Neplánovaná reportáž ze slovenských kolejí

28.7.2019 8:00 Jiří Řechka

Neplánovaná reportáž ze slovenských kolejí

Když jsem nedávno odjížděl do Popradu, neměl jsem v plánu z této cesty cokoliv psát. Jel jsem s přítelkyní a ta nikdy ve Vysokých Tatrách nebyla. Primárním cílem tedy bylo ji něco ukázat z těchto hor. Nakonec to dopadlo tak, že i na fotografování železničních objektů se dostalo, a tak jsem se rozhodl nějaké ty postřehy a snímky poslat redakci magazínu VLAKY.NET coby reportáž. Ukázat, co se v době mé přítomnosti prohánělo po (především) východoslovenských kolejích.

Tak nečekejte žádnou objevnou epopej, jen stručný komentář a nějaké snímky od kolejí. Pravda je, že jsem měl představu, co bych chtěl nafotit. Zejména Vectrony, které se prohánějí pod hlavičkou státního Carga. A v neposlední řadě dvojičky řady 131 v novém korporátním nátěru téhož slovenského dopravce.  Z Prahy jsme odcestovali nočním vlakem EN 445 Bohemia, v lůžkovém voze. Po probuzení nad ránem počasí nevěstilo nic moc dobrého, bylo mlhavo a nízká oblačnost. (Nakonec ale po celý náš pobyt bylo velmi příjemně a déšť nás zastihl až ve vlaku při návratu do Prahy. Pršet začalo u Liptovského Mikuláše a vydrželo až na hranice.) Přesto jsem začal něco málo fotografovat z vlaku, lůžkové kupé mělo stahovací okno a tak mi v tom nic nebránilo.


15.7.2019 - Žilina: 754.003 © Jiří Řechka

V Žilině jsem měl štěstí na brejlovce 754.003, kterého jsem měl naposledy před objektivem v roce 2008. Při pokračování cesty do Popradu jsem ještě zhotovil několik dalších snímků. Po ubytování naše cesta vedla do Tatranské Lomnice, kde jsem chtěl zjistit, zda máme šanci v průběhu našeho pobytu se dostat na Lomnický štít. K mému překvapení se to povedlo hned ten první den. Tím začala naše turistická cesta po Vysokých Tatrách. Při návštěvě Štrbského plesa jsem byl překvapen, že na nádraží před výpravní budovou zmizel kulatý přístřešek s lavičkami. Takových změn jsem pak zaznamenal povícero. Zprvu se zdálo, že nebudu mít kupodivu moc štěstí na vytypované lokomotivy, včetně dvou reklamních goril, které jezdí s polepem k nedávno proběhnuvšímu mistrovství světa v ledním hokeji.


17.7.2019 - Poprad-Spišská Sobota: 131.051 © Jiří Řechka

Nakonec ale moje přání bylo vyslyšeno a nejen ony dvě reklamní gorily, ale také Vectrony jak Carga, tak osobní dopravy se mi dostaly před objektiv, stejně jako některé dvojičky v novém korporátním nátěru. Největší počet snímků vznikl na zastávce Poprad-Spišská Sobota - měl jsem to tam nejblíže, zhruba sto metrů od ubytovacího místa. Přes tuto zastávku vede trať jak do Tatranské Lomnice, tak směrem do Staré Ľubovně. A měl jsem tam štěstí jak na nákladní vlak, tak na vlaky osobní, které jsem zde viděl běžně v podání delfínů, takto motorových jednotek řady 840, ale na moje překvapení také motorových vozů řady 812. I průjezd po hlavní trati jeřábové drezíny DGKu 5, byl příjemným zpestřením mého fotografování. Nevím, jestli v ČR se dá tato jeřábová drezína ještě vidět v provozu.


17.7.2019 - Poprad-Spišská Sobota: DGKu 5-3185 © Jiří Řechka

Jeden den byla na programu návštěva Košic. I tam došlo k pořízení nějakých záběrů na nádraží. Další moje poněkud překvapivé zjištění bylo, že se v rekonstruované výpravní budově nenachází restaurace, přestože tam původně byla. Tedy pokud nebyla přemístěna kamsi jinam, kde jsem ji nehledal. A vlastně ještě jedno překvapení, a to poslední, bylo s tohoto samého soudku, když jsem zjistil, že také v Popradu ve výpravní budově byla zrušená restaurace. Asi toho chci moc, nechápu to. Náš pobyt skončil v pátek 19.července odjezdem vlaku SC 240 Pendolino Košičan a příjezdem do Prahy před 23. hodinou. Tím skončil náš pobyt ve Vysokých Tatrách a moje první a zároveň asi poslední letošní fotografování u železničních kolejí na Slovensku.

Úvodní snímek: „Jmenuji se Gorila. Macejko Gorila.“ (17.7.2019, Poprad-Spišská Sobota) © Jiří Řechka

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria