Po roku vlakom na púť do Topoľčianok

16.7.2012 8:00 Bc. Jozef Gulík

Po roku vlakom na púť do Topoľčianok

Po minuloročnej premiére, kedy ZSSK podporila dopravu veriacich na júlovú púť do Topoľčianok mimoriadnymi a posilnenými vlakmi, nás včera, 15. júla, čakalo repete. Akú malo podobu, vám priblíži naša fotoreportáž.

 

     Tohtoročná, v poradí 326. púť do Topoľčianok k Panne Márii Škapuliarskej pripadla na nedeľu 15. júla 2012. Na jednej strane je potešiteľné, že ZSSK zrejme akciu spred roka vyhodnotila pozitívne, keďže znova vyšla v ústrety cestujúcim do Topoľčianok, na druhej strane však svoju ponuku čiastočne okresala.

     Mimoriadny vlak, smerovaný cez Kozárovce, ktorý minulý rok začínal v Nových Zámkoch sa musel aktuálne uskromniť s východzou stanicou Levice a namiesto honosnej súpravy 750 + 5 klimatizovaných vozňov, vyrazila ráno na svoju pútnicku púť zvolenská Bagetka 813.005 / 913.005.

     Smerom na Vráble mohli cestujúci zas využiť posilnený Os 5805 / 5806, predĺžený zo Zlatých Moraviec až do Topoľčianok. Kým v roku 2011 pripadla táto úloha dvojici spojených Bagiet, v tom súčasnom ju nahradil motorový vozeň 812.049 s dvojicou prívesných vozňov.

     Napokon ani počasie pútnikom neprialo a dažďové kvapky zmáčali ich kroky za Pannou Máriou rovnako, ako tie naše pri dokumentovaní železničného diania. Vďaka však aspoň za ďalšiu príležitosť vidieť osobný vlak na trati do Topoľčianok alebo medzi Zlatými Moravcami a Kozárovcami.

 

 

Mimoriadne osobné vlaky v Topoľčiankach pred spiatočnou cestou. Vľavo stojí súprava smerom na Vráble s odchodom o 13.40 h (zo Zlatých Moraviec ako Os 5806) a vpravo súprava do Levíc s odchodom o 13.50 h.

 

Ako prvý sme si teda na "minilokálke" počkali vrábliansky spoj s motorovým vozňom 812.049 na čele.

 

Nasledovaný o desať minút neskôr levickým vlakom, ktorý sme zaznamenali priamo na odbočke.

 

 

Levický mimoriadny vlak na spiatočnej ceste práve zastavil pre výstup - a prekvapivo aj pre nástup - cestujúcich v bývalej stanici Volkovce. Zopár miestnych obyvateľov proste neodolalo príležitosti previezť sa vlakom, ktorý sa v tomto kraji, bohužiaľ, stal nevídanou atrakciou.

 

A tu sa už pomaly blíži do cieľa svojej cesty. (Veľké Kozmálovce).

Snímky autor, 15. 7. 2012.

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy