ZSSK hľadá riešenia pre Bratislavu

14.4.2017 18:00Zdroj: ZSSK

ZSSK hľadá riešenia pre Bratislavu

V súčasnosti spracúvaná rozsiahla štúdia realizovateľnosti rozvoja koľajovej dopravy „Dopravný uzol Bratislava“ uzrie svetlo sveta koncom roka 2017. Obsahovať bude strategické možnosti rozvoja vlakovej dopravy v hlavnom meste a jeho okolí.

 

 

 

 

Tieto zásadné zmeny sa síce do reálu nedostanú skôr ako po roku 2020, no ZSSK má eminentný záujem riešiť dopravnú situáciu v Bratislave. Okolo roku 2020 už bude stavba obchvatu, ďalšie rekonštrukcie ciest a development viacerých území, ktoré negatívne ovplyvnia dopravu v Bratislave, v plnom prúde, respektíve vo svojej záverečnej fáze.

Vedenia ZSSK a ŽSR preto dnes (13. 4. 2017) spoločne z vlaku prezývaného Bageta skúmali v realite možnosti bratislavskej osobnej vlakovej prepravy a hľadali pre dopravu v Bratislave tzv. „rýchle výhry“, t. j. riešenia, ktoré nie sú extrémne drahé a sú rýchlo realizovateľné. Spoločne prešli plánované terminály integrovanej osobnej prepravy (TIOP) a možných ďalších zastávok a videli 50 kilometrov tratí. Za najvýznamnejšie môžeme označiť Lamačská Brána (Bory Mall), Patrónka, Filiálka a Bosákova (oproti OC AuPark).

Radi by sme Ministerstvu dopravy a výstavby SR, nášmu spoločnému akcionárovi, predostreli zopár nápadov, ako odľahčiť cesty a zároveň zjednodušiť život ľuďom dochádzajúcim do Bratislavy,“ hovorí Filip Hlubocký, generálny riaditeľ národného dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko.
„Koľajnice v Bratislave sú a dnes sme sa spoločne na ne skúsili pozrieť pohľadom vlakového cestujúceho. Viaceré z úsekov budú vyžadovať investície a súčinnosť mesta a VÚC,
“ dopĺňa Martin Erdössy, generálny riaditeľ správcu tratí Železníc Slovenskej republiky.

Okrem preverenia cca 50 kilometrov využívaných i nevyužívaných tratí odborníci z oboch spoločností vytypovali dve novinky.

Filip Hlubocký: „Radi by sme odľahčili bratislavské mosty a využili koľaje vedúce na stanicu Petržalka. Intenzívne preto rozmýšľame a analyzujeme v spolupráci s Ministerstvom dopravy a výstavby SR možnosť realizovať prepojenie Senca s Petržalkou s možnosťou novej stanice na Bosákovej ulici alebo pri Digital Parku/Auparku.“ Trasu Senec – Bratislava-Nové Mesto osobné vlaky prejdú už dnes za 28 minút, teda rýchlejšie ako osobné autá v súčasnosti, s pokračovaním do Petržalky za ďalších 17 minút. Ekologicky, bezpečne, bez rizika uviaznutia v zápche a nutnosti hľadať parkovacie miesto.


Ďalšou možnosťou je zvýšenie intenzity využitia stanice Bratislava-Nové Mesto a posilnenie spojov, ktoré sem smerujú od Trnavy a z Malaciek. Táto možnosť si vyžaduje aj užšiu kooperáciu s bratislavským Dopravným podnikom, aby mestská hromadná doprava pomohla nájsť optimálnu pavučinu spojov, ktorá by rozviezla cestujúcich ZSSK. Cesta z Trnavy osobným vlakom na zastávku Bratislava-Nové Mesto by trvala 47 minút.

Obe riešenia sú v súlade s našou dlhodobou stratégiou pre ZSSK, ktorá smeruje k pravidelnému rastu nielen prepravených cestujúcich, ale aj k nárastu tržieb. Chceme, aby aj nové segmenty cestujúcich využívali vlaky pravidelne nielen preto, lebo sú najekologickejšie, ale aj preto, lebo sú spoľahlivé a hlavne rýchle,“ vysvetľuje Patrik Horný, podpredseda predstavenstva ZSSK a dodáva: „Veríme, že naši partneri vypočujú naše odporúčania a aspoň jeden projekt dostane zelenú už tento rok.

Pozn. redakcie: Priložené fotografie z uvedenej akcie dňa 13. apríla 2017 vznikli v Bratislave filiálke, kam mimoriadny vlak zavítal po dlhom čase, tvorený v tomto prípade Bagetou 813 / 913.042.

 

Súvisiace odkazy