Návraty 4

25.6.2013 8:00 Ondrej Krajňák

Návraty 4

Táto reportáž je pokračovaním predošlého dielu o Haniske. V tejto časti sa zameriam na širokorozchodnú trať a jej depo. Históriu širokorozchodnej trate (ŠRT), tu opisovať nebudem. Na internete a aj tu na stránkach Vlakynet je o tejto trati popísaných dosť informácií.

Na stránke: http://spz.logout.cz/vozidla/125/125.html sú celkom zaujímavé informácie. Ja sa zameriam len na moje zážitky s touto časťou stanice. Nemám žiadne odborné, či oficiálne  informácie, porozprávam iba to, čo som tu videl. Viete, že v minulosti na tejto trati slúžili Sergeje. V roku 1978 bola dokončená elektrifikácia tejto trate. Sergejov vymenili zdvojené elektrické rušne E 469.5, po novom rada 125.8. V Plzni ich vyrobili v roku 1976 pre ŠRT 44 kusov, teda 22 dvojíc. Ich pôvodný náter bol dvojfarebný. Horná časť biela a dolná časť svetlozelená. Ako je vidieť na snímkach  číslo 42 a 44. Boli to mierne upravené rušne typu 123. Aj ich náter pôvodne dostali. Až keď sa koncom sedemdesiatych rokov zaviedli unifikované farby rušňov, boli tieto mašinky postupne premaľované na tmavozelené so žltým pásom. Teraz sú dve dvojičky, 125 815-1/816-9 a 125 817-7/818-5 natreté opäť pôvodnými farbami, ktoré sa mi viac páčia. Lenže stretol som sa v depe s názorom, že tieto svetlé farby sú nepraktické, lebo je na nich vidno špinu. (Keby ich radšej občas umyli ...)

ŠRT končí v Haniske pri Košiciach. Stanica ŠRT je situovaná približne v miestach, kde kedysi stála stará stanica pôvodnej trate do Turne. Zo stanice normálneho rozchodu (NR), vedie do depa spojovacia koľaj. Myslím, že v trase tejto koľaje kedysi viedla aj pôvodná trať. Asi 200 metrov za budovou stanice NR sa táto spojovacia koľaj križuje s traťou ŠR. Dnes je nad tou križovatkou koľají nový diaľničný viadukt rýchlo cesty R 4.  NR koľaj pokračuje až do depa. Pred staničnou budovou ŠRT je ako prvá od budovy. V obvode depa odbočuje z tejto koľaje vlečka do plynární. V súčasnosti sa aj táto plynárenská vlečková koľaj ešte rozvetvuje a ďalšia vetva vchádza do nedávno dokončeného kontajnerového prekladiska.

Ešte pred budovou stanice bol v minulosti oplotený areál demontážnej základne TSS. V tomto areáli Traťovej strojovej stanice ČSD sa rozoberali staré koľajové polia privezené z rekonštrukcií tratí. Robili to väzni. Ohradené to bolo ostnatým drôtom a v rohoch boli strážne veže. Depo na ŠRT slúži v prvom rade na ošetrovanie a opravy ŠR rušňov. V hale opráv sú však aj univerzálne koľaje, po ktorých sa do haly dostanú aj rušne NR. Z prednej strany hál vchádzajú rušne ŠR, z opačnej strany rušne NR. Z prednej strany do prvej brány vedú koľaje oboch rozchodov a pred halou sú spojené hybridnou výhybkou, ktorá nemá pohyblivé časti. Vedľa haly je koľajová spleť dvoch rozchodov. Teda štvorkoľajnicová koľaj. Táto koľaj sa rozvetvuje (alebo zbieha) na dve strany pod strechou tankovacej stanice, takže čerpať naftu tam môžu rušne oboch rozchodov. Pred tankovačkou je budova koľajovej váhy. Na tejto váhe je možné vážiť samostatne jednotlivé nápravy rušňov. Od tankovačky vedie do haly koľaj ŠR, ktorá sa už pred halou mení na univerzálnu a z opačnej strany vedie do haly koľaj NR, ktorá sa v hale zmení na univerzálnu. Takže aj vážiť je možné rušne oboch rozchodov. Univerzálna koľaj je riešená asi tak, že je opatrená po celej dĺžke opornicou,  ktorá drží  okolesníky rušňov užšieho rozchodu. Koľaj je aj o niečo užšia ako 1520, takže široké rušne sú na nej natesno a normálne tiež nespadnú.

Vedľa haly opráv rušňov je ešte jedna hala, ktorá slúži ako opravovňa NR vozňov. Vozne do opravovne pristavuje staničná záloha.

Zo stanice NR do depa na ŠRT je to po spojovacej koľaji vzdialenosť možno jeden kilometer. Preto medzi depom a stanicou premáva podľa potreby služobný vlak. V minulosti sa tu vystriedalo niekoľko doslúžených motorových vozňov. V súčasnosti na tento úkon používajú starý historický vagón rybák, ktorý je ťahaný posunujúcou zálohou depa, alebo použijú aj iný  rušeň, ktorý je práve k dispozícii. Rušeň jedným smerom vagón ťahá za sebou a opačným smerom ho potom tlačí. Služobný vlak nezachádza až do stanice, ale pred stanicou, na tej križovatke NR spojovacej koľaje a vchodovej ŠR koľaje je odvratný šturc, tak v tom šturci končí a cestujúci pokračujú do stanice ten kúsok už peši.

Zo stanice ŠRT vedie vlečková ŠR koľaj do USS.  Na území podniku je podniková stanica (dopravný úsek), nazývaná Centrálne prekladisko rúd. Tu už podnikové rušne súpravy s rudou pristavujú na vyklápanie. V zime na rozmrazovanie do rozmrazovacích hál. Vedľa tohto DÚ je oplotený areál ďalšieho prekladiska. Za totáča sa to nazývalo prekladisko Mototechna. Prekladali sa tu výlučne sovietske autá pre ostatné štáty RVHP. Možno i do kapitalistických štátov. Žigulíky, Moskviče a iné. V súčasnosti sa tento prekládkový areál nazýva Interport a prekladajú sa tu rôzne tovary dovezené zo štátov bývalého Sovietskeho zväzu.

V tomto depe sa často objavia aj rôzne rušne z iných končín Slovenska, ktoré sem prišli za rôznymi účelmi. Preto, ak som mal so sebou aparát, s radosťou som si ich fotil. V súčasnosti je v depe taká situácia, že toto depo slúži pre spoločnosť Cargo ako domovské depo aj košických rušňov. A odpočívajú tu i rušne nákladnej dopravy z iných staníc, ktoré skončili v Košiciach. Ak čakajú dlhšie na záťaž späť, tak prídu parkovať a odpočívať z Košíc do Hanisky. V tunajšom depe nie je na ich odstavovanie vhodná koľaj.  Stoja na jednej koľaji v rade a potom s nimi posunujú, ak potrebuje odísť rušeň zaparkovaný v strede kolóny. Depo Košice slúži už iba pre rušne Železničnej spoločnosti Slovensko. Z môjho pohľadu je to barbarstvo. Nuž ale, čo sa dá robiť. Ja tomu nerozumiem, tak si to môžem myslieť. Ale ak  zvolenský rušeň musí ísť 11 km do Hanisky zaparkovať, tak je to naozaj smutné. Vedenie depa v Haniske vytvorilo rušňovodičom vo svojej administratívnej budove aj priestory na odpočívanie. Také sú výhody rozdelenia železníc.

Na ŠRT pracujú aj motorové vozne na opravu trolejového vedenia. V začiatkoch, po zatrolejovaní trate, slúžili na tento účel štyri vozne M 131.52, prerobené z motorových vozňov M 131.2. Určite som ich tam videl, ale som ich nefotil. Keď ma začalo baviť fotenie vlakov, zostal v burine už iba vrak jedného z nich. Tak mi treba. Kto zaváha, nežerie, ako sa vraví. V roku 1983 boli dodané tri revízne motorové vozne M 153.5 (892.8), ktoré boli upravené z vozňov NR  M 153..0 (892). Slúžia dodnes. Ja som síce trojku ešte nestretol, ale prvé dva vozne vyfotené mám. V roku 1971 bolo upravených na ŠR až sedem motorových vozňov M 131.1 a prečíslovaných na radu M 131.5. Slúžili zrejme v pohraničných prechodových staniciach v Čiernej nad Tisou a v Maťovciach na rozvoz zamestnancov na rozľahlé pracoviská. V roku 1982 ich nahradili dva kusy motorových vozňov M 152.5 (810.8), ktoré sa mi podarilo vyfotiť. Tie slúžili v Maťovciach. Fotil som ich v Haniske aj v Maťovciach. Na posun v Haniske slúžia Čmeliaky 770.8 a 771.8. V súčasnosti pribudli „nové“ rušne 773.8. Tie vznikli rekonštrukciou z rušňov 773 NR. No a tie 773 boli pred tým 771. V Haniske v depe kedysi posunovali aj „Rosničky“, ale bol tu aj „Kocúr“ T 211.0075, z ktorého urobili „papamobil“ 199 410-2.

V Haniske sa občas preväzujú aj rušne železníc zo štátov východného bloku. Či už nové, vyrobené u nás pre štáty so ŠR, alebo ich rušne, pôvodne vyrobené u nás, ktoré prišli do našich dielní na opravu. Preväzujú sa tu aj naše ŠR, ak sa potrebujú dostať do našich opravovní. Slúžia na to NR podvozky, bez trakčných motorov. Videl som tu aj nové stroje pre Rusko, či Ukrajinu, vyrobené u nás. Rôzne dreziny, podbíjačky, rýchlikové vozne vyrobené vo Vrútkach, korčekový bager na vyhlbovanie pozdĺžnych výkopov okolo tratí, alebo dokonca aj vysávač. Ten mám aj v galérii. Objavil sa tu raz maďarský Sergej, neviem, kam išiel. Ale fotil som tu aj nového Čmeliaka smerujúceho z Nymburku do Tallinu.

Pri poslednej návšteve depa som videl na odstavnej koľaji odstavených už bez čísiel šesť ŠR strojov radu 125.8. Zrejme už slúžia len ako zdroj náhradných dielov. Keďže vieme, že dvojička 125 809/810 skončila svoju púť po nehode z 15.12.1984, ostáva teda činných v prevádzke už iba 16 dvojíc. Rušne majú už pomaly štyridsať rokov vo veľmi ťažkej službe. Na členitej a veľmi kľukatej trati ťahajú vyše štyri tisíc tonové vlaky  Vedľa týchto odstavených strojov stál na NR koľaji,  vedúcej do opravovne vozňov, aj rušeň 125 811-0, ktorý sa poškodil 20.5.2013  pri nehode na železničnom priecestí pred obcou Nižná Myšľa.
http://aktualne.atlas.sk/nakladny-vlak-sa-pri-niznej-mysli-zrazil-s-kamionom-zahynul-vodic/dnes/cierna-kronika/. Nákadná Tatra prerazila spustené závory a dostala sa pred vlak. Vodič auta nehodu neprežil. Asi mu zlyhali brzdy. Rušeň bol už previazaný a podľa nálepiek v okne kabíny bol nasmerovaný do depa Žilina. Zrejme ho tam opravia.

Do depa som chodil denne. Aj keď som bol zamestnancom železiarní, chodil som do depa na obedy. Naša firma mala so železnicou dohodu a za naše stravné lístky nám dávali v depe obedy, nakoľko na našom DÚ iná možnosť stravovania nebola. Vozili sme sa na obedy do depa s ostatnými zamestnancami stanice služobným vlakom. Do depa som chodil aj úradne s rôznymi objednávkami na opravu našich súkromných vozňov a podobne. Mal som možnosť sledovať dianie. V decembri 2003 som tam sledoval osud niekoľkých rušňov (motorových vozňov), ktoré priamo na koľaji v depe rozpaľovala súkromná firma a nakladala po kúskoch do pristavených Vsa vozňov. Možno ich bolo aj viac. Možno som všetky nezaregistroval. Myslím, že vtedy to fotil aj Igi.

Na záver pridávam ešte moje spomienky na jednu peknú akciu. Dňa 10 júna 2006 sa konala akcia pri príležitosti 40. výročia vzniku ŠRT. Motorákom M 131.1125 a s prívesným vozňom Clm 5-2145 sa išlo po ŠRT z Hanisky do Maťoviec. O tejto akcii tu reportáž uverejnená bola. Ja len pridávam niekoľko obrázkov z môjho pohľadu.

V závere popíšem podrobnejšie niektoré fotky.


Foto č. 1: Úplne vľavo je piata koľaj s odvratným šturcom 5A. Táto piata koľaj sa stáča doľava smerom k diaľničnému viaduktu. Pod viaduktom križuje širokorozchodnú trať tesne pred jej vchodovým zhlavím, pred jej výhybkami.


Foto č. 2: Zriaďovacie návestidlo, ktoré kryje križovanie koľají.


Foto č. 3: Vľavo je ŠR koľaj, vpravo je odvratný šturc piatej spojovacej NR koľaje, vedúcej do depa. Fotograf stojí na NR spojovacej koľaji.

 
Foto č. 4: Pohľad zo ŠR koľaje na križovanie koľají a vchod do stanice. Vľavo, za tým stožiarom je odvratný šturc NR spojovacej koľaje z opačnej strany od depa. V tomto šturci končia služobné vlaky. Odtiaľ už cestujúci pokračujú do stanice peši, čo je asi 200 metrov.


Foto č. 5: Vchodové návestidlo ŠRT. Vpravo vidno zriaďovacie návestidlo na piatej koľaji. Pod tým viaduktom je to križovanie koľají.


Foto č. 11: Vľavo tá menšia budova je váha na váženie náprav rušňov. Pred váhou ten plechový prístrešok je tankovacia stanica s koľajovou spleťou.  Pred nami je hlavná hala opráv a úplne vpravo, za tou kolónou odstavených rušňov, trochu v pozadí, je opravovňa NR vozňov. NR koľaj vedie po oboch stranách budovy váhy.


Foto č. 12 a 13: Za výkoľajkou vedie doľava koľaj na vlečku Plynární a z nej doprava odbočujú dve koľaje na kontajnerové prekladisko.


Foto č. 14 a 15: Hybridná výhybka dvoch rozchodov bez pohyblivých častí. Na fotke č. 14 je pohľad na univerzálnu koľaj vedúcu do haly. Na snímku 15 je opačný pohľad. Napravo je budova váhy. Doprava odbočuje koľaj NR, doľava koľaj ŠR.


Foto č. 16: Koľajová spleť dvoch rozchodov. Vľavo je koľaj NR, vpravo koľaj ŠR.


Foto č. 17: Vidno rušne dvoch rozchodov. Čmeliak 770 807-6 je na vzdialenejšej ŠR koľaji, Berta a Hektor stoja na bližšej, NR koľaji.


Foto č. 18: Koľajová spleť na tankovačke. Doprava vedie koľaj NR, doľava koľaj ŠR. Priamo vedie ŠR koľaj do budovy váhy. Tá sa pred budovou mení na univerzálnu koľaj.


Foto č. 19: Koľajová spleť od váhy. Zľava NR koľaj, sprava ŠR koľaj, v prostriedku je univerzálna koľaj vedúca z budovy váhy, ktorá je už pred tankovačkou len ŠR.


Foto č. 47: Odstavené, zrejme už nepotrebné rušne v poradí ako sú na fotke 125 807-8, 125 834-2, 125 808-9, 125 805-2, 125 806-0, 125 833-4. Dva z nich mali z jednej strany ešte tabuľku s číslom, na dvoch bolo číslo napísané iba kriedou, ale na všetkých som si preveril čísla tak, že som nazeral do kabín a tam som si prečítal čísla nad oknom. V rušni 125 805–2 bolo dokonca v kabíne nad oknom napísané ešte pôvodné číslo E 469.5005.

