Brněnský uzel čeká nájezd stavbařů

23.2.2017 8:00 Milan Vojtek

Brněnský uzel čeká nájezd stavbařů

Co jednomu komplikuje život, jiného může potěšit. Brněnský uzel bude v létě opět staveništěm. Po loňské rekonstrukci druhého a třetího nástupiště se letos dostane na řadu čtvrtý peron. To by byla celkem „prkotina“, současně ale montéři vezmou útokem most přes Plotní ulici a obnova čeká mezistaniční úsek Brno hl.n. – Brno Židenice. V plánu tak bude nemálo výluk, mimořádností a dalších věcí, které potrápí velkou skupinu cestujících, zatímco početně výrazně menší skupina fotografů může čekat nezvyklé snímky, nezvyklá vozidla na nezvyklých tratích. Podobně, jako třeba vloni v létě zajížděly po mnoha letech pantografy řady 560 do Břeclavi.

 

Tento materiál nepředstavuje vyčerpávající seznam prací.​ Ten bych rád ještě předložil, pokud potřebné penzum informací seženu. Prozatím bych alespoň  chtěl nastínit co se bude dít. A postupem času se třeba dostanu i k seznamu dalších prací, kam patří namátkou chystaná proměna nádraží ve Veselí nad Moravou, výstavba nové výhybny Sedlec na trati z Břeclavi do Hrušovan nad Jevišovkou a další.

 

Uzel s nejistým osudem

Brněnské nádraží je specifické. Dlouhá desetiletí debat o tom, jaká bude jeho budoucnost, si vybrala daň. Nádraží se změnilo v chátrající skanzen, ovšem vystavený plnému pracovnímu vypětí jako důležité dopravní centrum krajského města.
Tak dlouho se debatuje, zda bude v Brně ODSunuté nádraží (velká písmena nejsou chybou, připomínají stranu, které všemi silami usilovala o přemístění uzlu – dost možná i vzhledem k osobám, vlastnícím pozemky pro nové nádraží) až to původní opravdu volá po bezodkladné opravě. Potřebuje ji prakticky vše. A protože stávající nádraží bude ještě drahnou řádku let sloužit, nezbývalo, než se pustit do práce. V tomto příspěvku bych rád přiblížil rozsah stavebních prací, termíny a vliv na dopravu. Zdrojem k textu je prioritně informace Správy železniční dopravní cesty.

Nástupiště, koleje i most

Brněnské nádraží čekají proměny. Léto bude na nádraží velmi rušné a nebude to zásluhou cestujících a vlaků. Postarají se o to stavbaři. Za sto dní chtějí udělat spoustu práce.
V roce 2016 Správa železniční dopravní cesty opravila druhé a třetí nástupiště i s přilehlými kolejemi. Hlavním důvodem byl havarijní stav nástupišť. Ta nová jsou fakticky replikami původních. Teď přijde na řadu čtvrté nástupiště. A nejen to. 
„Důvodem výluky je oprava čtvrtého nástupiště na hlavním nádraží a oprava obou kolejí mezi nádražími a takzvaného Pražského viaduktu. Vlaky proto budou mezi těmito nádražími jezdit velmi omezeně,“ uvádí mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová. Systém organizace dopravy by měl vycházet z předchozích zkušeností, tedy jak z loňského scénáře, tak i z předchozích let, kdy sloužilo provizorní nástupiště na dolním nádraží.
Předběžný plán počítá s termínem oprav od 3. června do 10. září. Stavbaři dostanou k dispozici sto dní. Práce je čeká hodně. „Čtvrté nástupiště se bude opravovat stejně jako loni druhé a třetí. Současný stav už je nevyhovující,“ uvedla Šubová. Koleje mezi nádražími, která jsou od sebe téměř tři kilometry, se budou opravovat postupně, aby alespoň některé vlaky mohly projet. Stejně tak se v létě bude opravovat jedna kolej mezi hlavním a chrlickým nádražím v délce tří kilometrů. Výraznější opravy hlavního nádraží a okolí včetně zabezpečovacího a sdělovacího zařízení se očekávají až v roce 2018. V tomto případě jde především o náhradu muzejního zabezpečovacího zařízení, spojená s centralizací řízení dopravy v uzlu. Měl by tak skončit stávající systém stavědel.
Loni kvůli opravám některé vlaky končily v Králově Poli a některé byly odkloněné ze Židenic po nákladním průtahu do Horních Heršpic a Modřic. Odtud byly zajištěné přípoje a přestupy. Mezinárodní vlaky naproti tomu i za této situace zajížděly na hlavní nádraží. 
Jinak to bylo při opravě viaduktu na křižovatce ulic Křenová a Koliště v létě 2013, kdy poprvé našlo uplatnění provizorní nástupiště na dolním nádraží. Tehdejší výluka byla ale jen měsíc. Tentokrát by se mělo jednat o spojení obou variant. Tedy řešení osobní dopravy jako vloni s tím, že navíc bude dolní nádraží rychlíkovou zastávkou 
Něco málo k organizaci dopravy:
Vlaky linky S2 (Březová n. Svitavou – Blansko – Brno – Křenovice) skončí v Židenicích.
Vlaky linky S3 (Níhov – Tišnov – Brno hl. n. – Břeclav) pojedou přes Židenice, vynechají hlavní nádraží a budou pokračovat do Modřic a po své trase do Břeclavi.
Rychlíky ve směru od Havlíčkova Brodu skončí v Králově Poli, kde ukončí jízdu rychlíky směru od Blanska, je zatím věcí jednání, Kordis předběžně počítá se zajížděním do Židenic.
Dopravní podnik města Brna zřídí výlukovou tramvajovou linku P6 z Králova Pole k hlavnímu nádraží a posílí například autobusy na Starou osadu.
Mezinárodní vlaky by měly stavět na dolním nádraží. Odtud je na hlavní nádraží odvezou autobusy, (otázka cca deseti minut), lze tam dojít i pěšky otázka cca čtvrt hodiny. Až dvacet minut navíc si musí přičíst ti, kteří pojedou z nádraží v Králově Poli nebo ze Židenic.
Akce SŽDC přijde na více než 150 milionů korun.
 
Rozdílný stav: Původní první, proti opravenému druhému nástupišti.

Při výluce se dostane i na rekonstrukci traťového úseku do Židenic

Na řadě je i budova

To ovšem není jediná akce v Brně. S opravou interiéru staniční budovy za čtvrt miliardy počítá i nynější nájemce – firma Brno new station development. Práce mají vypuknout v závěru letošního roku.
Brno new station development má budovu nádraží pronajatou od Českých drah až do roku 2048. (V tuto chvíli pro jistotu připomenu, že zatímco naprostou většinu nádraží od ČD převzala Správa železniční dopravní cesty, pražské a brněnské hlavní nádraží jsou výjimkou, nebyla součástí smlouvy o převodu a nadále patří ČD)
Oprava nádražní budovy v Brně je součástí nájemní smlouvy. První etapa prací počítá a rekonstrukcí výpravní haly a levého křídla, kde by měly být obchody, kavárna a také obnovená zaniklá restaurace Secese, která fungovala ještě před pěti lety na kraji budovy u prvního nástupiště. „Ten prostor je tak noblesní a tak krásný, že když se vymaluje a vyčistí, tak bude fungovat sám o sobě,“ komentoval eleganci historického podniku architekt ze Studia RAW Tomáš Rusín.
Podle architektonické studie se změní také vzezření hlavního vestibulu. Pokladny čeká stěhování pro jízdenky se nebude chodit do prostoru po stranách přístupu k nástupišti, ale naproti vchodu do budovy, kde jsou dnes stánky s občerstvením. Ostatně, nebude to zase taková novinka, kdysi i tam byly pokladny. Schodiště na ostrovní nástupiště nahradí eskalátory. „Dojde ke kompletní výmalbě, světlíku, výměně oken a vytvoření nových provozních prostor,“ uvedl předseda představenstva společnosti Brno new station development Jiří Hos.
Nedaleko vlakového nádraží u hotelu Grand už šel k zemi jeden sklad, další jej bude následovat. Právě tam by pak mělo vzniknout podzemní parkoviště pro 350 aut.
 

Takovou podobu získalo brněnské hlavní nádrraží v roce 1904. (www.zurka.cz)

Rušno nebude jen v Brně

Práce v Brně nejsou jediné, které SŽDC chystá, do července potrvá oprava trati ze Zastávky u Brna do Okříšek, jejímž výsledkem bude zvýšení rychlostí vlaků ze 60 na 100 kilometrů za hodinu. Modernizace trati z Brna do Havlíčkova Brodu mezi Říkonínem a Vlkovem za 1,6 miliardy korun přinese zvýšení rychlosti ze 100 na 120 kilometrů za hodinu. Práce mají začít v květnu a potrvají do prosince roku 2018. Dopravní komplikace způsobí cestujícím i rekonstrukce části tratě Břeclav – Znojmo za 700 milionů. Práce, naplánované od dubna do září, neumožní ani tradiční jízdu parního vlaku pod názvem Pálavský okruh.

Súvisiace odkazy