Za Němkou v dešti k úzkému motoráku

3.4.2012 8:00 Lukáš Hučko

Za Němkou v dešti k úzkému motoráku

Pod prapodivným názvem se ukrývá návštěva Rakouska za účelem zdokumentování „němky“ 52.100 v čele Majestic Trainu z Vídně do Waidhofenu doplněná zážitkovou jízdou po „úzké“. Bylo to takové malé zadostiučinění akce na Semmering, která byla plánována na únor, ale z technických příčin se neuskutečnila.

Začalo to jako vždy. Byla neděle 26.02.2012 a jedna malá změna vlastně byla, a to ta, že jsem nalákal na svezení malým motoráčkem svého synka a tudíž jsme měli o zábavu postaráno… „a už tam budém?“ … „a kdy pojedem tím vláčkem“.

 

Naše cesta mířila jako vždy do Vídně. Tentokrát jsme se domluvili, že by to chtělo udělat pár snímků zelenošedého Tauruse „City Airport Train“. Jako první rozumný „flek“ při výjezdu z vídeňského podzemí se nám jevil oblouk do zastávky Wien Geiselbergstrasse avšak nějak nám nedocvaklo, že se jezdí řídícím vozem na letiště, a tudíž sluníčko bylo opačně. Po průjezdu zastávkou následoval přesun podél trati na stanici Wien Zentralfriedhof spíše jen ze zvědavosti.


Spoj CAT 9028 ve stanici © Lukáš Hučko

Pomalu se blížil čas odjezdu parního stroje a tak jsme se vydali k obci Moosbierbaum, kde se větví jednokolejka do St.Pöltenu a nová zatím nepoužívaná hlavní trať „Westbahn“. Následný přesun před St.Pölten byl loterií, no začalo pěkně pršet což nám na náladě moc nepřidalo. Pár snímků pravidelného provozu a pára stále nikde. Murphyho zákon zafungoval skvěle, a to tak, že když jsme se rozhodli odjet tak najednou se objevila pára a my v autě…


52.100 u Moosbierbaum © Lukáš Hučko

Naše štěstí bylo, že pára jela po staré Westbahn, tedy tam, kde jezdí osobní vlaky a tudíž byl dostatek času najít zajímavé místo k fotografování. Opravdu, ale opravdu na čtyřkolejné trati se prostě fotit nedá a je to marný, je to marný a je to marný. Nakonec nás zaujala vodní elektrárna Kemmelbach, kde se vlastně teprve staví dvě koleje čtyřkolejky a pro Raijet, na který Milan už od rána čekal, to bylo zajímavé místo.


Railjet 561 u Wasserkraftwerk Kemmelbach © Lukáš Hučko

Pára konečně dorazila do Amstettenu, kde odbočila směr Waidhofen an der Ybbs. Zajímavé místo se nám ukázalo před stanicí Ulmerfeld-Hausmening, ale pršelo a pršelo. Ve stanici Hilm-Kematen bylo křižování s pravidelným osobním vlakem. Táhlý kopeček na odjezdu ze stanice byl pro snímky páry chuťovka.


52.100 opouští Hilm-Kematen © Lukáš Hučko

Vzhledem k tomu, že pára se vracela až skoro za tmy jsme plánovaně nasedli do úzkorozchodného motoráčku 5090.017 a vydali se 5,5 km po trati směr Gstadt. Je to to poslední v pravidelném provozu co zbylo z někdejší Ybbstalbahn. Cílová stanice Gstadt je spíše přestupní z/na autobusy a tedy nebylo co k vidění, krom dvou nedávno pokračujících kolejí směr Ybbsitz a Opponitz.


5090.017 ve stanici Gstadt © Lukáš Hučko

Návrat motoráčkem, zdokumentování úzkorozchodné části stanice Waidhofen a pak směrem k domovu…. Taková normální neděle.

Titulní snímek: 4020.313 na R 3527 za stanicí Hilm-Kematen © Lukáš Hučko

Galéria