Lyže a vlaky - jak se to rýmuje?

19.10.2016 8:00 Jiří Řechka

Lyže a vlaky - jak se to rýmuje?

V pondělí 17.10.2016 se konala ve vládním salonku pražského hlavního nádraží tisková konference, která nastínila problémy a cíle lyžařské reprezentace v alpských disciplinách. Pozvána byla i naše redakce a přesto, že vlastně nebyla komentována železnice, byly České dráhy, jako partner tiskové konference, zastoupeny ředitelem odboru osobní dopravy Ing. Jiřím Ješetou.

 

 

 

 

Tiskovou konferenci zahájil Tomáš Haysl, který přivítal všechny přítomné hosty, předsedu OSÚ AD SLČR Aleše Krýzla, ředitele odboru osobní dopravy ČD Ing. Jiřího Ješetu a reprezentační trenéry i závodníky. V úvodu promluvil Ing. Jiří Ješeta, který řekl, že je rád, že České dráhy budou dál spolupracovat a podílet se na aktivitách lyžařů. Připomenul, že německé dráhy ruší noční dopravu, Českým drahám se povedlo po dohodě s kolegy z rakouských a švýcarských drah zajistit přímé noční spojení s Curychem. Ve vlakové soupravě bude řazen jeden lůžkový vůz, který bude na této relaci jezdit denně. Cena jízdenky k sezení ve 2. třídě bude od 520 Kč.


Ing.Jiří Ješeta, ředitel odboru obchodu osobní dopravy ČD © Jiří Řechka

Jako další promluvil předseda alpských lyžařů Aleš Krýzl. Zhodnotil minulou sezónu jako úspěšnou, vyzdvihl úspěšné reprezentanty, Šárku Strachovou, Kryštofa Krýzla, Ester Ledeckou a další. Řekl, že naši reprezentační lyžaři jsou úspěšní na velkých závodech, ale problém je, že není dostatek peněz. Svazu se nedaří v současné době zajistit společného partnera pro reprezentační tým. Některým závodníkům se daří si najít sponzora, a tak se mohou zúčastnit závodů, ale většina reprezentantů nemá ještě sezonu finančně pokrytou. Proto se nemohou některých závodů SP, zejména v USA a Kanadě zúčastnit.


Aleš Krýzl, předseda OSÚ AD SLČR © Jiří Řechka

Reprezentantům pomáhají rezortní střediska Dukla a Centrum sportu MV ČR, ale i ty mají omezené prostředky a ne všichni závodníci jsou v těchto centrech zařazeni. Zmínil se o tom, že v roce 2019 bude v České republice Světový pohár slalomářek. O nadcházející sezoně a plánech promluvil šéftrenér reprezentace Tomáš Bank, zhodnotil přípravu závodnic a závodníků jako dobrou, proběhla bez zdravotních problémů kromě dvou případů. Na prvních závodech bylo dosaženo velmi dobrých výsledků. Uvedl, že velkou posilou by měl být Jan Hudec, který do minulé sezony startoval za Kanadu.


Šéftrenér Tomáš Bank © Jiří Řechka

Také šéftrenéři ženské a juniorské reprezentace zhodnotili přípravu na nadcházející sezonu jakou dobrou, závodnice a závodnici mají předpoklady pro dobré výsledky. Na závěr se jednotlivé reprezentantky a reprezentanti podělili o své pocity před nastávající sezonou. Na závody se těší a věří, že se dokážou prosadit v popředí závodů. Pro závodníky jsou velkou motivací olympijské hry. Zároveň poděkovali svým sponzorům. Na tiskové konferenci zaznělo velmi mnoho detailních údajů, které nejsem schopen dost dobře prezentovat v této reportáži. Kdo se chce dovědět více, jistě mu pomůže aktualita na webu SLČR či jeho tisková zpráva.


Nová kombinéza pro děvčata a její uživatelky © Jiří Řechka

Odkazy:

  1. Pozvánka na tiskovou konferenci alpských lyžařů (formát PDF)
  2. Svaz lyžařů ČR - Oficiální stránky Českého svazu lyžařů
  3. Alpské lyžování – Wikipedie
  4. České dráhy, a.s. – osobní doprava
  5. ČD od nového grafikonu zavedou přímé noční spojení z Prahy přes České Budějovice do Curychu (tisková zpráva ve formátu PDF)

Úvodní snímek: Zátiší propagační z vládního salonku © Jiří Řechka

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy