Parný vlak na trati 125 ŽSR

1.2.2016 8:00 Kamil Korecz

Parný vlak na trati 125 ŽSR

Pri príležitosti osláv 70. výročia otvorenia trate Púchov - Horní Lideč bol medzi jej koncovými stanicami vypravený mimoriadny „medzištátny“ parný vlak. Nestalo sa tak prednedávnom, ale ešte v roku 2007, konkrétne dňa 12. mája. Dnes vám prinášame malé obzretie za touto (ne)všednou akciou, keďže sa tak zásahom „vyššej moci“ nestalo bezprostredne po nej.

 

 

 

 

Zárodok tejto krátkej reportáže vznikol dva dni po akcii samotnej, no riadením osudu a vyčíňaním spamového filtra sa k vám, vážení čitatelia, dostáva až dnes. Medzičasom sa kvalita nasnímaných fotografií kompozične ani technicky nezlepšila, ale mnohé veci na nich zachytené stali sa minulosťou. Modernizácii podľahla stanica v Púchove, rekonštruovaný bol aj tunel pri Střelnej.


Stav Střelenského tunela pred opravou © Kamil Korecz

Konvoj historických vozidiel sa z Vrútok do Púchova pohol o siedmej hodine rannej. Všetky cestovné lístky na mimoriadny vlak obdržali obce pozdĺž jubilujúcej trate, takže pre radového železničného fanúšika neboli k zohnaniu. Rozhodol som sa preto konvoj aj mimoriadny vlak „prenasledovať“ pravidelnými spojmi a síce R 600 Ružín a Os 3274. Parný vlak na svojej vtedajšej ceste stál vo viacerých staniciach a zastávkach, kde bol pre účastníkov pripravený kultúrny program. Vďaka týmto dlhším prestojom ho bolo možné predbehnúť pravidelnými spojmi.


Súpravový parný vlak vchádza do žst. Púchov © Kamil Korecz

V tejto mini fotoreportáži by som sa chcel s vami, čitateľmi magazínu VLAKY.NET, podeliť o niekoľko dnes už takmer historických fotiek z tejto mimoriadnej jazdy. Všetky podrobnejšie informácie o jazde samotnej a aj hŕstka fotiek ležia uschované v dobovej pozvánke a diskusii k nej.


Požiarny vlak pred odchodom zo žst. Horní Lideč © Kamil Korecz

Odkazy:

  1. Železniční trať Hranice na Moravě – Púchov – Wikipedie
  2. Železničná trať Hranice na Morave – Horní Lideč – Púchov - Wikipédia
  3. Železničná trať Púchov – Horní Lideč - Wikipédia
  4. Aká budeš, modernizovaná železničná stanica Púchov – Železnica - Inžinierske stavby - www.asb.sk
  5. Dokončení rekonstrukce Střelenského tunelu přineslo pozitiva i pro cestující – tlačová správa SŽDC

Úvodná snímka: Parný vlak prichádza do Střelnej © Kamil Korecz

Doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-125: Púchov - Strelenka - Horní Lideč (CZ)

Súvisiace odkazy