Teplárna Malešice a její Faury

3.3.2009 8:00 Jiří Řechka

Teplárna Malešice a její Faury

Jednou při prohlížení „Malého atlasu lokomotiv" mne zaujala fotografie modrobílé lokomotivy LDH 125 Faur – řady 748.5. Ale zejména nápis na boku „MALEŠICE“. Je pravda, že uběhlo něco vody ve Vltavě, než jsem se rozhýbal, vzal svoje nádobíčko a vyrazil do teplárny v Praze-Malešicích. Zde jsou ještě zatím v provozu, nebo si to alespoň myslím. Provozovatelů těchto lokomotiv asi již mnoho nebude.

 

 


V pondělí 24.11.2008 to ráno nevypadalo nějak lákavě, ale byl jsem již rozhodnut, a tak jsem se městským autobusem a metrem přemístil na konečnou metra Depo Hostivař. Odtud mě čekal již pěší pochod k teplárně. Po výstupu z metra jsem spatřil dvojče řady 797.8, jak začíná posunovat soupravu metra. Okolo této soupravy se pohybovala skupina lidí, která sledovala tento posun. Den začal dobře. Po několika minutách jsem přišel k vlečce a plotu teplárny. Zpoza mraků vysvitlo sluníčko a já jsem spatřil odstavené lokomotivy.

24.11.2008 - Teplárna Malešice: odstavené stroje © Jiří Řechka 

Dvě karkulky a dva Faury. Po jejich nafocení jsem odešel na vrátnici, abych se pokusil zjistit, zda je možné si nafotit odstavené lokomotivy i uvnitř areálu, ale hlavně si nafotit zbývající dva Faury.Teplárna by měla mít celkem čtyři Faury.Tato informace se ukázala později trochu nepřesná. Bohužel informace pro mne nebyla příznivá, ten, kdo rozhoduje, je nemocný a tak to budu muset zkusit znova. Poté jsem se vydal na nákladové nádraží Praha-Malešice, odkud do teplárny zajíždějí uhelné vlaky. Zároveň zde projíždějí kromě nákladních vlaků i některé vlaky osobní dopravy směrem od Běchovic přes Vršovice na hlavní nádraží a zpět. Zde jsem se zdržel asi dvě hodinky a vydal jsem se zpět na metro.

24.11.2008 - nákladové nádraží Malešice: 141.001-8 na R 868 © Jiří Řechka

Při zpáteční cestě mne další vlečka dovedla k areálu Ferony, kde jsem si nafotil dvě prasátka. Nebyl to špatný den, ale nebyl jsem úplně spokojený .Rozhodl jsem se, že počkám na uzdravení dotyčného vedoucího a zkusím vše znova. Nakonec vše dopadlo úplně jinak. Po téměř třech měsících a po informaci získané na internetu, že teplárna vlastní jednoho čmeláka, po zjištění, že dotyčný vedoucí stále marodí, tímto mu přeji brzké uzdravení, jsem se opět vydal do Malešic. Dostal jsem také informaci, že jeden Faur je v Nymburce,odkud se po dokončení opravy vrátí zpět do teplárny. A také, že uvnitř areálu teplárny se nachází ještě jeden, který má skončit ve šrotu. Tuto lokomotivu se mně také povedlo najít a vyfotit. Je pravda, že tento záběr má k dokonalosti daleko, ale v daných podmínkách jsem byl rád, že jsem získal alespoň dokumentační záběr, číslo bohužel neznám.

14.02.2009 - Teplárna Malešice: zrušená LDH 125 © Jiří Řechka

Měl jsem hlavně štěstí, že v době mé přítomnosti se v teplárně vykládalo uhlí a tento uhelný vlak přivezl právě čmelák, kvůli kterému jsem vlastně tuto cestu podnikl. Možná, že je v současné době na území Prahy jediný. Povedlo se mně také nafotit onoho modrobílého provozního Faura, sice jenom v remíze, ale mám ho. Přitom to ale vypadalo, že moje focení opět nebude podle mých představ, vykládání mně připadalo neuvěřitelně dlouhé, na druhém konci vlaku jsem viděl čmeláka, a tak abych měl alespoň nějaké snímky, musel jsem se vydat podél plotu v rozbředlé oranici. Ale snímky jsem získal.

14.02.2009 - Teplárna Malešice: 771.511-3 čekání na povolení posunu © Jiří Řechka

Tato moje činnost,ale neušla bdělému oku ochranky. Ani trochu se mu nelíbila moje přítomnost a hlavně můj fotoaparát. Po více než třech hodinách, vlak zde byl již před mým příchodem, kdy jsem již pomýšlel na odchod, byla ukončena vykládka uhlí. A také jsem v tento okamžik potkal člověka, díky kterému mohla vzniknout řada posledních snímků. Takže mám, co jsem chtěl, a zároveň jsem asi viděl nejvíce Faurů na jednom místě. Při zpáteční cestě jsem se zastavil na hlavním nádraží a vyfotil si polskou lokomotivu.EU07-516 Markéta, jednu z pěti, které jsou nasazovány na R 208/209 Vltava a která je první v novém barevném designu společnosti PKP INTERCITY. Tím pro mne skončila akce teplárna Malešice.

14.02.2009 - Praha hl.n.: EU 07-516 "Markéta" pro R 208/209 Vltava  © Jiří Řechka

P.S. Mám přislíbeno, že jakmile se bude přesouvat Faur z Nymburka do teplárny, dostanu informaci. Doufám že to vyjde.

Titulní snímek: 14.02.2009 - Teplárna Malešice: odstavená 748.521-2 © Jiří Řechka

Galéria