Eurocity 171 = 341

24.12.2010 8:00 Milan Vojtek

Eurocity 171 = 341

Pokud v tomto okamžiku říkáte, že je to nesmysl matematický, a že i co se týká obratů lokomotiv a souprav je to taky blábol, tak zadržte a nechejte mi čas na vysvětlení. Nejedná se o matematiku ani obraty souprav ale o zpoždění, jaké si zmíněný vlak dopřál v rámci nástupu zimy 4. prosince. I když tato reportáž vznikla v podstatě jen na základě dvaceti minut na břeclavském nádraží, začnu trochu víc ze široka.

V sobotu 4. prosince zůstal nakonec diář pracovních úkolů relativně volný a protože v podstatě na poslední chvíli vypadly některé jinak plánované domácí povinnosti. rozhodl jsem se pro malý krátký hon na parního Mikuláše. Něco málo se objevilo v reportáži Kubíčka, tak se nebudu opakovat. Přidám tedy jen fotku osobního vlaku z přejezdu u Silůvek, která vznikla při čekání na skaličák 433.001 s parním vlakem do Oslavan a Osobní vlak do Břeclavi, pořízený v místě, kde kdysi bylo nádraží, odkud vyjel historicky první parní vlak na území někdejšího Československa. (pokud si říkáte, že to na Břeclav nevypadá, navíc ten minulý čas tam nepatří, pak doporučuji doplnit si kolejovohistorické vzdělání. Ano, první vlak vyjel opravdu z Rajhradu do Brna).
 Původní úmysl byl cvaknout někde cestou z Brna zpožděný EC 275, vezený onen den hugofénem. Mohlo to vyjít, doufal jsem, vycházejíc z poslední informace o zpoždění v délce 89 minut. Jenže zákeřný fén fénoval tak intenzivně, že zpoždění zkrátil a v Břeclavi měl jen 71 minut. S Jirkou Smolíkem, který mi v té době dělal společnost, jsme si chtěli jako náhradu zvěčnit jiný fén, v čele EC 171. Ovšem vzhledem ke zpoždění, které v té době bylo již kolem tří hodin, bylo jasné, že z fotky nebude nic. To jsem ještě netušil, že EC 171 nakonec opravdu uvidím.

Úsek Moravské Bránice - Silůvky a osobní vlak do Brna

Kdysi startovní místo prvního vlaku do Brna - Rajhrad a plecháč na Os do Břeclavi 


Přikulil se večer a na ICQ mě LukasH namotivoval. Chtěl v Kútech vyfotit vedle sebe zpožděný EC 171 s rovněž zpožděným EC 175. Tak dlouho mi nasazoval brouka do hlavy, až mě přesvědčil. No… co nadělám, sedám do auta a frčím na nádraží. Přijíždím před budovu a ejhle. Smůla. Otevírám kufr a nic, stativ není. Leží v druhém autě. Tak nic, pomůžu si jinak, udělám noční fotky z ruky. To by v tom byl čert, aby se to nepovedlo.
Ve vestibulu hledím na tabuli se zpožděním. Jen co vylezu na peron, brzdí ve stanici EC 175. Po chvíli odjíždí (+86), aniž by do stanice dorazil EC 171. V tuto chvíli již tuším, že ani LukasH s myšlenkou na společné focení dvou fénů v Kútech neuspěje. A když po příjezdu něčeho dalšího ještě staniční rozhlas hlásil že EC 171 čeká na přestup, bylo to nadmíru jasné. Mezitím se dal do pohybu rovněž zpožděný EC 105 (+90). Než se vše zvládlo, utekly další minuty a EC 171 vyrazil na cestu do cíle se zpožděním 341 minut.
Ještě jsem v mlze a tmě nasekal pár obrázků a odjel domů, abych se chystal na další akci. Ale o tom zase v další reportáži. 

Výmluvný pohled na tabuli ve vestibulu břeclavského nádraží.

Zpožděné EC 175 a Os 2369 do Vídně.

EC 175 se rozjíždí pod jiskřící trolejí ze sevření Taurusů (vlevo na EC 105, vpravo na Os 2369).

Zpožděný EC 105

20.28 hodin, EC 171 zastavilo vedle tauruse na Os 2369, v pozadí vlevo EC 105.

Rozjezd EC 105 (+ 90 minut)

Taurus na osobáku do Vídně si zajiskřil fest.

A jiskření jej provázelo dál.

EC 171 čeká na odjezd. A já taky, vedle patky rampy odjezdových návěstidel.

Odjezd z Břeclavi. EC 171 + 341 minut.

EC 171 mizí s několika již odevzdanými a rezignujícími cestujícími v mlze.

Lukash si na EC 171 počkal v Kútech.

Na rozdíl od dálkových spojů jedily regionální spoje celkem přesně.

A tak se mohly lokomotivy odebrat k odpočinku. 

A na závěr oficiální zpráva

Zpoždění překonávala v sobotu rekordy BŘECLAV (miv) – Zatímco většina dálnic byla v sobotu odklizená a sjízdná, železnici trápily problémy. Poruchy, lomy kolejí i nedostatek lidí v provozu, kteří by byli schopni jít uklízet výhybky od sněhu, to vše ovlivnilo jízdu vlaků.
Zřejmě nejsmolnějším vlakem byl spoj EC 171 z Berlína do Budapešti. Na naše území dorazil s tříhodinovým zpožděním Bezmála hodinu stál v Roudnici nad Labem kvůli výměně lokomotiv, počasí a zpoždění totiž narušilo schéma jejich oběhů mezi jednotlivými spoji. Do Břeclavi tak dorazil ve 20.28, když pravidelný odjezd má v 15 hodin.
Přijel několik minut poté, co ze stanice odjel vlak EC 175 s pravidelným odjezdem v 19 hodin a se zpožděním 85 minut. Smolný rekordman se ale v Břeclavi ještě zdržel čekáním na další přípoje a na další cestu do Budapešti vyjel ve 20.41, zatížen zřejmě rekordním zpožděním soboty 341 minut.
Vlaky od Prahy ve směru Bratislava, respektive Vídeň, nebyly jediné, u nichž byla zpoždění více než hodinová. Kolem devadesáti minut měly i spoje ve směru od Ostravy a Přerova. Pouze regionální doprava byla na jihu Moravy v mezích možnosti včas.

Závěrem ještě jednou připomínám, že všechny moje snímky vznikly bez použití stativu či jakéhokoliv náhradního podstavce.