„Velký býček“ jel otvírat novou zastávku

4.4.2011 8:00 Karel Furiš

„Velký býček“ jel otvírat novou zastávku

Když do naší redakce dorazila v poslední březnový den tisková zpráva Českých drah, že následující sobotu bude vypraven „zvláštní parní vlak do Beskyd, který pojede při příležitosti otevření nové železniční zastávky Správy železniční dopravní cesty v Čeladné“, putovala neprodleně na adresu našeho severomoravského reportéra, aby s tím, bude-li moci, něco podnikl. A on mohl.

 
 
 
 
 
 
A zajisté mohl i kdokoliv další, kdo si pozvánku na akci přečetl v naší rubrice Krátke dopravné správy, kde jsme ji současně zveřejnili. Dejme však prostor autorovi samotnému, který sice ne moc rád píše, ale o to raději fotografuje a filmuje. (-zz-) 
 
 
Při příležitosti otevření nové železniční zastávky v ne zcela obyčejné vesnici Čeladná vyjela v sobotu 2.4.2011 nostalgická souprava parního vlaku s velkým býčkem 423 041 z ostravského hlavního nádraží na místo události a dále do Frenštátu pod Radhoštěm.
 
 
Cestující se dočkali po 120 letech nové železniční zastávky nacházející se na trati SŽDC číslo 323 z Ostravy do Valašského Meziříčí. Nová stanička je bezbariérová, vybavená pokladnou a hlavně se čeká na vlak v teple pod střechou.
 
 
Po příjezdu nostalgického vlaku, kterým přicestovali mj. ředitel Správy dopravní cesty SŽDC Ostrava Ing. Jaroslav Adamec a  ředitel Krajského centra osobní dopravy ČD Ostrava Ing. Miroslav Klich. začalo slavnostní zahájení a starosta obce Pavol Lukša pronesl pár slov a poděkoval všem, kdož se na stavbě nového nádraží podíleli.
 
 
Zájem o parní jízdu byl obrovský, a proto musela být souprava prodloužena o tři vozy i s postrkem stroje 742 367-6. Vůbec nebylo lehké se od budovy zastávky prodrat dopředu a vyfotografovat parní stroj. Nakonec se to přece jen povedlo a snažil jsem se nafilmovat odjezd ze stanice. V Čeladné snad tolik lidí na „dráze“ ještě nikdy neviděli.
 
 
Při odjezdu se jeden neukázněný fotograf málem dostal pod kola parní mašinky. Vše nakonec dobře dopadlo a nikdo nepřišel k úrazu. Pro nedostatek fotografii mašinky přímo v Čeladné, způsobený tím náporem lidu, jsem se rozhodl zajet ještě do stanice Frenštát pod Radhoštěm a pořídit pár dodatečných snímků a kousek videa z objíždění soupravy.
 
Odkazy:
  1. České dráhy, a.s. – osobní doprava
  2. Správa železniční dopravní cesty, s.o.
  3. Čeladná - Wikipedie
  4. Čeladná – stránky obce
  5. Čeladná bude mít novou železniční zastávku  (Moravskoslezský deník, 28.5.2009)
  6. Železniční trať Ostrava - Valašské Meziříčí - Wikipedie

Titulní snímek: Parní vlak odjíždí z Čeladné nebezpečně obklopen národem © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace odkazy