Lokomotivy belgických železnic řady 12 v České republice

11.3.2016 8:00 Pavel Stejskal

Lokomotivy belgických železnic řady 12 v České republice

V roce 1986 vyrobila firma La Brugeoise et Nivelles SA Brugy (BN) 12 elektrických rychlíkových lokomotiv pro Národní společnost belgických železenic (SNCB). Elektrickou část dodala firma SA Ateliers de Constructions Electriques de Charleroi (ACEC). Jedná se o čtyřnápravové stroje s uspořádáním pojezdu Bo´Bo´, schopné provozu na napěťových systémech 3000 V stejnosměrných a 25 KV / 50 Hz, používaných i na síti SŽDC.

 

 

 


Maximální rychlost je 160 km/h, výkon 3 130 kW a hmotnost lokomotiv je 85 tun. Lokomotivy byly v provozu do roku 2012, pak byly odstaveny a nabídnuty dalším zájemcům v železniční dopravě. V dubnu 2013 se lokomotiva číslo 1203 objevila v České republice, kde se podrobila přístupovým zkouškám k provozu na síť Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). O lokomotivy projevili zájem někteří dopravci, jezdící po jejích kolejích, konkrétní zájemce se však tají.


Lokomotiva 1205 SNCB  ve společnosti 753.762-4 ČDC © Pavel Stejskal

Zbývajících 11 strojů bylo v noci z 6. na 7. března 2016 dopraveno z pohraniční přechodové stanice Děčín do České Třebové, kde byl přes den konvoj odstaven, aby pak večer 7. března pokračoval do ČMŽO Přerov. Zde budou lokomotivy uvedeny do provozního stavu, přizpůsobeny k provozu na tratích SŽDC a po schválení do provozu pak předány novému vlastníku. Na našich kolejích se tak v budoucnu objeví zajímavé a svým původem i vzhledově na naše poměry poněkud zvláštní, až kuriózní lokomotivy.


Stanoviště lokomotivy 1205 SNCB  © Pavel Stejskal

Odkazy:

  1. Série 12 (SNCB) — Wikipédia
  2. SNCB řada 12 – Wikipedie
  3. Locomotives de la série 12 – podrobná stať s popisem, technickými daty, dislokací a snímky (francouzsky)
  4. Belgický stroj řady 12 na návštěvě v Česku – aktualita na SPŽ
  5. Belgické lokomotivy míří do Česka, hodí se soukromým dopravcům - ŽelPage
  6. Société nationale des chemins de fer belges — Wikipédia

Úvodní snímek: Konvoj lokomotiv řady SNCB v České Třebové © Pavel Stejskal

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy