Arriva rozjíždí vlaky z Prahy do Benešova a Trenčína

27.2.2016 8:00 Jiří Řechka

Arriva rozjíždí vlaky z Prahy do Benešova a Trenčína

Dne 29.2.2016 zahajuje společnost Arriva provoz spěšných vlaků na lince mezi Prahou a Benešovem. Ve čtvrtek 25.2.2016 se uskutečnila prezentační jízda nových spojů motorovou jednotkou 845.001/945.001, která bude zajišťovat provoz. Pozvánku na ni obdržela také redakce magazínu VLAKY.NET, a tak jsem se akce coby její pražský reportér zúčastnil.

 

 

 

 

V elektronické zprávě, která pozvánku doprovázela, mimo jiné stálo: Arriva začne od pondělí 29. února vypravovat na železniční linku Praha – Benešov vlastní rychlé příměstské vlaky. V pracovní dny pojede v každém směru sedm nových spěšných vlaků, které rychle propojí Benešov, Čerčany, Sehnohraby a Mnichovice s Prahou. Zveme vás na neformální tiskovou konferenci na palubě vlaku, při které Vám Arriva představí všechny detaily nové vlakové linky a budete mít možnost vlak, který do Benešova začne jezdit, otestovat. Samotná pozvánka obsahovala i zmínku o víkendových expresech, které za týden začnou jezdit mezi Prahou a Trenčínem:


Pozvánka na prezentační jízdu (kliknutí do náhledu ji otevře ve formátu PDF)

Společnost Arriva Transport ČR zastupoval její generální ředitel Ing. Daniel Adamka, dále ředitel Arriva vlaky Ing.Jiří Nálevka a externí spolupracovník společnosti Aleš Petrovský. Moderátorem byl Ing. Ondřej Kubala ze společnosti Ewing Public Relations, která zajišťuje pro Arrivu v názvu uvedené služby. Mezi pozvanými hosty byla i starostka Mnichovic Mgr. Petra Pecková. V úvodu Ing. O.Kubala přivítal všechny hosty a představil zástupce společnosti Arriva, kteří podali příslušné informace o zahájení provozu na této lince. Jako první promluvil generální ředitel společnosti Arriva Transport ČR Ing. Daniel Adamka.


845.001/945.001 jako Sp 10707 Praha hl.n. – Benešov ve výchozí stanici © Jiří Řechka

Přivítal přítomné hosty a řekl, že tato trať byla vybrána po zkušenostech, které byly získány z dřívějšího provozu. Tato trať má podle společnosti dopravní potenciál, který snad bude využíván, umožní cestujícím zejména z Čerčan, Senohrab a Mnichovic, kde vlak bude zastavovat, rychlejší spojení s Prahou. Bude jezdit sedm párů spěšných vlaků, začínají po páté hodině ranní z Benešova. Jízdní doba bude 53 minut. Při zmínce, že vlaky budou zastavovat v Mnichovicích, přivítal starostku Mnichovic, a řekl, že je rád, že si může vyzkoušet vlak ještě před oficiálním zahájením provozu. Pro cestující z Benešova se nabízí další spojení do Prahy.


Hovoří generální ředitel Arriva Transport ČR Ing. Daniel Adamka © Jiří Řechka

Cestujícím se nabízí rychlejší spojení třeba do Stránčic či do Hostivaře, kam se v současné době dostanou jen osobním vlakem. Strategie společnosti není založená pouze na této lince, pokud bude zájem, může dojít k rozšíření této služby dovezením dalších vozidel a případně k prodloužení této linky třeba do Vlašimi. Zmínil se, že se 5. března rozjíždí také víkendové spojení Prahy a Trenčína, ale ve stádiu úvah jsou i další vlaky. Řekl, že cestujícím jsou k dispozici zásuvky pro dobíjení jejich elektronických zařízení. Ve vlaku je také nainstalován barel s vodou pro samoobslužné použití cestujícími, což je ekologičtější, než rozdávat plastové lahve s vodou.


Ekologicky distribuovaná voda © Arriva

Druhým řečníkem byl ředitel Arriva vlaky Ing. Jiří Nálevka. Přítomné seznámil s cenovou politikou společnosti. Řekl, že se snažili nabídnout na obou linkách ceny jízdného, které jsou na úrovni autobusové dopravy. Základní jízdné do Benešova je 50 kč, jízdné do Trenčína je 350 Kč jedním směrem. Z těchto cen budou poskytovány různé slevy. Třeba pro držitele průkazů ZTP a ZTP/P sleva 75%, pro studenty ve věku 15 - 26 let až 45%, studenty s ISIC kartou 10% a další slevy. Na lince se bude nabízet výhodné týdenní nebo měsíční jízdné. Podrobné informace k cenám jsou jak na webu dopravce, tak také pod tímto textem v odkazech.


Slovo má ředitel Arriva vlaky Ing. Jiří Nálevka © Jiří Řechka

Jízdenky lze zakoupit přes e-shop Arriva, přičemž není nutný jejich tisk, stačí ukázat průvodčímu jenom číslo rezervačního kódu. Tyto jízdenky nejsou vázány na konkrétní spoj. Při internetovém nákupu bude jízdenka na tuto linku o 5 Kč levnější. Bez jakékoliv přirážky bude možné si zakoupit jízdenku ve vlaku. Co se týče služeb, bude společnost jako jediná soukromá nabízet přepravu kol, přeprava kočárků bude zdarma. Pro linku Praha - Benešov je stanovena cena za kolo a za psa ve výši 10 Kč. Ing. Jiří Nálevka seznámil přítomné také se základními parametry zatím jediné motorové jednotky, kterou jeho společnost provozuje.


Interiér motorové jednotky 845.001/945.001 © Jiří Řechka

Byla vyrobena na konci osmdesátých let v Německu, kde do roku 2012 jezdila u společnosti DB Regio. Od ní byla společností Arriva zakoupena a převezena do ČR, kde se podrobila rozsáhlé renovaci interiéru a také vnějšího laku. Byla nasazena na lince Praha - Kralupy nad Vltavou v roce 2013. Jednotka je vybavena systémem nuceného větrání a vakuovými toaletami. Zdůraznil, že došlo k výměně sedadel, které jsou o pět centimetrů širší, jak standardní sedačky. Sedadla jsou polohovatelná, takže nabídnou větší pohodlí zejména na lince do Trenčína. Ve vlaku se také nachází oddělená klidová zóna.


Klidová zóna motorové jednotky 845.001/945.001 © Jiří Řechka

S palubním servisem seznámil přítomné hosty Aleš Petrovský. Připomněl možnost bezplatného osvěžení z barelu s pitnou vodou, na toaletách, které jsou polepeny tapetou a jsou provoněné, je k dispozici drobné osvěžení v podobě žvýkaček a bonbonů. Vlak je vybaven vysokorychlostním WIFI připojením. Palubní prodej bude formou minibaru, který byl vyroben na míru pro tuto jednotku. Nabídka bude odlišná pro linku do Benešova a pro linku do Trenčína. Na dálkové lince se budou nabízet i horké nápoje. Minibar bude nabízet také hygienické potřeby, např. papírové kapesníčky, zubní pastu a kartáček, sadu na holení a další.


Dětský kufřík a doplňkový sortiment © Jiří Řechka

Pro děti jsou určeny čtyřsedačky, stolky budou mít polepy a bude možné si zapůjčit dětský kufřík, kde budou hry pro děti. Budou se také, zejména pro železniční fanoušky, prodávat předměty s logy společnosti, deštníky, tužky, lahve. Jako zajímavost byla prezentována jedna součást služebního oblečení stevardů, a sice kšandy. Jak bylo poznamenáno, žádná jiná společnost je nepoužívá. Po skončení této prezentace byla požádána o slovo starostka Mnichovic Mgr. Petra Pecková. Ta vyjádřila radost, že se na trati objevil nový dopravce a jeho vlaky budou zastavovat právě v Mnichovicích.


Starostka Mnichovic Mgr. Petra Pecková © Jiří Řechka

Poznamenala, že již v roce 2013 psala dopis tehdejšímu řediteli společnosti Arriva, jestli mohou její vlaky zastavovat v Mnichovicích. Řekla, že cestující jezdili do Stránčic autobusem a odtud teprve vlakem. Takže i pro obyvatele Mnichovic dojde k rychlejšímu spojení s Prahou. Jak řekla, je ráda, že se Arriva o toto spojení pokusila na svoje podnikatelské riziko a že se snad povede zařadit toto spojení do pražské integrované dopravy. Popřála Arrivě hodně spokojených cestujících a ať se jí daří. Po paní starostce ještě generální ředitel Ing. Adamka vysvětlil, proč vlak bude zastavovat právě ve zmíněných Mnichovicích, Čerčanech a Senohrabech.


Trať ze zadního stanoviště jednotky Arriva © Jiří Řechka

V těchto stanicích kromě osobních vlaků žádné jiné nezastavují, a tak je to pro místní obyvatele možnost rychlejšího spojení do Prahy, navíc jsou to tedy další cestující pro tento vlak. Tím byla oficiální část prezentační jízdy ukončena. Poté byl již prostor pro individuální dotazy. Já jsem se zeptal ředitele Ing. Nálevky, zda se počítá s případnou slevou na jízdném i pro důchodce. Jak mi bylo řečeno, tak zatím ne, může se to ale změnit, bude záležet na okolnostech, na poptávce. A ještě jsem se zeptal generálního ředitele Ing. Adamky jaké má pocity z dnešní jízdy.


845.001/945.001 v Benešově © Jiří Řechka

Odpověděl, že má pocit dobrý, protože se čtyři nepozvaní cestující svezli do Benešova a čtyři zpět, aniž by šlo o pravidelný spoj uvedený v jízdním řádu.. Je přesvědčený, že se lince bude dařit. Po několika minutovém zastavení v Benešově se vlak vydal na zpáteční jízdu do Prahy. Po cestě byly dvě zastávky, v Čerčanech a v Praze-Hostivaři, které byly využity pro zhotovení snímků vlaku ve stanici. Jako takovou malou zajímavost se chci zmínit o tom, že cesta vlaku byla vedena z důvodu výluky přes vršovický ranžír. Příjezdem na hlavní nádraží byla prezentační jízda ukončena.


845.001/945.001 opět na pražském hlavním nádraží © Jiří Řechka

A v sobotu 5. března se před 8. hodinou a 40. minutou ranní opět do prostor železniční stanice Praha hlavní nádraží vrátím a (aspoň doufám) nastoupím do stejného vozidla – abych se jím vydal na jeho první pravidelnou jízdu po trase přes Olomouc, Přerov, Staré Město u Uherského Hradiště, Uherský Brod a Trenčianskou Teplou do Trenčína. Vzhledem k tomu, že pochopitelně hodlám z této cesty připravit a zveřejnit reportáž, nevěnoval jsem tentokrát oné mezistátní lince, která po dlouhém čase obnoví kdysi živou dálkovou dopravu přes Vlárský průsmyk, takovou pozornost, jakou by si zasloužila. O ní tedy až někdy během přespříštího týdne …


Nová dálková linka čeká na své cestující © Arriva

Odkazy:

  1. Arriva – Wikipedie
  2. ARRIVA TRANSPORT Česká republika a.s. – oficiální stránky
  3. ARRIVA vlaky – Wikipedie
  4. ARRIVA vlaky s.r.o. – oficiální stránky
  5. Arriva zveřejnila ceník svých vlakových spojů a spustila předprodej jízdenek - tisková zpráva z 22.2.2016 ve formátu PDF
  6. V pondělí poprvé vyjedou nové spěšné vlaky do Benešova – tisková zpráva z 25.2.2016 ve formátu PDF
  7. Spěšný vlak Benešov – Praha – leták ve formátu JPG
  8. Jízdní řád a ceník vlaků Benešov - Praha ve formátu PDF
  9. Nabídka na palubě – leták pro linku Benešov – Praha ve formátu JPG
  10. Jízdní řád a ceník vlaků Trenčín - Praha ve formátu PDF
  11. Arriva vyjíždí. Navoněná, bez palmového oleje a se žvýkačkami na záchodě - iDNES.cz
  12. Motorová jednotka 845 – Wikipedie

Úvodní snímek: Motorová jednotka při prezentační jízdě v Čerčanech © Jiří Řechka

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy