Druhá tvár jednej repnej kampane

17.10.2011 8:00 Bc. Jozef Gulík

Druhá tvár jednej repnej kampane

Ako dobre vieme, vždy na prelome septembra a októbra si pomedzi iné prepravné komodity hľadá svoje cestičky aj cukrová repa, ktorá sa na Slovensku prepravuje aj po železnici. Nie inak je tomu aj v aktuálnom roku 2011, ale tradičnú prepravu do cukrovaru Sereď ozvláštnila aj nakládka pre celkom iného odberateľa.

 

     Tohtoročná repná kampaň trošku prekvapila svojim skorým začiatkom, keďže sa rozbehla už 11. septembra 2011. Pokračovala však vo svojich obvyklých šľapajách, keď sa pre sereďský cukrovar nakladalo najprv v Kalnej nad Hronom a po desiatich dňoch sa miesto nakládky presunulo do Želiezoviec. Odvoz z druhej menovanej stanice prebieha opäť v réžii Bardotiek radu 751 a súprav s WoodTainermi. Takže hoci ide o sezónne spestrenie prepráv, dalo by sa povedať, že nič nového pod slnkom.

     Začiatkom októbra sa však začali šíriť zákulisné informácie, ktoré spomínali niečo o ďalšej preprave repy zo Želiezoviec, určenej do zahraničia a v réžii súkromného dopravcu. Reálnu podobu dostali tieto správy v utorok 11. 10. 2011, pričom sa pôvodné predpoklady vyplnili iba čiastočne.

     Nové vlaky s cukrovou repou skutočne zamierili za slovenské hranice, presnejšie do maďarského Kaposváru (kde funguje posledný cukrovar v Maďarsku), ibaže v réžii slovenského Carga, ktoré na tento účel vyčlenilo 12-vozňové súpravy Eas a mašinou pre úsek Želiezovce - Štúrovo ostáva novozámocká 751 (062, 083, 197 ...).

V poradí druhý vlak do Maďarska bol vypravený 13. 10. 2011. So strojom 751.197 na čele sa nám predstavuje v úseku Želiezovce - Hronovce.

Rovnaký vlak o niečo ďalej - medzi Kamenným Mostom nad Hronom a Štúrovom. Rušeň sa potom vráti ako Lv vlak späť do Želiezoviec.

Repný vlak s WoodTainermi, ako ho poznáme z minulého roku, premáva aj v súčasnosti. Prázdna súprava zo Serede prichádza do stanice Tekovské Lužany. (13. 10. 2011)

     Na slovenské koľaje sa týmto vracia stará podoba repných vlakov, aké sme poznali pred rokmi - ešte pred príchodom moderných WoodTainerov a predtým ACTS kontajnerov od OKDD. Ďalším milým pozitívom je, že ide o návrat (hoci len krátkodobý) nákladu na úsek Čata - Štúrovo, ktorý už viac než 5 rokov existoval bez pravidelnej nákladnej dopravy.

     V súčasnosti teda v žst Želiezovce prebieha súbežne nakládka oboch typov súprav - WoodTainery pre Sereď (ktoré odchádzajú smerom do Levíc) aj Eas pre Kaposvár (smerom na Štúrovo). Druhé menované, zaujímavé svojou výnimočnosťou, vyrážajú za svojim južným cieľom priemerne v dvojdňových intervaloch. Prázdne súpravy Eas vozňov sa však po vykládke vracajú inou trasou a späť do Želiezoviec prichádzajú zo smeru od Levíc. 

Najväčším prekvapením bola zatiaľ sobota 15. 10. 2011, kedy na odvoz repy pre Kaposvár poslúžila až dvojica strojov 751 (197 + 062) - zachytená na troch snímkach v stanici Želiezovce.

Dva stroje si vyžiadala zvýšená záťaž, keďže išlo o odvoz až dvoch súprav naraz, tj. 24 ložených vozňov. Druhá súprava bola deň predtým predsunutá do stanice Čata.

751.062 (vľavo) čaká s prázdnou súpravou, kým 751.197 (vpravo) vytiahne súpravu loženú, na ktorej nakládku sa čakalo až do večerných hodín. Bohužiaľ, megasúprava s dvoma Bardotkami v čele sa kvôli tomu presúvala do Štúrova až po zotmení.

Snímky autor.

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy