Přestavba železniční stanice Český Těšín

1.12.2015 8:00 Karel Furiš

Přestavba železniční stanice Český Těšín

Již druhým rokem sleduji rekonstrukci těšínského nádraží. Na počátku to vypadalo z pohledu cestujícího tak, že se nic neděje. Jenže opak byl pravdou a kolem kolejí a v kolejišti se začalo kopat, měnila se kabeláž a postupně i kolejiště samotné. Později došlo také na výměnu trakčního vedení a hned po tom nastalo bourání starých nástupišť a postupné budování nových.

 

 

 

 

Někdy jsem sledoval přestavbu jen z vlaku při jízdě na Slovensko a jindy zase přímo navštívil místo, abych tam zdokumentoval veškeré dění. Vzniklo tak několik videi a velké množství fotografii, ze kterých předkládám jen malou část, abych nikoho nenudil spoustou podobných záběrů. O přestavbě samotné se rozepisovat nebudu, informace si čtenáři najdou v přiložených odkazech, kde je celkem vše podstatné napsáno. To, že při takové rozsáhlé rekonstrukci se buduje téměř všechno nově, asi většina z nás ví. Zastaralé zabezpečovací zařízení a to ostatní, co souvisí s provozem.


Podoba těšínského nádraží ze dne 7.2.2008 © Karel Furiš

Ke svým obrázkům statickým i pohyblivým přidám jen pár postřehů. Těšínská nástupiště už delší dobu volala po obnovení. Byla tam spousta holubů a místy nebylo možné šlápnout na čistější povrch. Ono i na novém nástupišti jsem už zahlédl tyhle krysy s křidly a dokonce jsem viděl, jak si je tam cestující vykrmují. Pak se diví, jak je možně, že podlaha na nástupišti je jak někde v kravíně. Velký problém byl s uzavřením podchodu, který nejen zajišťoval přístup k nástupištím, ale spojoval i dvě časti města.


Úrovňové cestování přes koleje dne 16.3.2015 © Karel Furiš

Tak se stávalo, že na rozestavěných peronech se pohybovaly i osoby, které jen procházely na druhou stranu města. Někteří takovíto hazardéři přitom dokonce neslezli ani z kola a vesele si to uháněli po nástupišti mezi cestujícími a kolem projíždějících vlaků. Mnoho lidí také nerespektovalo obcházení budovy k frýdeckému nástupišti a cestu si zkracovalo přes koleje, kde hrozilo nebezpečí úrazu. Snad se zde během přestavby nestala nějaká vážnější nehoda. To, co jsem zde občas viděl, moc daleko od nějaké mimořádné události nebylo.


Stav prací dne 6.7.2015 © Karel Furiš

Někteří cestující po přestavbě peronů kritizují velice krátké přístřešky. Já se naopak domnívám, že jsou tamním potřebám naprosto dostačující. Podobná a nebo i větší města v České republice nemají přístřešky a ani nástupiště s podchodem vůbec. V Českém Těšíně je velká frekvence cestujících jen ráno, v době dojíždění do škol a do zaměstnání, a pak odpoledne, při cestování zpět. Jinak těšínské nádraží neoplývá moc velkým provozem, a to se určitě nezmění ani tím, že se zavedou či prodlouží některé vlaky až do Těšína polského.


Těšínská nástupiště dne 14.11.2015 © Karel Furiš

Videa:

  1. Český Těšín nástupiště - YouTube
  2. Český Těšín nádraží - YouTube
  3. Výluka Český Těšín - YouTube
  4. Rekonstrukce nádraží Český Těšín - YouTube
  5. Rozkopané nádraží - YouTube
  6. Stanice Český Těšín - YouTube
  7. Stanice Český Těšín - YouTube
  8. Stanice Český Těšín - YouTube
  9. Stanice Český Těšín - YouTube
  10. Český Těšín - YouTube

Prameny a odkazy:

  1. Český Těšín – Wikipedie
  2. Přestavba železniční stanice Český Těšín je v plném proudu na webu SŽDC
  3. Rekonstrukce železniční stanice Český Těšín na stránce časopisu SILNICE ŽELEZNICE

Úvodní snímek: Přestavba stanice Český Těšín dne 5.8.2015 © Karel Furiš

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy