratiach. Tiež veľké železničné vlečky používajú na svojich koľajiskách zabezpečovacie zariadenia.

 

 

 

Zabezpečovacia technika má svoj bohatý vývoj, ktorý bol závislý od nárastu veľkosti vozidiel, ich rýchlosti, stavu zvršku, dĺžky vlakov, technických vynálezov a zvládnutia rôznych technológií na ich výrobu. Pokúsil som sa spracovať ucelený vývoj železničných zabezpečovacích zariadení použitých na území súčasného Slovenska.

Mojim cieľom bolo stručne spomenúť vývoj použitia staničných a traťových zabezpečovacích zariadení na území Slovenska. Nechcel som veľmi opisovať ich technické riešenie, to sa dá vyhľadať v uvedenej literatúre alebo školských učebniciach (resp. predpokladám, že ich čitateľ pozná). Preto sa mohlo stať, že prílišné zjednodušenie opisu môže viesť k nesprávnym záverom. Za opravu a doplnenie budem vďačný. Predpokladám ešte neskoršie upravenie textu.

Text článku, ktorého obsah vidíte nižšie, sa vám vo formáte PDF otvorí tu.

Pri práci som narazil na niekoľko otázok, ktoré sú spomenuté v texte. Tie by som doplnil o otázky súvisiace so zabezpečovacími zariadeniami používanými najmä v období do roku 1918. Napríklad, aké SZZ sa používali medzi Štúrovom, Bratislavou a Marcheggom medzi rokmi 1881 až 1914? Boli to hneď elektromechanické SZZ, ktoré nahradili výmenové zámky, alebo bolo ešte medziobdobie, kedy v staniciach boli mechanické SZZ ovládajúce výmeny drôtovodmi z ústredného stavadla? Alebo bolo v staniciach niekoľko stavadiel bez závislostí medzi sebou (t.j. slúžili iba na prestavovanie výmen pomocou drôtovodov)?

Priložené fotografie sú iba ilustračné. Poďakovanie však patrí záchrancom ZabZar techniky v Múzeu dopravy v Bratislave a vo firme SignalMont Hradec Králové, ktorí sa zapríčinili o zachovanie dnes už nepoužívaných druhov technických výdobytkov.

Odkazy:
  1. STM - Múzeum dopravy Bratislava
  2. Muzejní expozice sdělovací a zabezpečovací techniky Hradec Králové
  3. Múzejno dokumentačné centrum Bratislava

Titulná snímka: Riadiaci prístroj RANK EMSZZ (ex. žst. Bruntál 1950)... © Marko (20. 7. 2007, SignalMont Hradec Králové)

Galéria

Súvisiace odkazy