 
Foto č. 48 a 49: Rušeň 125 811-0 po stretnutí s nákladným autom na priecestí. Už je previazaný na NR podvozkoch a pripravený na cestu do Žiliny.


Foto č. 50 – 52:  Posledné Sergeje na ŠR, ktoré som ešte stihol vyfotiť pred ich likvidáciou, alebo odsunom niekam.


Foto č. 53 a 54: Rušeň T 211.0075 má aj číslo 701 015-0. neviem prečo. Z tohto rušňa údajne urobili elektromobil 199 410-2.


Foto 59 – 65: Služobné vlaky. Na snímku č. 63 už vidieť Singrovku 820 086-7 zavesenú na Hektora. To už v decembri 2009 slúžila len ako nepojazdný osobný vozeň. Fotky 64 a 65 hovoria za všetko. Takto dobačovali železnice. Ľudí vozia v starom historickom vagóne a ťahajú to rušňom, ktorý im príde pod ruku.


Foto č. 95 – 108: Sú to zábery na situáciu v depe. Odstavené rušne spoločnosti Cargo, ktoré už nesmú parkovať v Košiciach. Stiesnené pomery v Haniske potom spôsobujú problém s ich vyposunovaním.


Foto č. 109 – 111: ŠR motorové vozne, ktoré slúžili v Maťovciach na prepravu zamestnancov na pracoviská. Vraj už sú aj tieto dva kusy zlikvidované a že sa prerábajú, alebo už prerobili na novšie NR typy.


Foto č. 115 a 116: Parný rušeň 434.2238. Dnes už vyzerá lepšie. Snáď ho čoskoro dokončia.


Foto č. 119: Rušeň T 678.016 strávil v roku 1997 nejaký čas v Haniske. Bol už dokonca aj v dielni VSŽ. Údajne vtedajší klan istej nemenovanej rodiny, ktorá vlastnila VSŽ, chcel tento rušeň speňažiť predajom do nejakej exotickej krajiny. Sú to však nepotvrdené informácie. V tom čase vlastne potvrdené a presné informácie nikto nesmel o takýchto partizánskych aktivitách podávať.


Foto č. 120: Maďarský Sergej sa sem zatúlal, ale neviem prečo. Tiež nejaké kšefty.


Foto č. 121: Novo vyrobená dvojička v Plzni pre Rusko. Aj preväzovanie tu vtedy robili mechanici z Plzne.


Foto č. 122: Zrejme posledný a zabudnutý Čmeliak, vyrobený v Prahe. Možno aj niekde nejaký čas odstál, lebo sa riešili nejaké ekonomické problémy odberateľa, pokiaľ viem. Do Hanisky došiel z Nymburku, tu ho previazali a išiel do Tallinu.


Foto č. 123: Z Ruska došla dvojička. Pôvodne vyrobená v Plzni. Tu ju previazali a išla do Plzne do generálky.


Foto č. 124: Vysávač. Vyrobený v Martine. Po previazaní smeruje niekam na východ.


Foto č. 125:  Aj takáto súprava rýchlikových vagónov vyrobených vo Vrútkach pre východné krajiny, sa preväzovala v Haniske.


Foto č. 126 – 131 je z akcie Haniska – Maťovce z 10.6.2006.


Foto č. 132: Rušne odsúdené na smrť rozpálením: 721 037-0, 721 040-4, 721 019-8, 721 101-4, 771 010-6, 182 126-3, 182 102-4, 182 127-1.


Foto č. 133: Rušne na popravisku:  721 009-9, 721 013-1, 721 034-7, 721 029-7, 721 018-0.


Foto č. 134: Motorové vozne na likvidáciu: 830 125-1, 830 123-6, 830 096-4.


Foto č. 135: Motorové vozne na likvidáciu: 830 028-7, 830 044-4, 830 227-5.


Foto č. 136: Motorové vozne na likvidáciu: 850 037-3, 850 042-3, 850 038-8.


Foto č. 137: Motorové vozne na likvidáciu: 850 020-9, 850 025-8.

Galéria

Súvisiace odkazy