DDM Velké Meziříčí pořádá V. ročník výstavy MODELOVÉ ŽELEZNICE TT

17.10.2011 12:00 Pavel Stupka

DDM Velké Meziříčí pořádá V. ročník výstavy MODELOVÉ ŽELEZNICE TT

Dovolte mi po roce srdečně pozvat všechny, které zaujala modelová železnice rozchodu 12 mm k nám, do Velkého Meziříčí, kde se bude konat jubilejní, pátý ročník naší výstavy.

Proč jsme si zvolili zrovna méně rozšířené „téčko“? Podle mého názoru toto měřítko nabízí nejvhodnější kombinaci budování přiměřených modelových vzdáleností a současně se ještě dají v tomto zmenšení stavět slušně vypadající vozidla. U menších měřítek je již stavba funkčních modelů velmi obtížná za cenu velkých kompromisů, naopak větší měřítka již vyžadují velké nároky na prostor nebo kratší mezistaniční úseky.
Co od naší výstavy nemůžete očekávat? Určitě nejsme největší, nejdokonalejší ani nejhezčí. Nenajdete u nás různé akční scény, nejrůznější prvoplánové upoutávky a snad ani „vlakodrom“. Neuvidíte ani elektriky, jedoucí po neelektrizované trati, ani přehlídku dokonalých výrobků našich i zahraničních dodavatelů  modelů lokomotiv a motorových vozů, ani stroje zahraničních železničních správ, stejně jako německé páry s českým označením.

 PDF formát

Co Vám tedy můžeme nabídnout? Na ploše 1x18 metrů se snažíme budovat kolejiště pro někoho z ne zrovna příjemného období tzv. „normalizace“, kdy se pestrobarevné motorové lokomotivy postupně mění na červený „unifik“ a dožívající páry se  občas vrátí ke svému továrnímu kabátu. Naší snahou je zachycovat období provozu Československých státních drah před zavedením žlutých a oranžových proužků a to včetně autíček, figurek a dalších prvků. Ne vždy se nám to daří a třebaže kolejiště budujeme zhruba deset let, teprve letos jsme položili snad poslední, sto patnáctý metr kolejnice. Přesto stále nejsme hotovi a to nejenom u krajiny, ale především v elektrice. Prvním krokem k chystané digitalizaci, je výměna původních přestavníků Conrad za letecká serva, což mnohý návštěvník zjistí při pomalém, modelovém přestavení výměn. Kromě výrazných změn na poslední části kolejiště, kde ještě loni nerostla tráva, budou mít svou výstavní premiéru některé další modely hnacích i hnaných vozidel ČSD, takže se snad máte na co těšit. No a pokud se k nám  v těch šesti dnech před adventem nedostanete (Velké Meziříčí je 50 km za Brnem směrem na Prahu), přijměte alespoň ke kouknutí pár obrázků.

Súvisiace odkazy