Z návštevy tohtoročnej „Noci múzeí a galérii“ v Bratislave

29.5.2017 8:00 Helmut Böhme

Z návštevy tohtoročnej „Noci múzeí a galérii“ v Bratislave

O druhej v noci som vyrazil Flixbusom z Drážďan do Prahy – v noci vlaky bohužiaľ nepremávajú a Metropolom by som bol v Bratislave príliš skoro. Autobus síce meškal na príchode pol hodiny, ale predsa len sme dorazili včas, vďaka dokončenej D8. Z Prahy som pokračoval do Bratislavy ranným vlakom Csárdás s odchodom v 5:49 hodín.

 

 

 


Ľudia v hale pražského „hlaváku“ zúfalo pozerali na odchodovú tabulu, kde Metropol mal +120 minút a ten čas sa plynulo zväčšoval. Neviem, kde bol problém, asi počasie, vial silný vietor. S nami bolo všetko v poriadku až do Březovej nad Svitavou, potom hlásili 10 min meškania, vraj kvôli poškodeniu trakčného vedenia.

Do Bratislavy sme to síce skrátili na 7 minút, ale cestujúci do Košíc predsa len dostali „radostnú“ správu, že ich rýchlik Dargov nebude čakať. Ja som utekal do zvláštneho vlaku MDC ŽSR s T 478.1201, ktorý som stihol akurát 1 minútu pred odchodom. Najprv sme išli do Devínskej Novej Vsi ...


Zvláštny vlak v Devínskej Novej Vsi

... a potom späť s pobytom v Lamači, kde nám prišla oproti súprava do Rakúska.


Vratná súprava ÖBB prechádza stanicou Bratislava Lamač

Hlavnú stanicu sme prešli bez zastavenia, to bolo až na Novom Meste.


Zdanlivo ľudoprázdna stanica Bratislava Nové mesto

Pokračovali sme cez ústrednú nákladnú stanicu ...


Bratislava ÚNS

... do Petržalky.


Súkromníci v žst. Bratislava Petržalka

Cieľovou stanicou vlaku bolo Železničné múzeum ŽSR čiže známy Rendez.


Na „Rendezi“ bol ešte relatívny pokoj

V jeho koľajisku premávali dreziny a hektor T 435.0594.


Exponáty nečinné aj činné

O 13. hodine som sa zúčastnil komentovanej prehliadky expozícií. Bohužiaľ zážitok mi trochu pokazil silný vietor. Preto som o 14. hodine opustil areál motorovým vozňom M 262.007, ktorý išiel na hlavnú stanicu.


Atmosféra na bratislavskej hlavnej stanici

Odtiaľ som sa presunul na zastávku MHD SAV, kam za chvíľku prišiel historický trolejbus Škoda 9 Tr, ktorý toho dňa prepravoval záujemcov, ako aj ďalšie historické vozidlá DPB, zadarmo.


Historický trolejbus u autobusovej stanice

Pred križovatkou Mlynské nivy/Karadičova sme mali neplánovaný pobyt, pretože robotnici opravovali trolejové vedenie. Iné trolejbusy si dali zberač dole a obchádzali postihnuté miesto výbehom. Potom som sa posunul na Americké námestie, odkiaľ som išiel historickou električkou do Karlovej Vsi a naspäť.


Muzeálna električka prichádza na Americké námestie

Vodič asi chcel ukázať, ako rýchlo taká stará električka môže ísť, a tak nedokázal na Nábreží Ľ. Svobodu zastaviť pred červeným semaforom. Ale všetko dopadlo dobre, taxík idúci na zelenú si toho všimol a včas zastavil. Potom som ešte fotil inú starú električku a ďalšie vozidlá MHD, než som sa zasa historickým trolejbusom presunul na autobusovú stanicu.

Čo má človek robiť, keď mu posledný vlak do Prahy odchádza v 18:10 hodín? Musí zasa použiť službu autobusového dopravcu, tento raz RegioJet s odchodom o 20:45 hod. Na Florenci nás o jednej v noci vyhodili z odbavovacej budovy s tým, že chcú upratovať, a pustili nás späť až zasa o tretej, kedy som pokračoval zasa RegioJetom do Drážďan. Vodič bol tak dobrý, že tam prišiel o 20 minút skôr, takže som nečakane ešte stihol vlak do Lipska, s ktorým som vôbec nepočítal. Ale o tom niekedy neskôr ...

Ďalšie fotky sú z toho dňa nájdete v mojej verejnej galérii. Nakrútil som aj tri videá: Bratislava - Rendez, Bratislava - trolejbus TR6 (má byť 9 Tr) a Bratislava - Karlova Ves.

Prepracoval a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy