Výstava vláčikov v Nitre

24.8.2015 8:00 Miroslav Sekela

Výstava vláčikov v Nitre

Stáva sa už tradíciou, že jedenkrát v roku si v obchodnom centre Mlyny v Nitre dajú nadšenci modelovej železnice, na výstave železničných modelov. Tá tohtoročná, pod názvom Výstava vláčikov, sa začala v sobotu 22. augusta a potrvá do nedele 30. augusta.

 

 

 

 

 

 

Na všetkých podlažiach obchodného centra sa väčšie, či menšie koľajiská. Hneď pri hlavnom vstupe sa nachádzajú modulové koľajiská Klubu železničných modelárov z Bojníc a Klubu modulovej železnice Hôrky.

Obe modulové koľajiská, jedno v mierke H0, druhé v mierke TT, sú rozmerovo najväčšou expozíciou na výstave. Dokopy dosahujú moduly dĺžku okolo 100 metrov. Moduly verne zobrazujú niektoré stanice a zastávky, na sieti ŽSR. Z vtáčej perspektívy vyzerajú mnohé stanice akosi inak, ako je človek zvyknutý pri pohľade z vlaku. Veľmi pekne pôsobia aj precízne vymodelované krajinky a rôzny výjavy zo života okolo tratí.


Modelové koľajiská rozmiestnené na prvom a druhom podlaží prišli do Nitry predstaviť maďarskí modelári. Nechýbajú modelové stoly a koľajiská zobrazujúce úzkorozchodnú železnicu, banskú železnicu, záhradnú železnicu, ktoré dopĺňajú elektrifikované, aj neelektrifikované hlavné trate.


Oproti minuloročným výstavám je tu podľa menší počet koľajísk. Osobne mi napríklad chýba modelová železnica z Lega, či modelový stôl zobrazujúci systém MHD.


Ale aj napriek tomu, je na čo pozerať a čí sa kochať. Jednoznačne odporúčam túto výstavu navštíviť. 

Obchodné centrum Mlyny je zo stanice vzdialené cca 15 minút chôdze, taktiež je možné využiť linky mestskej dopravy odchádzajúce spred železničnej stanice.

Galéria

Súvisiace trate