Ako som sa vydal do Záhorskej Vsi

3.1.2017 8:00 Braňo Lapčík

Ako som sa vydal do Záhorskej Vsi

Keď som išiel za kamarátkou do Zohoru, tak som ešte netušil, že spravím túto krátku reportáž. Nuž cestoval som vlakom, opäť z Malaciek, ale tento raz do Zohoru. Pýtate sa prečo opäť? Pred časom som na tejto stránke nášho internetového magazínu zverejnil príspevok o ceste z Malaciek do Kútov a tento na moje nie príliš dlhé rozprávanie o ceste za robotou tak trochu nadväzuje.

 

 

 

 

Keď som v žst. Zohor vystúpil z vlaku, zazvonil mi mobil. Bola to moja kamarátka z autoškoly, pre ktorú som išiel. Povedala mi, že príde až o 15:30, tak som jej povedal, že ju teda počkám, ale nakoniec to bolo inak. Tu mi svitol dobrý nápad: vedel som, že mi ide vlak do Záhorskej Vsi o 14:45, tak som sa naň vydal, "vyzbrojený" len mobilným telefónom s fotoaparátom.


Zohor: „bageta“ © Braňo Lapčík

Keď som nastupoval do vlaku, od chrbta sa mi ozval známy hlas. Našťastie to nebol hlas mojej rodiny. Bol to hlas môjho známeho strojvodcu, až som sa čudoval, čo tu robí.


Záhorská Ves: budova od koľajiska © Braňo Lapčík

Keď sme prišli do Záhorskej Vsi, tak som sa s ním dohodol, že si to tam zmapujem a porozprávame sa. Tak sa aj stalo. Vo Vysokej pri Morave mi dovolil narýchlo odfotiť si staničnú budovu, len fotka akosi nevyšla dobre, tak sa ospravedlňujem. Vlak tam mal pobyt len 2 minúty, nakoľko sme meškali.


Vysoká pri Morave: budova © Braňo Lapčík

Keď sme prišli do Zohoru, tak už na mňa čakala moja kamarátka Dominika, s otázkou, kde tak dlho som. A aby som nezabudol, chystám sa spraviť ďalšiu reportáž z trate Kúty - Jablonica. Len neviem, kedy tam pôjdem. To bude už budúci rok a potom všetky reportáže zo Záhoria zhrniem do cyklu zvaného Tour de Záhorie. Ešte sa rozhodnem, či to bude viac častí alebo jedna reportáž, ale počítam s prvou verziou.


Záhorská Ves: vlečka smer Strojstav © Braňo Lapčík

No a na úplný koniec pár vecí ohľadne vlečky v Záhorskej Vsi. Vlečka teraz neslúži nikomu. V bývalom Strojstave Záhorská Ves je teraz firma Aplitek s.r.o., sídli na štvrtine bývalého podniku. Ostatok chátra aj s vlečkou. Videl som tam zopár vagónov aj s nejakým rušnom, zdalo sa mi že tam bolo prasiatko nie som si istý. Len sa mi ho nepodarilo odfotiť, vrátim sa tam s fotoaparátom a odfotím ho, ak tam ešte bude a pridám do galérie Tour de Záhorie. Na ďalšie otázky vám odpoviem v diskusii pod textom.

Odkazy:

  1. Záhorská Ves – Wikipédia
  2. Železničná trať Zohor – Záhorská Ves – Wikipédia
  3. Železničné objekty - Detail objektu Zohor - VLAKY.NET
  4. Železničné objekty - Detail objektu  Záhorská Ves - VLAKY.NET

Úvodná snímka: Zohor: „kocúr“ © Braňo Lapčík

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy