Olomouckému hlavnímu nádraží přinesl Mikuláš nové pokladny

6.12.2011 16:00 Radek Hořínek

Olomouckému hlavnímu nádraží přinesl Mikuláš nové pokladny

Olomoucké hlavní nádraží dnes dostalo mikulášskou nadílku nebo možná předčasný vánoční dárek v podobě nového prostoru pokladen. Výpravní budova naší počtem obsloužených cestujících třetí největší železniční stanice se tak dočkala stejně moderního způsobu odbavení, jako má hlavní nádraží pražské. Stalo se tak za přítomnosti médií, mezi nimiž VLAKY.NET nechyběly.

 

 

 

Dnes dopoledne se cestujícím otevřely nové prostory pokladen na olomouckém hlavním nádraží. Během dnešního dne se postupně do nových prostor přestěhují všechny mezinárodní i vnitrostátní pokladny. Do konce ledna 2012 se dokončí poslední etapa rekonstrukce ČD Centra vybudováním nové čekárny ČD Lounge. Zároveň se dokončí rekonstrukce levé části vestibulu, píše se v tiskovém sdělení Českých drah. Můžeme upřesnit, že k popsanému ději došlo pět minut po půl jedenácté a novináři mohli nahlédnout do zákulisí, být svědky výdeje jízdních dokladů a také vyslechnout zástupce cestující veřejnosti, jak se jim nový způsob zamlouvá.


Nové pokladní prostory krátce před zpřístupněním © Radek Hořínek

Celý tento prostor vznikl v místě, kde si Olomoučané a návštěvníci města mohli zakoupit jízdní doklady MHD v prodejně Dopravního podniku města Olomouce, a.s., která byla přesunuta nově na protější stranu vestibulu, a získat v městském informačním centru a ČD centru požadované informace. Celá rekonstrukce probíhala za plného provozu a postupně se sem budou přemísťovat všechny druhy pokladen tak, aby z místa stávajícího prodeje nejen mezinárodních jízdenek mohla vzniknout čekárna ČD Lounge, kam se přesídlí ze stávajících prostor, které budou posléze nabídnuty k pronájmu za účelem jejich komerčního využití.


Odbavovací hala olomouckého hlavního nádraží v podobě ze dne 7.4.2007
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Dodejme, že úterní dopoledne bylo zvoleno záměrně, neboť tou dobou není tak velký nápor cestující veřejnosti. Nesmělé byly kroky prvních cestujících do prostor, kde si mohou zakoupit jízdní doklad a získat i informace. Asi ze strachu před fotoaparáty čekajících novinářů se nikomu vstoupit nechtělo. Postupně se ale začali osmělovat. Pro první tři odvážlivce připravily ČD a.s. malou pozornost, která jim byla také jistou odměnou za to, že po nákupu jízdenky byli příslušníky sedmé velmoci zpovídáni. První názory na nový prostor byly pronášeny nesměle, leč v nich bylo hodně pozitivního. Nový odbavovací prostor se setkal s kladnou reakcí.


Novináři zpovídají první zákazníky © Radek Hořínek

Dneškem spuštěný zkušební provoz skončí koncem ledna příštího roku, kdy bude celý prostor zrekonstruovaný a cestující veřejnost bude moci využívat novou čekárnou ČD Lounge, u které bude vybudováno nové sociální zařízení, v němž bude myšleno i na maminky s malými dětmi. Součástí bude přebalovací pult a nová čekárna nabídne i dětský koutek, který má zpříjemnit čekání na vlak malým cestujícím. Stávající pokladny na levé straně hlavní části vestibulu budou sloužit jako záložní v případech velkého náporu cestujících, aby na své jízdenky nemuseli dlouho čekat u těch nových.


Až bude vše hotovo, bude prostředí ještě příjemnější © Radek Hořínek

Odkazy:
  1. České dráhy, a.s. - osobní doprava
  2. Olomouc hlavní nádraží - Wikipedie
  3. Olomoucké nádraží se po rekonstrukci za 64 milionů přiblíží pražskému

Titulní snímek: Panel ukazuje právě otevřenou přepážku © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy