Návraty do roku 2013: Beztlmičovo z Prievidze do Topoľčian a Topoľčianok

28.2.2014 8:00 Miroslav Sekela

Návraty do roku 2013: Beztlmičovo z Prievidze do Topoľčian a Topoľčianok

V nedeľu 8. decembra 2013 organizoval Prievidzský Parostrojný Spolok (PPS) jazdu z Prievidze, cez Topoľčany, Lužianky a Zlaté Moravce, do Topoľčianok. Jazda mala za úlohu tri hlavné ciele: oficiálne predstaviť najnovší prírastok PPS, motorovú lokomotívu 751.131-4, prepraviť do Topoľčian „karkulku“ T 444.0055 a vychutnať si jazdu po zaujímavých tratiach so zvukmi netlmeného motora.

 

 

 


Ale ako sa hovorí, človek mieni a okolnosti menia. Na rušni 751.131-4 sa pár dní pred jazdou vyskytla porucha tesnenia vložky piateho valca. Aby sa predišlo prípadným nežiadúcim problémom počas jazdy, PPS zabezpečil náhradu – cargácku 751.084-5, ktorá je tiež beztlmičová.

Do Prievidze, za chlapcami z PPS som dorazil už v sobotu, aby som im aspoň trošku pomohol s prípravami na jazdu. V Prievidzi ma prekvapilo na túto zimu veľa snehu, pričom snežilo aj počas dňa a v noci a bolo dosť chladno. V Nitre v tom čase nebola ani vločka, svietilo slnko a pofukoval vietor.  Na také počasie som veru nebol najlepšie pripravený, takže po príchode som na seba naobliekal všetko, čo som mal v ruksaku.

Sobota sa niesla v znamení chystania a zoraďovania súpravy. Pre cestujúcich boli určené reštauračný vozeň a vozeň Bh. V reštauračnom vozni sa skontrolovalo a preverilo kúrenie, aby v ňom počas jazdy mali cestujúci teplo. Počas zbrojenia vodou som zaregistroval, že zo stropu začína kvapkať voda. Kvapky postupne prerastali do súvislého toku. Kým sa našla hadička, ktorá to celé spôsobila a porucha sa odstránila, mali sme umytú časť podlahy a vnútorných okien. Keďže sa už potom nič mimoriadne nestalo, mohla sa v reštauráku začať variť kapustnica pre cestujúcich na nedeľnú jazdu. Do vozňa Bh sa umiestnili elektrické ohrievače, ktoré ohrievali vozeň a počas noci a samotnej jazdy.

V priebehu dňa mojej pozornosti neušla ani „karkulka“, aby som zdokumentoval jej posledné hodiny v Prievidzi.

V nedeľu ráno sa v Prievidzi nachádzalo ešte viac snehu, ako v sobotu. Začali sme rozmýšľať, ako to asi bude vyzerať na trati z Lužianok do Zlatých Moraviec. Náš vlak mal byť po dlhšej doby prvým vlakom, ktorý sa po trati prešiel.  V predchádzajúcich dňoch fúkal aj silný vietor, tak sme do vlaku pre istotu pripravili aj náradie, ak by bol problém so snehom alebo popadanými stromami. Nakoniec sme ale nič z toho nemuseli použiť.

Odchod vlaku z Prievidze bol naplánovaný na 10:15 hod. V čele vlaku bola 751.084-5, za ňou vozne Bh a reštaurák a na konci vlaku malá cisterna s „karkulkou“.  Cestujúci nastúpili, výpravca odpískal a hornou Nitrou sa začal rozliehať zvuk netlmeného motora.
Ubehla necelá hodina jazdy, keď súprava zastavila v Topoľčanoch, kde bol plánovaný hodinový pobyt. Počas pobytu v Topoľčanoch preposunovala 754.084-5 „karkulku“ aj s cisternou do objektu topoľčianskeho depa, kde  „Karkulka“ strávi ďalšiu etapu svojho života.
Ďalej do Topoľčianok už pokračoval len vlakový rušeň s dvomi vozňami. Na stanici v Jelenci sme absolvovali „povinný“ fotoflek.  Počas jazdy sa v reštauračnom vozni podávala kapustnica a horúci čaj.

Hodinový pobyt v Topoľčiankach využila väčšina cestujúcich na prechádzku po obci a rýchle občerstvenie. Hodinka ubehla rýchlo a nastal čas vrátiť sa späť do Prievidze.  Na spiatočnej ceste sme sa zastavili aj pod dražovským kostolíkom, na ďalšom klasickom fotofleku tejto trate.

V Novákoch sme sa vykrižovali s protiidúcim rýchlikom do Bratislavy a krátko po sedemnástej hodine sme šťastlivo a bez ujmy dorazili do Prievidze. Rýchlo som si pobalil veci, rozlúčil sa s chlapcami z PPS, poďakoval za príjemne strávený víkend a utekal som na posledný vlak do Nitry.
Aj keď oficiálne predstavenie 751.131-4 nevyšlo podľa plánu, bol to príjemne strávený víkend z PPS. So 751.131-4 sa budeme môcť pravidelne stretávať na jazdách v roku 2014, ktoré bude organizovať Prievidzský Parostrojný spolok.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy