Jaro na kolejích

9.7.2013 8:00 Karel Furiš

Jaro na kolejích

Jak jsem již nedávno napsal v reportáži o začátku jara, který byl sněžný a mrazivý, tak naopak konec jara byl tropický. A mezi tím snad jen pršelo. I přes tu převládající nepřízeň počasí se občas venku udělalo na chvilku slušně a já jsem mohl vcelku úspěšně vyrazit na své obvyklé jarní putování po vlastech (spíš tedy kolejích) českých, moravských a slovenských.

 
 
 
 
 
 
 
První má jarní jízda směřovala na Slovensko, konkrétně do města Nitry, v němž jsem dosud nikdy nebyl. Na návštěvu mne pozval tamní domorodec a člen redakce VLAKY.NET Mirec. První den jsem strávil v Nitře a druhý den v Topolčanech v depu, kde jsem se seznámil s rekonstrukcí naši Fontány M 262.004.
 

Rodící se interiér M 262.004 (23.3.2013) © Karel Furiš
 
 
Cestou jsem měl obavy ze zpoždění vlaků na Slovensku, ale bylo tomu přesně naopak. Vlaky měly v tento den zpoždění na Moravě, a tak jsem v Břeclavi nestihl přípoj na Slovensko a místo přes Nové Zámky jsem pak cestoval jinak a trochu složitěji přes Trnavu. Z některých cest a setkání na různých akcí napsal už reportáže Zbyněk, takže o nich už šířit nebudu, jen připomenu, že jsem tam také byl.
 

„ÖBB railjet“ u nástupiště ZC VUZ Velim (22.5.2013) © Karel Furiš
 
Patřila k nim prezentační jízda netrakční jednotky ÖBB railjet, oslava 50 let velkého zkušebního okruhu VUZ ve Velimi a účast na veletrhu Czech Raildays v Ostravě. Během jara jsem se také dostal na rozloučení a poslední jízdu olomoucké berty 749.259-8, která 29.4.2013 ukončila pravidelný provoz a v budoucnu snad vyjede u nějakého soukromníka.
 

749.259-8 na poslední jízdě v Prostějově (29.4.2013) © Karel Furiš
 
Další jarní zajímavostí, alespoň pro zúčastněné, bylo svezení mých vnoučat vlakem. S rodiči cestují tak maximálně tramvají a nebo autem. S kamarádem Vojtou jsem taky prožil nejeden krásný den, ať už to bylo při šotovýletech do okolí Olomouce či fotografování a filmování motorového vozu M 131.1454 při jízdě z Bruntálu do Malé Morávky.
 

M 131.1454 v Malé Morávce (15.5.2013) © Karel Furiš
 
Z dalších cest bylo v plánu navštívit Opavu a po delší pauze tam pořídit pár fotografií a krátké video. Napadlo mne taky udělat památeční video béčkového rychlíku, který už jako celek do Ostravy nejezdí, takže jsem musel do Přerova. V květnu pár dní před otevřením tunelu v Mostech u Jablunkova proběhla na jeho stavbě jednodenní exkurze.
 

Takto tunel v Mostech u Jablunkova už neuvidím (18.5.2013) © Karel Furiš
 
Na ní jsem určitě chybět nechtěl a samozřejmě ani nemohl. Další pěkná jarní akce byla v Uničově, kde se slavilo 800 let města a při této příležitosti vyjel i parní vlak v čele s olomouckým kremákem 534.0432. Poslední jarní zastavení u nás jsem zakončil návštěvou nově otevřené zastávky Třinec centrum.
 

Znovní vlak v nové zastávce Třinec centrum (20.6.2013) © Karel Furiš
 
Každoročně navštěvuji jarní akce na Slovensko a ne jinak tomu bylo i letos. Ta první je samozřejmě v Košicích na probuzení Katky. Další byla už v pořadí devátá narozeninová jízda VLAKY.NET a v poslední jarní den se uskutečnila Železnica pre deti ve Vrútkách. Rendez jsem tento rok oželel, protože jsem byl v době jeho konání s rodinou na jiné akci.
 
Tolik k letošnímu jaru písmem, výmluvnější jsou jistě připojené fotografie a soubor videozáznamů.
 
Úvodní snímek: Exkurze do tunelu v Mostech u Jablunkova začíná (18.5.2013) © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace odkazy