Oslavte šedesátiny Dopravního podniku Ostrava!

18.5.2009 10:00 -zz-

Oslavte šedesátiny Dopravního podniku Ostrava!

V letošním roce oslavíme 60 let vzniku Dopravního podniku v Ostravě. Na sobotu 23. května je u této příležitosti naplánován Den otevřených dveří s bohatým programem v Ústředních dílnách v Martinově. V neděli 24. května pak Dopravní podnik zpřístupní všem zájemců tramvajovou vozovnu v Moravské Ostravě. Chybět nebudou ani oblíbené jízdy historických vozidel.

 

 

 

Tolik z úvodu pozvánky, kterou lze nalézt na stránkách Dopravního podniku Ostrava, a.s. po titulkem Dny otevřených dveří u příležitosti 60 LET DOPRAVNÍHO PODNIKU V OSTRAVĚ. Když si ji zobrazíte, dovíte se tam všechno potřebné, pokud vás coby příznivce drážních vozidel městské hromadné dopravy tato akce oslovila. Nicméně jsou věci, na které je dobře upozornit zvlášť. Což se zjevně domnívá i náš člen MirekOH, který nám poslal nejen některé podklady, ale také následující doprovodný text.

ZOBRAZ!

Po vzniku zákona o komunálních podnicích byly v roce 1949 založeny Dopravní podniky města Ostravy, komunální podnik. Došlo tak ke spojení Společnosti moravských místních drah, společnosti Místní dráha Ostrava – Karviná a společnosti Zemské dráhy. V ostravské aglomeraci tak vznikla veliká síť MHD pod označením DPMO, dnes DPO. K této síti byla ještě v roce 1953 připojena tramvaj Vítkovických železáren.

ZOBRAZ plakát ve formátu PDF!

Šedesátiny slaví DPO 115 let po zahájení provozu první ostravské místní dráhy. Bylo to v roce 1894, když zahájila svůj provoz parní tramvaj Místní dráhy Přívoz – Moravská Ostrava – Vítkovice. Dnes provozuje DPO 282 tramvají, 64 trolejbusů a 321 autobusů na 17 tramvajových, 9 trolejbusových a 62 autobusových linkách. DPO také vlastní velkou sbírku historických vozidel a techniky MHD. O tuto sbírku se DPO stará společně s aktivním Kroužkem přátel MHD (KP MHD), který má okolo 80 členů a svou činnost zahájil už v roce 1978.

ZOBRAZ jízdní řády ve formátu PDF!
Letákovou verzi jízdních řádů si můžete stáhnout ze stránky DPO: sobota - neděle.

Vy, kdo budete v Ostravě a v jejím okolí, nezapomeňte proto navštívit oslavy 23. a 24.5.2009. V sobotu budou otevřeny dveře v Ústředních dílnách Martinov a v neděli ve vozovně Ostrava. Po oba dny budou jezdit historická vozidla. Podrobnější údaje najdete v přiloženém jízdním řádu a plakátu. Počasí máme objednáno hezčí než minulou sobotu v Hradci Králové. Uvidíte jak jezdí a vypadá „bibisák“, „brňák“, „věžka“, „čert“, „dodoš“, „čabaja“, legendární „erťák“ a nesmrtelná „devítka“. Jako klenot se má v neděli představit znovu narozený trolejbus Tatra T 400!

ZOBRAZ! 

Vzhledem k tomu, že počátky městské (a meziměstské) hromadné dopravy na Ostravsku jsou úzce spjaty s dopravou železniční, nemusí to být nabídka vyloženě jen pro příznivce tramvají, trolejbusů či (ano, jsou mezi námi i tací) autobusů. Akce to bude na naše poměry nepochybně velkolepá a hned tak se opakovat nebude. Tož hura do Ostravy, regionu razoviteho!