Nový most v Trenčíne – zaťažkávacie skúšky

21.5.2017 8:00 František Smatana

Nový most v Trenčíne – zaťažkávacie skúšky

Nový most sa síce oneskorene, ale predsa len dokončuje. Na jednej koľaji, a teda aj jednom moste, je v súčasnosti už hotovo a boli vykonané aj skúšky. Je to koľaj č. 2, respektíve pravá v smere z Trenčína do Bratislavy. Pozrime sa, ako to tam vyzeralo.

 

 

 

 

 

Takže najprv k samotným skúškam. V piatok 19. mája 2017 bola vykonaná statická zaťažkávacia skúška. Úspešne - napíšem hneď na začiatok. Namerané hodnoty mali zodpovedať výpočtovým (toto nie je oficálna správa). Ako testovacie bremeno boli použité koľajový žeriav s lokomotívou 742.643 ŽSR. Nasledovať mala dynamická zaťažkávacia skúška, a to v sobotu 20. mája 2017.

Skúšobné bremeno

Pre doplnenie: prvá koľaj na novom moste má byť sprejazdnená v utorok 23. mája, pričom “pokrstiť“ ju má vlak IC 520 (ktorý má z Trenčína pravidelný odchod o 9:18 h). Keď toto nikto z redaktorov alebo reportérov nezachytí, tak už neviem, o čom by sme chceli písať…

A pozrime sa aj na stav vecí realizovaných (čo nám ukazujú fotografie):

Kvalita realizácie mostnej konštrukcie vyzerá byť dobrá - a pre informáciu, keď si porovnáte mostné konštrukcie, túto na 160km/h a nejakú čínsku na 350, uvidíte približne, čo s nimi spraví (aj) nárast rýchlosti.

Zaujimavosťou je inštalované koľajové dilatačné zariadenie.

Dilatačné zariadenie namontované

Všimnite si použitie pružných zvierok (tie žlté čudá na uchytenie koľajníc, napr. na fotografii č. 10); na mostoch sa môžu použiť iné ako mimo nich, s inou upínacou silou.

Prechodové pole (z bezštrkovky na klasický štrk) je vidieť len “povrchovo” (obr. 12); to, čo je zaujímavé a podstatné, je schované pod štrkom.

Prechodové pole Rheda/štrk

Na záver dávam ešte raz do pozornosti utorok 23. mája ráno a sprejazdnenie koľaje na jednom z mostov. Je veľká škoda, že o postupe výstavby nie sú žiadne (?) informácie verejne dostupné - teda okrem toho, že stavba mešká. Je vyslovene až smiešne, že za verejné peniaze nemá verejnosť nárok vedieť, čo a ako sa stavia, keď už to nevyužijú realizačné firmy. Nechápem prečo. Hanbia sa za svoju robotu? Respektíve štát by to mal brať ako svoju povinnosť (viď napr. pekná reportáž z razenia tunela Ejpovice od J. Řechku).

Galéria

Súvisiace odkazy