Pražské hlavní nádraží (skoro) v novém

31.1.2011 8:00 Jiří Řechka

Pražské hlavní nádraží (skoro) v novém

V závěru loňského roku byla po čtyřech letech rekonstrukce otevřená celá odbavovací hala pražského hlavního nádraží. Jak je všeobecně známo, rekonstrukci provádí a revitalizaci zajišťuje italská firma Grandi Stazioni Česká republika s.r.o. a za tuto činnost, včetně ještě neprovedených úprav původní secesní Fantovy budovy, má dotčené nádražní prostory pronajaty od ČD na třicet let.

 

 

 

Pražské hlavní nádraží se podle mne v posledních letech před rekonstrukcí měnilo v místo, kde se cestující, návštěvník Prahy necítil dobře, bezpečně. Vnitřní prostory odbavovací haly včetně původní budovy byly domovem bezdomovců a před halou byl ráj feťáků. A tak jsem byl zvědav ,jak bude vypadat toto místo po celkové rekonstrukci. Něco naznačovala polovina haly, která byla dána do užívání již dříve. Osobně jsem byl překvapen určitou „vzdušností“ haly.

V odbavovací hale je řada obchodů, další se chystají otevřít. Takže si můžete krátit čekání na svůj vlak nákupem. Ne každý je ale tím, co vzniklo, nadšený .Na internetu jsem četl pár ohlasů na odbavovací halu, bohužel spíše negativních. Všechno není určitě stoprocentní, je tam např.málo laviček na sezení. Ale jak hala vypadala před rekonstrukcí, jak si jí pamatujeme, a jak nyní, rozdíl znát je.

Takže když jsem v sobotu 15.ledna šel na modelářskou železniční burzu do Opletalovy ulice, měl jsem sebou také fotoaparát. Po ukončení návštěvy burzy mé kroky směřovaly na hlavní nádraží. Přiznám, že na nádraží jsem nejdříve jen tak chodil a pozoroval provoz. Byl jsem zvědav, jestli budu mít štěstí na modernizovaného brejlovce řady 750.7 na českobudějovickém rychlíku. No, neměl jsem. Během dopoledne, které jsem strávil na nádraží,, se ukázaly pouze berty.

Měl jsem štěstí na nákladní vlak vedený lokomotivou řady 122 na postrku s další bertou. A když jsem zaslechl hlášení o příjezdu IC 574 z Brna, tak jsem se snažil rychle přemístit na třetí nástupiště, protože tam byl směrován příjezd onoho vlaku. Pro mne to také znamenalo, že v čele vlaku může být nová lokomotiva řady.380. Byla, ale vlak byl poněkud rychlejší než já, takže záběr nebyl zrovna podle mé představy.

Po zdokumentování několika dalších vlaků,jsem se vrátil do odbavovací haly a začal jsem si fotit vnitřní prostory. Záběry, které jsem nafotil,,vám chci přiblížit, jak nyní odbavovací hala vypadá. Bohužel, nemám žádné snímky původního stavu pro srovnání. Ale většina z nás ví, jak odbavovací hala vypadala. Jsem zvědav, jak bude vše vypadat, až bude opravena také Fantova budova. Tak až přijedete do Prahy, snad se vám její hlavní nádraží bude líbit a budete spokojeni s možnostmi, které nabízí.

Titulní snímek: Vestibul Fantovy budovy © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy