Šestinásobná uzávěra tratí

13.1.2012 8:00 Lukáš Hučko

Šestinásobná uzávěra tratí

Jak jinak stručně popsat optimalizaci železniční dopravy pardubického kraje společností OREDO, která měla za následek zastavení osobní dopravy na šesti tratích? Konkrétněji dnem 11. prosince 2011 byla zcela zastavena osobní doprava (s výmazem příslušných úseků tratí z jízdního řádu) na tratích SŽDC číslo 015, 016, 024, 025, 262 a 271.

 

 

 

Vlaky osobní dopravy tak už nejezdí v traťových úsecích Heřmanův Městec – Prachovice, Holice – Borohrádek, Moravský Karlov – Štíty, Dolní Lipka – Hanušovice, Moravská Třebová – Velké Opatovice a Chornice – Dzbel. Nemá cenu rozepisovat příčiny a následky této změny, toho již bylo napsáno jinde plno. U některých tratí to bylo zřejmě otázkou času, kdy dojde k úplnému zastavení osobní dopravy, jako např. Heřmanův Městec – Prachovice, anebo Holice – Borohrádek.

Asi největším překvapením nejen pro mne je, že do Chornic se již vlakem nedá dojet a z místa střetu tří tratí se stalo mrtvé místo, ke kterému sice stále směřují tři tratě, avšak ani po jedné se do „cíle“ nedojede. Na trati Dolní Lipka – Hanušovice si jistě všichni pamatujeme rychlík z Prahy do Jeseníku, později už jen osobní vlaky, no a teď už ani to ne…


749.260-6 v čele R 756 Jeseník - Plzeň u vjezdového návěstidla stanice Dolní Lipka
dne 11.10.2003 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Samozřejmě ukončení osobní dopravy na některém úseku je po oznámení a následném „odklepnutí“ magnetem pro fotografy a ostatní železniční fandy, kteří se zde chtějí ještě alespoň jednou svézt. V mém případě tomu nebylo jinak a kromě trati Holice – Borohrádek jsem navštívil všechny výše uvedené tratě, kde se mi podařilo udělat pár dnes již historických snímků o které by byl hřích se nepodělit.

Dne 29.10.2011 jsme já a kolega JirkaS využili nabídku Lidlu a vydali se mimo jiné i na tratě Dolní Lipka – Štíty a Dolní Lipka – Hanušovice. Do Štítů jsme se vydali vlakem Os 20507 ve 12:09 hod. z Dolní Lipky. V koncové stanici Štíty byla spousta času, tak jsme se alespoň zašli najíst do centra na oběd do restaurace na náměstí. Po vydatném typicky českém obědě (knedlo-zelo-vepřo s pivem) jsme se vydali zpět.


810.026 pohledem od přijezdové cesty k dopravně Štíty dne 29.10.2011 © Lukáš Hučko

Následovala naše poslední jízda z Dolní Lipky do Hanušovic. Pravda, moc lidí nejelo, nepřistoupilo, ani po trase nevystoupilo. Jelo nás jen pár a z toho 90% bylo takových jako my, co se prostě přišli jen svézt. Další výlet směr ohrožený železniční druh, tj. řada 810 na lokálce, následoval 6.11.2011, kdy jsme si prodloužili zpáteční cestu autem z rodinné návštěvy celkem velkou zajížďkou. Byla to taková příprava na následující jízdu se Shalomkem, abych trošku lépe poznal terén pro fotovýlet autem. Jeli jsme jen podél trati ze Dzbelu do Chornic a pak z Chornic do Velkých Opatovic.

V pořadí třetí výlet v krátké době za ohroženým červenobílým druhem nastal dne 27.11.2011. Start byl ráno v Břeclavi kde jsem naložil zátěž v podobě Shalomka a jeho fotobrašny, ale bez svačiny. Následoval přesun do Velkých Opatovic, kde jsme naplánovali celý den i včetně původně neplánovaného focení jízdy parního vlaku. Nejprve byla na pořadu dne „stíhačka“ Os 14701 z Moravské Třebové až po Velké Opatovice, která vyšla podle očekávání slunka na 100%.


810.275 se dne 27.11.2011 blíží do zastávky Rozstání jako Os 14701 © Lukáš Hučko

Malým zpestřením v podobě Os 14700 jsme nepohrdli a věnovali mu taky chvilku, ale to už se čas blížil ke zvláštní jízdě 423.009 a tak byly vybrány místa, kde by se eventuelně mohl při slunečním svitu podařit pěkný záběr. Ještě bylo třeba zdokumentovat provoz ze Dzbelu do Chornic a k tomu nám posloužil obratový Os 24714/24719.

Poslední den jízdního řádu, poslední možnost navštívit rušené tratě jsme využili opět dva. Společníkem byl opět JirkaS a jízdenka SoNe+. Ráno jsme nejprve navštívili Prahu, konkrétněji městskou linku Libeň - Hostivař a poté se přesunuli do Prachovic spojem Os 25009 s odjezdem ve 12:09 z Přelouče. Prachovice nenabízely moc možností k průzkumu okolí a tak jsme se spokojili při zpáteční cestě se sledováním cementárny kolem trati.


810.297 v cílové stanici Prachovice dne 10.12.2011 © Lukáš Hučko

Pomalu ale jistě se blížila tma a s tím spojený dnešní hlavní cíl. Projet se úplně posledním vlakem z Chornic do Velkých Opatovic, z Velkých Opatovic do Moravské Třebové, z Moravské Třebové do Chornic a z Chornic do Dzbelu. Nálada byla smíšená, nejprve se jelo pár místních naposledy projet vlakem na otočku z Jevíčka do Opatovic. Naopak posledním spojem z Chornic do Moravské Třebové se vydaly tři desítky místních na rozlučkovou jízdu. Motorák dělal obrat v Moravské Třebové a tak lidé zůstali vesměs sedět.

Atmosféra byla skvělá a po návratu do Chornic již měl motorák vzduch s příchutí všeho, co se během rozlučky mezi cestujícími popíjelo a většina jich byla ohluchlých od neustálého troubení – loučení se s tratí. V Chornicích jsme přestoupili do Regionovy směr Olomouc a rozloučili se následně ve Dzbelu posledním křižováním ve Dzbelu s druhou Regionovou. Tím se prozatím uzavřela kapitola osobní dopravy do Chornic a Chornice zmizely z jízdního řádu (obrazně řečeno)…


Úplně poslední spoj v úseku Moravská Třebová - Chornice, 810.326 jako
Os 24739 dne 10.12.2011 © Lukáš Hučko

Odkazy (doplnil editor):

  1. OREDO - Wikipedie
  2. OREDO - Organizátor REgionální DOpravy Královéhradeckého a Pardubického kraje (oficiální stránky)
  3. IREDO - Wikipedie
  4. Železniční trať Česká Třebová - Skalice nad Svitavou – Wikipedie (č. 262)
  5. Železniční trať Dolní Lipka - Hanušovice – Wikipedie (č. 025)
  6. Železniční trať Chrudim - Borohrádek – Wikipedie (č. 016)
  7. Železniční trať Prostějov - Chornice – Wikipedie (č. 271)
  8. Železniční trať Přelouč - Prachovice – Wikipedie (č. 015)
  9. Železniční trať Ústí nad Orlicí - Lichkov – Štíty/Międzylesie - Wikipedie (č. 024)
  10. Rozloučení s lokálkami Pardubického kraje (článek na Dopravním webu)

Titulní snímek: 810.546 odjíždí dne 27.11.2011 ze zastávky Nectava jako Os 24714 © Lukáš Hučko

Galéria

Súvisiace odkazy