Dvojkoľajka Viedeň - Bratislava

13.3.2016 8:00 Jozef Dorko

Dvojkoľajka Viedeň - Bratislava

Cesta k rýchlejšiemu a ekologickejšiemu cestovaniu medzi hlavnými mestami Rakúska a Slovenska bude ešte dlhá. No potešujúce je, že sa minulý mesiac konečne začalo s realizáciou prvej časti projektu. Ide o zdvojkoľajnenie a elektrifikáciu úseku medzi zastávkami Wien Erzherzog Karl-Straße a novou zatiaľ nepoužívanou zastávkou Wien Aspern.

 

 

 

 

Na mape sa tento úsek dá ohraničiť aj ulicami Stadlauer Straße a Krcalweg. Nedávno som si bol pozrieť zastávku metra linky U2 Aspern Nord. Budova stanice má v budúcnosti slúžiť ako prestupný terminál medzi železnicou a viedenskou hromadnou dopravou. Práve súčasťou tohto terminálu bude aj spomínaná železničná zastávka Wien Aspern, ktorá nahradí dočasnú stanicu Wien Hausfeldstraße.


Pohľad smerom na Viedeň, v diaľke vidno mrakodrapy. V súčasnosti sa tiež buduje lávka
pre peších ponad trať © Jozef Dorko

Všimol som si, že už prebehlo klčovanie a výrub drevín. Na fóre fanúšikov viedenskej MHD som našiel aj fotku úradného oznámenia, kde rakúske železnice informujú o presnom termíne týchto prác: 15.2.2016 - 29.2.2016. Momentálne sa tiež stavia lávka pre peších ponad železničnú trať. Na fotke vidno aj nové zatiaľ nevyužívané nástupište.


Vyklčovaný pás drevín, kde by mala pribudnúť druhá koľaj. Vpravo vidno doprava sa
stáčajúci viadukt metra smerujúceho do novovybudovanej viedenskej štvrte Seestadt
Aspern © Jozef Dorko

Medzi piliermi lávky pre peších a starou koľajou je dosť úzky priestor. Som zvedavý ako sa tam zmestí ďalšia koľaj a ešte druhé nástupište. Odfotená informačná tabuľa podľa môjho názoru trochu zavádza, keď na jednej strane uvádza, že stavba má byť ukončená v decembri 2018, no nijako nenaznačuje, že ide zatiaľ len o prvú fázu projektu. Na stránke rakúskych železníc alebo aj ministerstva dopravy sa totiž hovorí o ukončení v roku 2030.


Informačná tabuľa pred stanicou Wien Aspern © Jozef Dorko

Súvisiace trate

  • ŽSR-100: Bratislava - Devínska Nová Ves - Marchegg (AT)

Súvisiace odkazy