Za 8 hodín 6 rôznych tratí a 4 rôzne spoje

8.8.2011 8:00

Za 8 hodín 6 rôznych tratí a 4 rôzne spoje

Som jeden z tých, ktorí milujú cestovanie vlakmi a preto si pri každej príležitosti plánujem čo najnetradičnejší výlet spojený s poznávaním našej krajiny spoza okna vlaku. Tento krát som mal cestovať z Trnavy naspäť domov do Rimavskej Soboty a nakoľko som mal celý deň voľno, rozhodol som sa, že nevyužijem skoro priamy spoj a taktiež ani nepôjdem čo najkratšou trasou.

Namiesto toho som si spravil výlet, pri ktorom som chcel precestovať čo najviac kilometrov, samozrejme vlakom.

 


Predtým, ako však začnem písať o sľúbenej ceste, rád by som sa s vami podelil aj o svoje zážitky z cesty opačnej, teda z Rimavskej Soboty do Trnavy, ktorú som absolvoval deň predtým priamym spojom R 932 Domica / R 832 Urpín z Lučenca do Galanty, odkiaľ mi už šiel osobák priamo do Trnavy. Týmto spojom (Domicou a Urpínom) som cestoval prvý krát, nakoľko predtým som týmto smerom stále cestovával skorším spojom R 930 Ipeľ / R 830 Tekov. So zakúpeným lístkom a miestenkou som sa teda v Lučenci pridal k netrpezlivým cestujúcim, ktorí sa už nevedeli dočkať rýchlika meškajúceho 10 minút. Predpokladal som, že bude plný a môj predpoklad sa aj naplnil, je to totiž jediný denný priamy spoj Prešova s Bratislavou. Sadol som si teda na moje rezervované miesto a cesta sa pre mňa začala, nič zaujímavé sa nedialo, vlak bol samozrejme radený ináč, ako mal byť, ale na to som si už vlastne zvykol.

Cesta ubiehala pomerne rýchlo a od Novej Bane som mal už celé kupé sám pre seba, z čoho som bol prekvapený, pretože skorší rýchlik Tekov býva väčšinou napráskaný. Tak som sa teda šiel pozrieť po vlaku, že či to len ja mám také šťastie mať celé kupé pre seba alebo je fakt ten vlak pomerne prázdny. Prešiel som teda na koniec môjho vozňa a v každom kupé boli v priemere 1-2 ľudia a rovnako tomu bolo aj v ďalších vozňoch. Došiel som až do 1. triedy, kde boli v celom vozni len dvaja ľudia! Bol som z toho rozčarovaný, pretože takto pomerne prázdny spoj som už fakt veľmi dlho nevidel a to som si myslel, že je to ten najvyužívanejší spoj na južnom ťahu, no mýlil som sa. Veľa ľudí začalo pristupovať až v Leviciach a Šuranoch, no to sa aj dalo čakať. V Galante som teda preskočil na pristavený osobák a hor sa smer Trnava! A teraz už prejdime priamo k tomu netradičnému výletíku.


Mapa trasy výletu

Bolo 28.7. štvrtok a ja som ráno 5 minút pred odchodom prípojného osobáku z Trnavy do Galanty dobehol na Trnavskú stanicu a kúpil som si lístok priamo až do Brezna. Keď som si ho odložil, staničný rozhlas práve hlásil: „Osobný vlak smer Galanta stojí pri nástupišti 2, pripravený na odchod“. Dal som si teda ranný šprint k nástupišťu 2, veľmi dobré na prebudenie, a v poslednej chvíli za piskotu výpravcu som naskočil do pantografu idúceho do Galanty. Cesta ubiehala pomerne rýchlo, veľa ľudí vystúpilo v Križovanoch nad Dudváhom, ale zase potom mnohí pristúpili v Seredi. Do Galanty sme dorazili načas a tak som mal 5 minút do príchodu R 811 Horehronec, ktorý ma mal zaviesť až do Brezna. V túžobnom očakávaní luxusu som si v stanici Galanta doplatil za prvú triedu a hrdý sám na seba som šiel čo najďalej na nástupište, aby mi vozeň zastal čo najbližšie, keďže prvá trieda bola radená ako predposledná. Horehronec sa už blížil do stanice, tak som vytiahol foťák a cvakol som si ho.

Síce matika nepatrí k mojim najsilnejším stránkam, ale pravdepodobnosť zastavenia vozňa 1. triedy predo mnou som si vyrátal naozaj výborne a tak som urobil len pár krôčikov a nastúpil som doň. Prvý dojem však bol taký, že som hneď vystúpil a pozrel sa, či je to naozaj prvá trieda, pretože zvnútra vyzerala horšie ako druhá. Nastúpil som však dobre, do vozňa prvej triedy o čom svedčil žltý pásik pod strechou vozňa, a tak som si šiel teda hľadať miesto. Obsadenosť v porovnaní s Urpínom bola v 1. triede slušná, v každom kupé 1-2 ľudia, na môj vkus tak akurát, ale ten interiér, hrôza! Keď som sa Horehroncom viezol počas akcie LIDL zo Zvolena do Košíc, bol v ňom radený vozeň Aee a taký som čakal aj teraz, no namiesto neho som si doplatil za hnusné staré české Áčko, čo je horšie než naše dvojkové Beer-i.

Horehronec sa pohol s Galanty a začala sa pre mňa „fotopúť“ naprieč dolinou Hrona. Toľko fotiek, čo som urobil počas tejto cesty vo vlaku som neurobil ani doteraz dokopy. A to som okrem fotiek ešte aj točil videá, asi som už tým cestovaním a vlakmi posadnutý, no ale tak každý máme svoju srdcovku. Keď som to doma stiahol všetko z foťáku, bolo toho dokopy vyše 1 GB dát a tie fotky, ktoré sa nachádzajú v galérii pod článkom, tak verte mi, to je len taký „výcuc“ spomedzi všetkých, rovnako aj videá tu nie sú všetky. Ale vráťme sa späť k ceste. Horehronec, idúci včas, si to valil naprieč údolím Hrona. Pri kontrole lístkov prišiel sprievodca aj s „posilou“, ktorej vysvetľoval čo všetko si má na lístkoch všímať a ako ich má opečiatkovať, zrejme bude z tej panej budúca sprievodkyňa, touto cestou by som jej ale aj ostatným sprievodcom chcel zaželať veľa veselých momentov v ich práci a hlavne veľa chuti do jej vykonávania.

Prešli sme cez Šurany a Levice, kde ako to už býva zvykom, nastúpilo množstvo cestujúcich no a potom v Žiarskej kotline a v mestách, ktoré sa tam nachádzajú, ešte pribral Horehronec ďalších ľudí, ktorí to mali namierené na Horehronie. Samozrejme menšie incidenty s ľuďmi, ktorí si omylom sadli do prvej triedy bez toho, aby si za to doplatili boli počas cesty, no a všetci títo zábudlivci potom precupitali popred dvere môjho kupé a ak by sme boli v Aee, tak by mi aj mali čo závidieť, lenže tento prvotriedny šrot by mi mohli skôr vysmiať, že som si ešte zaňho aj doplatil. V Hronskej Dúbrave vyložil stevard z lôžkového vozňa dve pravdepodobne Angličanky na opačnom nástupišti a tie boli teda dosť dezorientované. Sprievodkyňa im z vedľajšieho okna ukazovala, aby prešli na druhú stranu vlaku, hoc jej nerozumeli, tak pochopili kam majú ísť a kráčali popri Horehronci, ktorý sa už pohýnal smerom na Zvolen. Ešte predtým, ako ich navigovala, tak sa ich pýtala kam idú a oni jej lámanou slovenčinou odpovedali, že do Banskej Štiavnice, je to milé, že zahraniční turisti chodia vlakom navštevovať naše pamiatky UNESCO, hoci je tam vlakové spojenie dosť zložité a treba v Hronskej Dúbrave prestupovať, no aspoň okúsia chuť našich železníc. 


Prejazd nad riekou Hron pri Tlmačoch
 

Odchod zo stanice Hronská Dúbrava
 

Príchod do stanice Zvolen osobná stanica
 
Horehronec dorazil do Zvolena, kde vystúpilo aj nastúpilo mnoho ľudí a ja som mal už celé kupé sám pre seba, čo znamenalo, že som mohol mať otvorené okno kedykoľvek a teda som už foťák ani nevypínal a fotil a natáčal som všetko, čo sa (ne)dalo. Zvolen-mesto, Sliač-kúpele, Banská Bystrica-mesto, už mi z tých pomlčiek a fotografovania prepínalo, no to sme ešte len dorazili do Banskej Bystrice na hlavnú stanicu, kde som pofotil snáď všetko a nemohol som si odpustiť ani natočenie staničného hlásenia, že Horehronec je už pripravený na odchod. Mimochodom ten hlas, ktorý to hlásil je mi známy aj z iných staníc, veľmi príjemný hlas, jeden z mála, ktorému rozumieť na staniciach, chcel by som poznať tú paniu, ktorá to narozprávala, je to fakt úžasné a malo by to tak byť na každej stanici, pretože vo veľa prípadoch pri príchode a odchode vlaku počujete len akési šomranie unaveného hlásateľa, ktorí si len z povinnosti odhlási to, čo musí a ľudia musia fakt poriadne načúvať, aby z toho hlásenia aspoň niečo porozumeli. Týmto pozdravujem paniu s milým hlasom, s ktorým sa môžeme stretnúť na stanici v Banskej Bystrice a myslím, že rovnaký hlas je aj v Bratislave, Košiciach a možno aj inde.
 
Odchod zo stanice Zvolen osobná stanica
 
Príchod do stanice Banská Bystrica
 
Staničné hlásenie v stanici Banská Bystrica
 
V Banskej Bystrici nám na čelo dali okuliarnika a odpojili od nás posledný lôžkový vozeň, idúci až z Prahy, no a ja som pokračoval teda v ceste z Banskej Bystrice do Brezna vo vozni piatej triedy, za ktorý som si ešte aj doplatil a urobil som ešte cestou zopár záberov tejto časti Horehronia. Horehronec išiel včas, možno nejaká minútka alebo dve mal meškanie, no to je zanedbateľné. Pri minulom článku z cesty okolo Slovenska som bol označený za naivného v tom, že sa čudujem nad tým, keď vlaky majú meškanie, no nie je to náhodou naopak a nie práve ten je naivný, kto sa smeje tým, čo sú zvyknutí na presné príchody a odchody vlakov? Prepáčte za odbočenie od témy, no nemohol som si to odpustiť. Vráťme sa ale naspäť k ceste. Vo Chvatimechu sme si postáli trošku dlhšie, nakoľko jeden cyklista z nástupišťa volal druhému, ktorý bol vo vlaku, že prečo nevystupuje (zrejme sa tam mali stretnúť) a tak teda celý rýchlik musel čakať na jedného chalana, ktorý si vo vlaku hodil šlofíka a skoro zabudol vystúpiť tam, kde ho čakal jeho kamarát.
 
Po Chvatimechu a vyfotografovaní Čiernohronskej železničky a pár záberov Horehronca sme dorazili do Brezna, kde som ja jediný vystúpil z vozňa „1. triedy“ a mám taký pocit, že tam už ostali len dvaja ľudia. Nakoľko sa naša železničná spoločnosť v apríli tak trošku príliš činila a zrušila niektoré spoje medzi Breznom a Tisovcom, tak som mal v Brezne dve hodiny času na vlak do Tisovca. Dal som si teda obed v podobe pizze, ktorú som mal zabalenú a šiel som do staničnej krčmo-reštaurácie, či čo to bolo, dať si kofolu. Tá krčmo-reštaurácia bola fajn, príjemné prostredie, trochu hluk ale celkovo to na mňa pôsobilo dobre, pretože to nebol pajzel ale slušné pohostinstvo. Počas čakania som sledoval posunovanie motorákov, potom ich odchody smer Červená Skala a Banská Bystrica a ešte som bol aj na nadchode, odkiaľ som si pekne pofotil celú stanicu.
 
Blížil sa už odchod môjho vlaku do Tisovca a tak som doň nastúpil. Bolo tam zopár ľudí, bol naplnený cca na polovicu. Pohli sme sa zo stanice a začalo pršať a keďže v tomto type vlaku sa okno otvoriť nedá, musel som fotiť cez zapršané okno a to bolo naprd. Jednu z najkrajších častí cesty, trať medzi Breznom a Tisovcom som bohužiaľ kvôli upršanému počasiu nedokázal nafotiť tak, ako som si predstavoval a do galérie sa dostalo len pár záberov, ktoré však kvôli kvapkám na okne tiež nie sú bohvieaké. V tomto spoji ma dosť zarazil fakt, že strojvodca nezapol hlásenia vo vlaku, čo ja osobne považujem za samozrejmosť a preto doteraz nechápem, čo mohlo byť dôvodom tejto skutočnosti. Za hodinku sme zišli naprieč krásnou prírodou v sedle Zbojská na okraji NP Muránska planina do Tisovca, kde už bol pristavený motorák z prívešákom do Rimavskej Soboty (možno šiel aj ďalej, ale ja som tam vystupoval).
 
Mal som šťastie, teda ani nie tak ja, ako skôr moja fotománia, pretože v prívešáku sa v prednej časti pri dverách dalo otvoriť okno, vlastne ono sa nedalo zatvoriť, bolo stále otvorené. Cezeň som teda mohol nafotiť ešte spústu fotiek, kým dôjdem domov, a tak som aj urobil. Túto trať už poznám veľmi dobre, lebo som ju precestoval snáď milión krát, no chcel som toho zachytiť čo najviac, a tak som pár krát pri vykláňaní sa z okna aj trošku zmokol, no čo už človek neurobí pre najlepší záber, nie? Keďže táto trať ide popri lese a všade okolo nej sú stromy, naše železnice tu používajú vynález, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani v Japonsku. Ono totiž vlak tu neslúži len na prepravu cestujúcich, ale on aj trhá listy a konáre zo stromov, ktoré vyčnievajú na trať. Hádam vám ani nemusím hovoriť, koľko listov skončilo na mojich kolenách „vďaka“ otvorenému oknu. Táto vlako-kosa je však naozaj dôvtipný vynález, však aspoň ušetríme za udržiavanie trate, fakt haluz.
 
Križovanie osobných vlakov v stanici Rimavská Baňa
 
Po tejto netradičnej ceste som dorazil do stanice Rimavská Sobota, bol som doma, opäť plný zážitkov z cestovania, o ktoré som sa s vami podelil v tomto článku. A aby si zase niekto nemyslel, že „nechodím do sveta“ a píšem len o „cestách, ktoré iní absolvujú každý rok“ tak by som vám rád povedal toľko, že hoci necestujem každý deň stovky kilometrov, neprešiel som všetky (ne)možné trate na Slovensku, nepatrím k ľuďom, ktorí si robia štatistiky o tom, ktorý vlak mešká najviac a ani nemám potrebu písať tu svoje názory v diskusiách. Ja proste robím to, čo ma baví, cestujem vlakom vždy, keď je na to príležitosť (a tých je dosť cez leto), fotím vlaky, vyhľadávam si čo najnetradičnejšie spojenia a keď absolvujem nejakú zaujímavú čisto vlakovú cestu, tak sa rád o svoje zážitky podelím s ostatnými ľuďmi, ktorých srdcia si získali vlaky a železnice.
Veľmi sa teda poteším, ak mi do komentárov napíšete vaše postrehy z nejakej podobnej cesty alebo zo spojov, ktorými som cestoval a opísal ich tu, no zdržte sa prosím komentárov o nejakej mojej naivite alebo bláznovstve alebo čo, ja proste robím to, čo ma baví a nikto vás predsa nenúti čítať moje články. Ďakujem za pozornosť a teším sa aj na vaše poznatky a skúsenosti z podobnej cesty. A ešte na úplný záver by som chcel dodať, že ak plánujete nejaký celodenný vlakový výlet po Slovensku a nemáte ho s kým absolvovať, som vám k dispozícii.
 
Titulná snímka: Hohrehronec idúci cez Valaskú © Martin Vojtek

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy