Jak se jezdí pod dráty do Šumperka

18.1.2010 8:00 Radek Hořínek

Jak se jezdí pod dráty do Šumperka

Máme za sebou měsíc a pár dní k tomu, co začal elektrický provoz na zrekonstruované trati SŽDC č. 291, která spojuje Zábřeh na Moravě a Šumperk. Už v loňském roce v diskuzi ke reportáži o trati spojující Lysou nad Labem a Milovice jsme avizovali nějaké to povídaní o trati v podhůří Jeseníků. Tak se usaďte a přijměte pozvání na procházku.

 

 

 

Kompletní modernizace trati v délce 13,46 trvala dva roky. V rámci ní došlo ke zvýšení traťové rychlosti ze 70-80 km/h na 80-100 km/h, natažení trolejové vedení a modernizace mostů a propustí. Úprav se dočkalo i kolejiště ve stanicích Postřelmov, Bludov, Šumperk a zabezpečovací zařízení v celém úseku tratě. Ve všech stanicích a zástavkách došlo k vybudování nástupišť s výškou 550 mm nad temenem kolejnice. Ve stanicích Bludov a Šumperk jsou nástupiště řešená bez podchodu a příchod je řešen bezbariérově. Ve stanici Postřelmov spojuje nástupiště podchod pod kolejemi.

Vstup do bezbarierového podchodu v Postřelmově © Radek Hořínek

A teď postupně. Železniční stanice Zábřeh na Moravě prošla modernizací v rámci prací na spojnici 1. a 2. tranzitního koridoru. Takže ji bylo možno opustit a vydat směr Šumperk. První zastavení byl na Zábřeh na Moravě zastávka. Jestli by jste odtud chtěli cestovat, tak měli předem nastudovat jízdní řád, neboť ten, který sem někdo umístil, byl už někým roztrhán.

Začátek trati v Zábřěhu na Moravě © Radek Hořínek

Železniční stanice Postřelmov se dočkala výrazné rekonstrukce. Vznikly zde dvě nástupní hrany, které spojuje podchod. Dále se došlo k jedné zajímavosti. Ve zkušebním provozu se zde testují návěstidla s LED světly u jedné koleje. Po prohlídce nádraží mohla cesta pokračovat k „Bludovskému trianglu“. Nejprve bylo třeba přejít most přes řeku Moravu. Po něm už následovala odbočka Sudkov. Odbočující trať směrem Hanušovice nezůstala mimo fotografický zájem.

 Odbočka Sudkov a od Bludova jedoucí 163.086 na R 932 © Radek Hořínek

Po několika metrech nás uvítala železniční stanice Bludov. Její kolejiště se také dočkalo významné změny. Vyrostlo zde jedno ostrovní nástupiště úrovňové spojené s nástupní hranou u 1. koleje a výpravní budovou. Krátké zastavení a nastal čas pokračovat dál. Zůstal poslední úsek, který na této trati je. On to vlastně poslední úsek být neměl. Ve starších jízdních řádech se objevovala i zastávka Šumperk s poznámkou o zprovoznění ode dne vyhlášení. K tomuto ale nikdy nedošlo. Původně jsem plánoval do Šumperka výlet pěší, který v Bludově vzal za své a já nasedl do vlaku a ten poslední úsek jel vlakem.

Nová podoba stanice Bludov © Radek Hořínek

Kolem Parsu se dorazilo do cíle. Železniční stanice Šumperk nás uvítala zrekonstruovaným kolejištěm a vybudovanými dvěma nástupišti s úrovňovým přístupem a vybavenými elektronickým informačním systémem. Pouze krokem přes úrovňový přechod vlaky přejíždí. Zde naše putování skončilo, neboť dráty dál nenatáhly. Podivné je, že nebyly nataženy ani do DKV Olomouc, PP Šumperk. Takto je potřeba elektrické lokomotivy posunem dostávat do depa, aby nestály ve stanici a nestávaly se cílem individualit se spreji.

Zadrátovaná stanice s nezadrátovaným depem © Radek Hořínek

A co vlastně elektrifikace tohoto úseku přinesla? Jako první je návrat rychlíků do stanice Šumperk. Od éry „Bradla“ už uplynulo několik let a jeho trasa tehdy vedla ze Šumperka přes Uničov, Šternberk a Olomouc dále do Brna. Nyní rychlíky přijíždějí od Zábřehu na Moravě na úkor Jeseníku, kam se ráno bez přestupu v pracovní den ráno z Olomouce nepodíváte. První přímý spoj je až R 903 „Praděd“, který vás ke sjezdovkám do lyžařských center v Jeseníkách doveze až po půl jedenácté dle místa, kam s lyžemi nebo za turistikou pěší směrujete. Ona to vlastně zase není pravda, neboť můžete cestovat Os přes Uničov, který pokračuje ze Šumperka jako Sp směr Jeseníky, ale bude to trvat déle než při cestě přes Zábřeh na Moravě a dál po „Bludovském trianglu“.

Kuriózní podoba šumperského provozu pod dráty © Karel Furiš

Další novinkou jízdního řádu bylo zavedení přímých osobních vlaků na ose Nezamyslice – Kojetín – Přerov – Olomouc – Zábřeh na Moravě. Nevím jaký je účel vést takovýto osobní vlak v hodinovém taktu a raději to ani nechci vědět, neboť mnohem lepší by bylo, kdyby se osobní vlaky dále vedly jenom mezi Šumperkem a Zábřehem na Moravě nejlépe nějakou elektrickou jednotkou a ve špičce potom po celé stávající ose. Ony některé osobáky po příjezdu do Zábřehu na Moravě od Šumperka si dopoledne postojí skoro 30 minut, než se vydají dál směrem na Olomouc.

R 933 z Brna přijíždí do Šumperka © Karel Furiš

Stejně elektrizace nepřinesla úplný konec nezávislé trakce na této trati. Dále se po ní prohánějí Regionovy a motorové vozy řady 831 a 851. Na tiskové konferenci k jízdnímu řádu, která se konala v listopadu roku loňského, bylo řečeno i něco povzbuzujícího. V určitém časovém horizontu by do Olomouce měly přibýt tři nové elektrické jednotky, z nichž jedna by měla být nasazena právě na trati SŽDC č. 291.

Nic proti "krokodýlům", ale v Zábřehu pod dráty? © Radek Hořínek

A na závěr názor můj osobní. Raději než rekonstrukci a drátování trati této, bych peníze využil na zdvojkolnění a rekonstrukci trati SŽDC č. 300, tedy úseku Přerov – Brno hl.n. a její odbočné trati číslo 301, neboť propustnost není ideální a hlavně by odpadla nutnost křižování vlaků a zmenšilo by se určitě i zpoždění, ke kterým právě v důsledku křižování dochází.

Trať č. 291 a provozem související tratě na mapě sítě SŽDC - ZOBRAZ!

Prameny a odkazy:
  1. Trať ze Zábřehu do Šumperka prochází elektrizací
  2. Elektrizace trati Zábřeh-Šumperk na stránkách SŽDC
  3. Elektrizace trati Zábřeh-Šumperk na stránkách Ministerstva dopravy
  4. Dokončena elektrizace trati Zábřeh na Moravě – Šumperk na stránkách EŽ Praha
  5. Trať Zábřeh–Šumperk se po rekonstrukci otevřela elektrickým vlakům
  6. Jízdní řád trati č. 291 Zábřeh na Moravě – Šumperk a zpět

Titulní snímek: Zadrátovaná stanice Šumperk dne 10.1.2010 © Karel Furiš 

Foto: autor a Karel Furiš, odkazy a mapa: PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy