Žraloci se podívali na Moldavu

7.2.2016 8:00 Marek Vojáček

Žraloci se podívali na Moldavu

Železniční trať č. 135 Most – Moldava v Krušných horách, někdy též označovaná jako Teplický Semmering, sloužila v době svého vzniku před více než 130 lety hlavně přepravě hnědého uhlí z Mostecké pánve do Saska. V běhu času se však situace postupně měnila, spojení z Moldavy do Saska bylo po 2. světové válce zrušeno, v současnosti jezdí na Moldavu pouze osobní vlaky, a to jen během zimní a letní sezóny nebo o víkendech.

 

 

 


Rekreační charakter dopravy v posledních letech příliš nenahrával nasazování moderních vozidel a na Moldavu tak zajížděly převážně motorové vozy řady 810. Letos ale nastala historická změna a na Moldavu bude možné se svézt i vozidly odpovídajícími standardům 21.století, byť je to realizováno ve velmi omezené míře.

Ústecký kraj objednal v GVD 2016 jeden pár Os 26850 / Os 26851  Ústí n/L hl.n. – Moldava v Krušných horách a zpět, na který je nasazována dvojice jednotek RegioShark řady 844. Bohužel v poznámce jízdního řádu je omezena jízda pouze na 1.,2.,15. a 16.2. (jarní prázdniny okr. Teplice a Ústí n/L), ale i tak je to zajímavý počin.


Na 1. úvrati v Louce u Litvínova © Marek Vojáček

Jako domorodec jsem si nemohl nechat tuto událost ujít a zúčastnil jsem se první oficiální jízdy „žraloků“ na Moldavu dne 1.2.2016. Po půl deváté ráno jsem již čekal na 2.nástupišti teplického hlavní nádraží na Os 26850 Ústí n/L hl.n. – Moldava v Kr.h, na němž byly ten den nasazeny jednotky 844.025-7 a 844.029-9. Přestože počasí nebylo zrovna příznivé, prakticky celý den slabě pršelo, vlak byl poměrně obsazený. Kolem trati bylo možné pozorovat spoustu fotografů se svými nažhavenými fotoaparáty, někteří z nich tento netradiční vlak i honili autem.


Na 2. úvrati v Dubí © Marek Vojáček

Ve stanici Osek město, kde už se běžně nekřižuje, bylo nutné vykřižovat se s protijedoucím Os 26801. V Dubí se pak úvraťovalo přes zadní zhlaví, takže tu byl další prostor udělat si pár fotek. Po příjezdu na Moldavu byli „žraloci“ zaparkováni na zhlaví u státní hranice, aby uvolnili nástupiště „pravidelnějším“ vlakům, neboť návrat měl být až ve čtyři odpoledne.

Vzhledem k tomu, že jsem nemohl čekat až do odpoledne na návrat „žraloků“ dolů, s omezeným časem, který mi zbýval, jsem se pěšky vydal po zrušené trati do první německé stanice Hermsdorf-Rehefeld. Ta je od stanice Moldava vzdálena necelé 3 km. Ve stanici Hermsdorf-Rehefeld jsem trať opustil, překročil hraniční Jelení potok a po asi 1,5 km chůze přes kopec došel do vesnice Moldava. Odtud mě odvezl zpět do Teplic autobus linky 493 DÚK.

Odkazy:

  1. Klub přátel Krušnohorské železnice - Krušnohorská železnice Most - Dubí - Moldava, kulturní památka
  2. Moldavská horská dráha – Wikipedie
  3. Doprava Ústeckého kraje (DÚK)
  4. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: „Žraloci“ v žst. Moldava v Krušných horách © Marek Vojáček

Galéria

Súvisiace odkazy