Jižní Morava má svého prvního RegioPantera

22.6.2014 8:00 Karel Furiš

Jižní Morava má svého prvního RegioPantera

První z flotily nových nízkopodlažních elektrických jednotek RegioPanter dnes symbolicky předal generální ředitel Českých drah Daniel Kurucz hejtmanovi Jihomoravského kraje Michalu Haškovi. České dráhy uzavřely loni v květnu smlouvu v hodnotě necelých 943 mil. korun se společností Škoda Vagonka na dodávku sedmi jednotek pro regionální dopravu v Jihomoravském kraji.

Rok od podpisu smlouvy nasazují České dráhy první dvouvozovou jednotku do provozu na vytížené lince S2 Křenovice – Brno – Letovice. Všech sedm jednotek, dvě dvouvozové a pět třívozových, dodá výrobce do podzimu letošního roku.

 

Tak zněl text průvodního elektronického dopisu tiskové zprávy, kterou náš národní železniční dopravce komentoval slavnostní událost, k níž došlo na brněnském hlavním nádraží v pátek dne 20.6.2014 po půl desáté hodině dopolední, jak uváděla pozvánka doručená na adresu naší redakce. Jejím „postiženým“ zástupcem se stal reportér Karel Furiš, který pořídil nejen fotodokumentaci a níže uvedené video, ale dění popsal i několika následujícími odstavečky textu.


České dráhy pod Petrovem © Karel Furiš

Zhruba před dvěmi léty podepsali České dráhy s firmou ŠKODA TRANSPORTATION, a.s., smlouvu o dodání sedmi jednotek RegioPanter pro Jihomoravský kraj. V prosinci loňského roku se na konferenci k novému jízdnímu řádu hovořilo o dodání těchto jednotek zhruba v polovině roku letošního. V Praze jsem se dne 6.5.2014 při jiné podobné příležitosti dozvěděl od zástupců Jihomoravského kraje, že první jednotka bude předána již 20.6.2014. A tak se také stalo.


Generalita ČD nastupuje k slavnostnímu aktu © Karel Furiš

Na akci do Brna jsem dorazil o hodinu dříve a sledoval probíhající přípravy na křest a předání nové dvouvozové jednotky 650.005-2 + 651.005-1. Moravská regionální mluvčí Českých drah Bc. Kateřina Šubová se zhostila úvodního slova. Dále promluvil generální ředitel Českých drah Ing. Daniel Kurucz, který symbolicky předal hejtmanovi Jihomoravského kraje (JMK) první moderní elektrickou jednotku. Hejtman JUDr. Michal Hašek se poté sám ujal slova.


Šéfové JMK a ČD se symbolickým klíčem © Karel Furiš

Dále vystoupil s krátkým proslovem (o něčem trochu jiném, jak se ozřejmí níže) nový generální ředitel SŽDC, s.o. Ing. Pavel Surý. Jako poslední promluvil za dodavatele nových vozidel Ing. Tomáš Ignačák, viceprezident a člen představenstva a.s. ŠKODA TRANSPORTATION. Ve finále se první z nich otevřelo pozvaným hostům a zástupcům médií. Vše si mohli prohlédnout, nafilmovat a vyfotografovat. Asi po dvaceti minutách nastal čas k propagační jízdě do Hrušovan u Brna.


První jihomoravský RegioPanter v Hrušovanech u Brna © Karel Furiš

Odtud byli účastníci akce dopraveni autobusy na zámek v Židlochovicích, kde došlo k dalšímu významnému aktu: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek v pátek 20. června 2014 podepsal Memorandum o podpoře modernizace, elektrizace a výstavby tratí Hrušovany u Brna – Židlochovice, Šakvice – Hustopeče a Lhota Rapotina – Boskovice, píše se na portálu JMK, kde najdete i příslušnou tiskovou zprávu.   


První RegioPanter v Brně © Karel Furiš
 

Galéria

Súvisiace odkazy