Upršená sobota v Tisovci aneb Letošní první jízda na zubačce

30.5.2015 8:00 Ing. Marek Vojáček a Ing Martin Řezáč

Upršená sobota v Tisovci aneb Letošní první jízda na zubačce

Slovenská ozubnicová trať Tisovec – Pohronská Polhora se od loňského roku může pyšnit funkční parní ozubnicovou lokomotivou 4296, která sice dříve sloužila v Rumunsku, ale je konstrukčně příbuzná strojům řady 403.5, které na tisovecké zubačce původně sloužily. V současnosti se tedy jedná o jedinou normálněrozchodnou ozubnicovou železnici s parním provozem v Evropě.

První letošní příležitost svézt se zubačkou se vyskytla v sobotu 2. května, a proto jsme se tedy vydali z Čech na střední Slovensko.

 

 


Motivem výstavby železnice z Podbrezové do Tisovce zprovozněné v roce 1896 byla hlavně potřeba propojení místních železáren. Protože trasa překonává hřeben Slovenského Rudohoří, byla v úseku Pohronská Polhora – Tisovec Bánovo, kde sklon trati dosahuje hodnot kolem 50 ‰, navržena dvoulamelová ozubnice systému Abt. Vrcholová stanice v sedle Zbojská se nachází ve výšce 725 m.n.m. Celková délka dvou ozubnicových úseku (každý na jedné straně horského hřebene) je 5,836 km. Původně na trati sloužily stroje inventárních čísel 4281 až 4284 dodané lokomotivkou ve Floridsdorfu, později u ČSD označené řadou 403.5. Tolik jen na úvod trochu historie.

V současné době skomírající osobní dopravu zajišťují převážně motorové vozy řady 812 a nákladní doprava není na úseku Pohronská Polhora –Tisovec provozována vůbec. Parní lokomotiva 4296 se v Tisovci nachází od loňského roku, kdy byla dokončena její kompletní rekonstrukce. Stroj byl vyroben v roce 1907 v lokomotivce ve Floridsdorfu pro dnes již zrušenou trať Caransebes – Subcetate v dnešním Rumunsku. Tam dlouhá léta sloužil pod označením 40.006 a na Slovensko byl přivezen v roce 2002.


M 240.0039 a zubačka 4296 před výtopnou v Tisovci © Ing. Martin Řezáč

Onen den jsme se vydali do Tisovce ranním vlakem (Os 6751) z Brezna, kde jsme se ubytovali předchozího dne večer. Již cestou z hotelu na zastávku Brezno mesto poprchávalo a obloha byla zatažená, což nevěštilo nic dobrého, ale doufali jsme, že se situace aspoň nezhorší, když už vyhlídky na zlepšení byly očividně beznadějné.

Při příjezdu do Tisovce bylo již možné spatřit před depem parní lokomotivu 4296 právě připravovanou na letošní první zvláštní jízdu. Vzhledem k tomu, že odjezd zvláštního vlaku se měl uskutečnit až téměř za 2 hodiny, měli jsme možnost si tento skvost důkladně prohlédnout, byť nám vše poněkud kazil slabý ale neustávající déšť. Při sestavování zvláštního vlaku na chvíli vyjel z depa i motorový vůz M240.0039, který vytáhl soupravu historických vozů. 


Posun s historickou soupravou © Ing. Marek Vojáček

S blížícím se odjezdem se začalo nádraží postupně zaplňovat lidmi, kteří si tuto příležitost svézt se parním vlakem na zubačce také nechtěli nechat ujít. I přes nepřízeň počasí se parní vlak zaplnil téměř do posledního místa a přesně podle jízdního řádu se v 9.00 rozjel ve směru Zbojská.


Zastavení ve stanici Tisovec Bánovo © Ing. Marek Vojáček

V stanici Tisovec Bánovo proběhla několikaminutová zastávka. Tady nás také dojel doprovodný vlak s karkulkou 726.082-1, který nás potom celou cestu následoval s mírným odstupem. Krátce za stanicí již začíná ozubnicový úsek vedoucí až k přejezdu u zastávky Zbojská salaš, kde zastavují jen zvláštní historické vlaky.


Viadukt pod Dielom © Ing. Martin Řezáč

Po více než hodině jízdy náš vlak dorazil do vrcholové stanice Zbojská. Tady byla sice jen čtvrthodinová přestávka do odjezdu zpět, ale to stačilo na prohlídku stanice, kde se například stále nachází kolejová váha.


Zbojská © Ing. Marek Vojáček

Na cestu dolů se opět nejprve vydal parní vlak následovaný doprovodným vlakem s karkulkou. Vzhledem k tomu, že jsme se postavili na plošinu posledního vozu, naskytla se nám možnost zajímavých pohledů na následný vlak s karkulkou obzvláště na dvou velkých viaduktech, které se na trase vyskytují.


Začátek ozubnice za stanicí Tisovec Bánovo © Ing. Martin Řezáč

Po příjezdu zpět do Tisovce déšť značně zesílil, takže nám nezbylo nic jiného než se schovat v čekárně, než se situace aspoň trochu zlepší. Na cestu zpět do Brezna jsme museli použít autobus, protože vlak jel až po čtvrté odpoledne a my měli ještě další plány na zbytek dne. Po mírném zeslábnutí deště jsme vydali do centra Tisovce na autobus do Brezna.


Po návratu z první jízdy © Ing. Marek Vojáček

Na závěr bychom rádi poděkovali všem, kteří se podíleli a podílejí na tom, že na tisovecké zubačce jezdí parní vlak. Je to úžasné, že se něco takového podařilo, a všechny železniční fandy vyzýváme: přijeďte se do Tisovce aspoň jednou v životě podívat, určitě to stojí za to.

Odkazy:

  1. Zubačka Tisovec - Pohronská Polhora - zubacka.sk
  2. Ozubnicová železnica Tisovec - Pohronská Polhora - Múzejno-dokumentačné centrum
  3. Ozubnicová železnice Tisovec - Pohronská Polhora na www.zubacky.deg.cz 

Úvodní snímek: Parní lokomotiva 4296 v Tisovci © Ing. Marek Vojáček

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy