Mimořádné „Cyklohráčky“ do železničního muzea Zlonice

17.10.2016 8:00 Ing. Tomáš Čech Zdroj: Klub Železničního muzea Zlonice

Mimořádné „Cyklohráčky“ do železničního muzea Zlonice

Na poslední dva říjnové víkendy prodlouží zlonické železniční muzeum otvírací dobu až do 17 hodin. Jeho malodráha bude v provozu nejen v sobotu, ale i o nedělích a v den státního svátku. Celkem pětkrát se do něj totiž vydá z Prahy Cyklohráček zcela unikátně podél Vltavy a dále nejstarší podřipskou lokálkou.

 

 

 

 


Ve dnech 22., 23., 28., 29. a 30. října vyjede z pražského Masarykova nádraží odpolední Cyklohráček do svého cíle neobvyklou trasou. Vydá se z Masarykova nádraží podél řeky Vltavy do Kralup a dále nejstarší podřipskou lokálkou ve směru Zlonice. K návštěvě železničního muzea jej tak budou unikátně moci využít i cestující z Roztok, Kralup a Straškova.

Na nebývalý zájem rodin s dětmi železniční muzeum, sídlící ve zlonické části Lisovice, necelý kilometr od nádraží - reaguje představením právě dokončeného parku s fontánou a lavičkami, kde rodiče s dětmi najdou klid po odpočinek. Pro uspokojení cestujících mimořádných vlaků bude otevřeno od 9 až do 17 hodin.

Také historická malodráha, která návštěvníky vozí v sobotu, bude v provozu mimořádně o nedělích a ve svátek. Pro návštěvníky muzea, kteří se do Lisovic vypraví individuálně, je dále připraven krátký výlet Cyklohráčkem ze Zlonic do Slaného a zpět. Vláček plný her vyrazí ze Zlonic ve 14:58, zpět ze Slaného v 16:47.

Klub Železničního muzea Zlonice je neziskovou organizací registrovanou u Ministerstva vnitra České republiky jako občanské sdružení. Jeho hlavním posláním je záchrana železničních exponátů, jejich shromažďování ve Sbírkovém fondu Železničního muzea Zlonice a budování a provozování stálé expozice muzea. Na období 20 let (do 31. 12. 2026) má za tímto účelem pronajatý, za symbolickou cenu odpovídající dani z nemovitosti, komplex budov bývalého venkovského sídla zakladatele klobuckého akciového cukrovaru Kašpara Vopršala, které následně vlastnil jeho zeť, předseda vlády ČSR Jan Malypetr. Nový areál muzea se nachází v Lisovicích, části městyse Zlonice.